BELLİ BİR TARİH YOK

Van Defterdarı Yücel Öz," Erteleme talimatı veren Maliye Bakanlığı'nın mücbir sebep halinin ortadan kalktığına kanaat getirdiği tarihe kadar tüm beyannameler ile bildirimlerin verilmesi ile ödeme süreleri ertelenmiştir."
ÖDEMEDE BULUNMAK MÜMKÜNDÜR
Van Defterdarı Yücel Öz," dileyen mükelleflerin mücbir sebep halinin ortadan kalktığı emrini beklemeden vergi beyanları ile bildirimlerini vermeleri ve ödemede bulunmaları da mümkündür"
Van Defterdarı Yücel Öz, geçen yıla göre gelirlerinin azaldığını belirterek, "Yaşanan depremlerden dolayı 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren Van'ın 'Mücbir sebep' ilan edilmesine rağmen dileyen mükelleflerin vergi beyannameleri ile bildirimlerini vermeleri ve ödemelerde bulunmaları da mümkündür" dedi.
Van'da yaşanan depremler ilin sosyal hayatını etkilediği gibi ekonomisini de vurdu. Geçen yıl sonu itibarıyla tahakkuk eden tüm gelirlerin tutarının 698 milyon 119 bin lira olduğunu ifade eden Van Defterdarı Yücel Öz, yüzde 62 tahsilat oranı ile 435 milyon 32 bin lira olarak gerçekleştiğini belirtti. Gerçekleştirilen tahsilatın 360 milyon 115 bin lirasının vergiler olduğunu vurgulayan Defterdar Öz, ancak bu yıl yaşanan depremlerden dolayı gelirlerinin ciddi anlamda azaldığın ifade etti. Defterdar Öz, "Bu yılın ilk 3 ayında tahakkuk edilen tüm gelirlerimiz 320 milyon lira olarak gerçekleştirildi. Bu dönemde tahsilatımız ise 119 milyon lira olarak gerçekleşti. Gerçekleşen bu tahsilatın 105 milyon 86 bin lirasıNI ise vergiler teşkil etmektedir" dedi.
6111 SAYILI YASA DA BAKANLAR KURULU KARARIYLA MÜCBİR SEBEP HALİ KAPSAMINA ALINDI
Defterdar Öz, '6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un da 11 Şubat 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile değişiklik yapılarak mücbir sebep hali kapsamına alındığını vurguladı. Defterdar Öz, "Bu yasadan yararlanan mükellefler doğal afetin vukuu tarihinden itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödenme süreleri, mücbir sebep halinin bitim tarihini takip eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir yıla kadar ödeyebilirler" ifadelerini kullandı.
'DİLEYEN MÜKELLEFLER VERGİ BEYANLARI İLE BİLDİRİMLERİNİ VERMELERİ  VE ÖDEMEDE BULUNMALARI MÜMKÜNDÜR'
Vatandaşların, beyan ve bildirimlerin verilmesi ve ödeme sürelerinin erteleme tarihi ile ilgili değişik bilgilere sahip olduğuna şahitlik ettiklerini de anlatan Van Defterdarı Yücel Öz, "23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyannameler ile bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri, mücbir sebebi halinin başladığı 23 Ekim 2011 tarihinden önce tahakkuk etmiş olup, vadesi bu tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, ikmalen, resen veya idarece tarh edilmen ve vadesi mücbir sebep ilan olunan tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi ceza ve gecikme faizinin ödeme süreleri daha sonra belirtilecek bir tarihe kadar ertelenmiş. Yani bunun belli bir tarihi yok. Erteleme talimatı veren Maliye Bakanlığı'nın mücbir sebep halinin ortadan kalktığına kanaat getirdiği tarihe kadar tüm beyannameler ile bildirimlerin verilmesi ile ödeme süreleri ertelenmiştir. Ancak dileyen mükelleflerin mücbir sebep halinin ortadan kalktığı emrini beklemeden vergi beyanları ile bildirimlerini vermeleri ve ödemede bulunmaları da mümkündür" şeklinde konuştu.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme