VAN'DA SAĞLIK SKANDALI

Vansesi Özel
Dördüz çocuk bekleyen Vanlı Nurcan Karatay isimli doğum hastası kadın, kapı kapı gezdiği hastanelerde dördüz bebeklerini bırakacak kuvöz bulunmadığı gerekçesiyle geri çevrildi. Karatay en son gittiği Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum servisinde kuvöz bekliyor.
Bir yıl önce evlenen Vanlı Nurcan Karatay (25) ile Murat Karatay (34 ) çiftçi dördüz çocuk sahibi olmak için Van'da bulunan hastanelere başvurdu. Eşinin doğumu için gittikleri hastanelerin dördüz bebekleri bırakacak kuvözlerinin olmadığı gerekçesiyle eşi Nurcan Karatay'ı hastanelerine kabul etmediğini belirten Murat Karatay: " Van'da tam bir sağlık skandalı yaşıyoruz.   Eşim doğum hastası ve dördüz bebek bekliyoruz.   Eşim hastalanınca Van'da bulunan hastanelere götürdüm.   Hiçbir hastane eşimi kabul etmedi.  Bana kuvözümüz yok hastanızı alamayız dediler.  Daha sonra eşimi Yüzüncü yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirdim.  Bana burada da alamayız dediler. Kendilerine hastamı bu şekilde nereye,  nasıl götüreyim dedim.  Aramızda çıkan tartışmalar sonrası hastamı kabul ettiler.  Ancak iki gündür kuvöz için ben kapıda bekliyorum.  İlgili kişiler bana kuvöz bul hastanı doğuma alalım diyorlar. Ben kuvöz nerden, nasıl bulayım?  Kapıda kuvöz boşalmasını bekliyorum. Boşalan her kuvöze yeni doğan  bir bebek alınıyor.  Ben boşalan kuvözlerin üstünü kapatacak halim yok ki.  Hastane var kuvöz yok.  Kuvöz var sıra yok! Sağlık Bakanına,  Valimize, Rektörümüze sesleniyorum.  'Modern binalar yapmakla Van'da sağlık sorunu çözülmüyor. Hastaneler ile birlikte yeterli sağlık personeli, tıbbi donanım ve insana değer veren sağlık anlayışın ilimizde yerleşmesi gereklidir.'  Biz modern hastanelerde ilkel sağlık sorunu yaşıyoruz.  Van'ın kapasitesi ihtiyaçları bilinmiyor mu?  Kuvöz nedeniyle doğum hastasının sorun yaşamasını kabullenmek mümkün değildir.  Biz bunu hak etmiyoruz.    Aslında bizim yaşadığımız kuvöz sorunu Van'ın sağlıkta yaşadığı genel sağlık sorunlarının dışa yaşayan bir parçası olduğuna inanıyorum.  "  diye konuştu.
Ağır depremler sonrası baba olma heyecanını kuvöz sorunu nedeniyle yaşayamadığını anlatan Murat Karatay: "Doğacak dördüz bebeklerimizden ikisi kız ikisi erkek olarak bekliyoruz. Hastane hastane dolaştığımız sıralarda eşim ve bebeklerimi kaybetme korkusu yaşadım. Eşim ve bebeklerimiz bekletilmeden dolayı bir sağlık sorunu yaşamaları durumunda hastamla ilgilenmeyen,  gerekli duyarlılığı göstermeyen sorumlular hakkında yasal haklarımı kullanacağım. Ayrıca ilgili yerlere de şikayetlerde  bulunacağım dedi.

Bakmadan Geçme