TRT SELÇUKLU İZLERİNİ ARIYOR

Türkiye Radyo Televizyonu (TRT), ‘Van Gölü Havzası’nda Selçuklu İzleri’ adlı belgesel programının ilk çekimlerini Bitlis'in Adilcevaz ve Ahlat ile Muş'un Malazgirt ilçelerinde yaptı.
TRT tarafından çekimine başlanan belgeselin yönetmen ve yazarlığını yapan Dr Abdulhamit Avşar, Selçuklu tarih ve kültürünü farklı bir bakış açısı ile ele alan bir belgesel hazırladıklarını belirtti. Avşar "Hazırladığımız belgeselde, Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya ilk giriş kapısı olan Van Gölü havzasında bugüne yansıyan izleri araştırılıyor. Bu bağlamda, öncelikle bölgedeki Selçuklu dönemi tarihi eserleri ve bu eserlerin Osmanlı dönemine etkileri ortaya konulacak. Ancak, belgeselin en özgün yönü yalnızca Selçuklu bakiyesi tarihi eserlerin değil, Selçukluların günümüze uzanan sosyal ve kültürel hayattaki izlerinin de araştırılacak olması. Yemek kültüründen müzik kültürüne, gündelik hayattan el sanatlarına kadar çeşitli alanlarda Selçuklu mirasının izleri takip edilecek ve varlığını sürdüren geleneklere ışık tutulacak. Çekim ekibi, 6 bölüm olarak hazırlanması planlanan belgesel için 5 gün süren saha araştırması yaparak ele alınacak konuları belirledi. Ahlat, Adilcevaz ve Malazgirt’te ilk çekimleri yapıldı. Ancak asıl çekimler, saha araştırması ile elde edilen bilgiler ışığında hazırlanacak programa göre yaz döneminde gerçekleştirilecek” dedi.
BELGESELDE SELÇUKLU TARİHİ İLE İLGİLİ UZMANLARLA DA RÖPORTAJ YAPILACAK
Dr Abdulhamit Avşar, çekilen belgeselde akademik bilgilere önem verdiklerini de belirterek, “Belgeselde ayrıca, başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmak üzere, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde Selçuklu tarihi ile ilgili uzmanlarla da röportajlar yapılacak ve çeşitli belgelerden yararlanılacak.İlk hazırlık çalışmalarına yaklaşık 2 yıl önce başlanan ve geçen yıl yapılması planlanan belgeselin çekimleri, bölgede yaşanan deprem felaketi nedeniyle bu yıla kaldı” dedi
Yönetmenliğini, Dr. Abdulhamit Avşar ve Figen Baranoğlu’nun yaptığı “Van Gölü Havzasında Selçuklu İzleri” adlı belgeselinde, kameramanlığını Tamer Bolu- Mehmet Yıldız, kurguyu Yavuzhan Şamil İşler yaparken senaryo yazarlığını ise yine Dr Abdulhamit Avşar üstlendi.

VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme