MÜKELLEF BİLGİLERİ BİLDİRİMİ

Sicil kayıtları her kurum için büyük önem arz etmektedir. Zira temel işlev ve yükümlülükler, bu kayıtlar esas alınarak yerine getirilmektedir. Teknolojideki baş döndüren hızlı ilerleyiş kimi zaman eldeki verilerin kifayetsizliğini, dolayısıyla herhangi bir konuda sağlıklı sonuçlar alınamayacağını göstermektedir. Vergi uygulamasında vergisel yükümlülüklerin takibi ve kamu alacağının güvence altına alınması sırasında bu tür sonuçların doğması kaçınılmaz olduğundan, mevcut donelerin daha fazla yarar sağlayabilmesi için, altyapı kaynağını oluşturan kayıtların süratle güncellenmesi gereği hasıl olmuştur. Bu bakımdan vergi ile ilgili yükümlülük ve hizmetlerin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla gelir idaresi sisteminin güncellenerek "faaliyet gösterilen sektörlerin doğru belirlenerek bir takım mali ve ekonomik teşvik ve prim esaslarının belirlenmesi, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin takibi ve bu suretle kamu alacağının güvence altına alınması, mükelleflerle kamu kurumları arasında hızlı ve etkili iletişim kanallarının kurulması" ve en önemlisi "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sorumlu kuruluş olarak belirlendiği Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nda belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için mükelleflerin doğru kavranarak vergiye gönüllü uyumun sağlanabilmesi, diğer kurum ve kuruluşlarla doğru bilginin paylaşılabilmesi ve Ulusal Adres Veri Tabanındaki standart adres yapısının kullanılabilmesi için her yıl bu bilgilerin güncellenmesi" ihtiyacı doğmuştur.
Bu amaçla Maliye Bakanlığı'nca 20 Ocak 2012 tarih ve 28179 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 413 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aşağıda belirtilen tüm mükelleflerce Mükellef Bilgileri Bildiriminin, elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Yapılan düzenlemeyle Mükellef Bilgileri Bildirimi, ilk kez 01 Nisan - 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında verilecektir. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, 2012 takvim yılından itibaren talep olunan bilgilerin, sisteme aktarım yapıldıktan sonra, bu bilgilerin sistemden otomatik olarak getirilecek olması nedeniyle takip eden yıllarda sadece değişiklik olan bilgilerin sisteme yüklenileceği ile yetinileceği ifade edilmiştir.
Buna göre; Mükellef Bilgileri Bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı gün olan 01 Nisan tarihi itibariyle faal olan, kazancı basit usulde tespit edilenler hariç olmak üzere, tasfiye işlemi devam edenler dahil tüm;
a. Kurumlar vergisi,
b. Ticari kazanç,
c-Zirai kazanç,
d-Serbest meslek kazancı,
elde eden gelir vergisi mükellefleri vermek zorundadırlar.
Bildirim verme zorunluluğu getirilen bu mükellefler, https://intvd.gib.gov.tr/internetvd adresinde bulunan bildirim ekranlarındaki alanları aynı adreste yer alan kılavuzda belirtilen açıklamaları göz önünde bulundurarak eksiksiz olarak dolduracaklardır. Anılan bildirimin nasıl doldurulacağına ilişkin geniş ve örnekli açıklamalara www.gib.gov.tr adresindeki kılavuzdan ulaşılabilecektir. Yapılacak bildirimler, kağıt ortamında yapılamayacağı için bildirim verme yükümlülüğü getirilen tüm mükellefler, anılan bildirimlerini her yıl 01 Nisan-31 Mayıs tarih aralığında elektronik ortamda vereceklerdir. Elektronik ortam dışında gönderilen bildirimler verilmemiş sayılacağından Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355.maddesine istinaden Özel Usulsüzlük Cezası salınacaktır. İlk uygulama yılı olması hasebiyle hatalı ve eksik bilgilerin olması kuvvetle muhtemeldir. İleride cezai işleme maruz kalınmaması bakımından mükellefler tarafından, yukarıdaki tebliğ ekinde örneği verilen bilgilerin bir an önce temin edilmesi ve bildirimlerin doğru ve eksiksiz olarak kanuni süresinde beyan edilmesi gerekmektedir. 2012 takvim ve sonraki yıllarda, hatalı veya eksik verildiği anlaşılan bildirimin yeniden sisteme aktarılması için, kanuni verilme süreleri içerisinde düzeltme yapılabilmesi mümkündür. Ancak düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, Mükellef Bilgileri Bildiriminin verilme süresinden sonra verilmesi durumunda 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinin düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümleri dikkate alınarak cezai işlem yapılacaktır. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.
VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme