Van'dan olimpiyatlara

Dört yılda bir yapılan Dünyanın en büyük spor organizasyonu yaz olimpiyat ateşi İngiltere'nin başkenti Londra'da büyük bir görsel şovla yanmaya başladı. Londra'da 27 Temmuz -12 Ağustos tarihleri arası sürecek olimpiyatlara 181 sporcuyla katılan Türkiye olimpiyat tarihinde ilk kez 16 spor dalında mücadele edecek

2012 Londra Olimpiyatları'nda yapılacak taekwondo müsabakalarında tek bayan sporcu olarak katılan Nur Tatar, bir Vanlı olarak depremle sarsılan Vanlıların ve ülkemizin gururu oldu. Van tarihinde olimpiyatlara katılan ilk sporcu unvanını elde eden Tatar, ilk defa katıldığı olimpiyat müsabakalarında seri başı yarışacak. Vanlıların ekran başında dualarla destekleyerek izleyeceği Tatar, 10 Ağustos Cuma günü ExCel Arena 3'de ilk müsabakasına çıkacak.

10 YAŞINDA SİYAH KUŞAĞA ULAŞTI

Van'da erkek sporu olarak bilinen taekwondo sporuna çocukluğu, oyunu bir kenara bırakarak ağabeyine özenerek yedi yaşında başlayan Nur Tatar, yüzlerce erkek arasından sıyrılarak 10 yaşında siyah kuşağa ulaştı. Derslerini, eğitimini aksatmadan Türkiye müsabakalarına ilk kez 2003 yılında katılan Tatar, o yıl Türkiye ikincisi olurken; 2004 ve 2005 yıllarında, yıldızlarda üst üste iki kez Türkiye Şampiyonu' olarak 14 yaşında, 2 altın madalya sahibi oldu. Tatar'ın spor hayatında en büyük destekçileri de, eski bir profesyonel futbolcu olan babası Nizamettin Tatar, tekvando hocası Ömer Kızılarslan ve Lise öğretmeni Aslan Sinir oldu.

VAN OLİMPİYAT SPOR MERKEZİNDEN LONDRA OLİMPİYATALARINA

Daha çocuk yaşta, 1998 yılında bir binanın altında faaliyet gösteren Van Olimpiyat Spor Merkezinde spora adım atarken önce milli takımda yer almayı, ardından olimpiyatlara katılmayı hedefleyen Tatar, 2012'de Londra'da Olimpiyatlarına katılarak 14 yıl içinde istikrarlı başarılarla zirveye tırmanarak hayalini, hedefini gerçekleştirmenin haklı onur ve sevincini yaşıyor, yaşatıyor.  Türkiye ve Vanlılar şimdi Van'ın cesur yürek prensesi Nur Tatar'dan Londra'da altın madalya bekliyor.

NUR TATAR: HEDEFİM ALTIN MADALYA

Milli tekvandocumuz, gururumuz Nur Tatar, Londra Olimpiyatları öncesi Genel Yayın Yönetmenimiz İkram Kali'ye telefonla yaptığı özel açıklamada, " Londra olimpiyatlarında inşallah ülkemizi Van'ımızı en iyi şekilde temsil edeceğim. Hedefim kesinlikle altın madalyadır. Ülkeme,  çok sevdiğim memleketim güzel Van'a o madalyayı alarak dönmek istiyorum. Bu benim için büyük bir gurur kaynağı ve motivasyon olacaktır." Dedi.

ALMAN, SLOVEN, ÇEK RAKİPLERİNİ EZEREK YENDİ

Van'ın bağrından çıkarak taekwondo sporunda özveriyle,  emekle,  disiplinle çalışarak ulusal ve uluslararası başarılara imza atan Tatar,  çok sayıda birincilikler elde etti.  Van'ın örnek kızı Nur Tatar, en  son 29 Ocak 2012 tarihinde Rusya'nın Kazan şehrinde yapılan Olimpiyat Oyunları Avrupa Elemeleri'nde  ilk turu maç yapmadan bay geçirmiş,  çeyrek finalde Çek Hradilova, Simona'yı 10-0 yenerek yarı finale yükselmişti. Yarı finalde Sloven Anic, Franka'yı da 11-2'lik net bir skorla yenen Tatar, finalde 2011 Dünya, 2010 Avrupa Üçüncüsü, 2008 Avrupa Şampiyonu Alman Helena Fromm'u da 5-1 eze eze yenerek şampiyon olarak 2012 Londra biletini almıştı.   

SERİ BAŞI NEDİR?

Dünya Taekwondo Federasyonu ( WTF ) Londra 2012 Olimpiyatları'nda 8-11 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacak olan taekwondo müsabakalarında seri başı olan sporcuları belirleyerek kura tablosuna yerleştirdi. Her olimpik sıklette WTF Dünya Sıralaması ve Olimpik Kotanın kazanıldığı müsabakadaki dereceye göre belirlenen, Van milli gururu Nur Tatar'ın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden 8 sporcu, seri başı oldu. Seri başı sporcular yarı finale kadar birbirleriyle karşılaşamayacakları şekilde kura listesine yerleştirildi. Seri başı olmayan geri kalan 8 sporcu ise çekilecek kurayla listede boş kalan yerleri dolduracaklar ve nihai müsabaka kurası belirlenmiş olacak.

NUR,  TAEKWONDO'DA TEK BAYAN SPORCU

Türkiye, Londra 2012 Olimpiyatları'na Milli Takımlar Teknik Direktörü Ali Şahin yönetiminde, bayanlarda 67 Kg'da Vanlı Nur Tatar, erkeklerde ise 68 Kg'da Servet Tazegül ve +80 Kg'da Bahri Tanrıkulu'ndan oluşan Olimpik Milli Takım ile katılıyor.

Bayanlar 67 Kg     Seri Başı İlk 8 Sporcular:

1. EGY - EL SAWALHY SEHAM
2. CAN - SERGERIE KARINE
3. KOR - HWANG KYUNGSEON
4. GBR - STEVENSON SARAH
5. TUR - TATAR NUR
6. GER - FROMM HELENA
7. KAZ - AITMUKHAMBETOVA GULANAFIS
8. AUS - MARTON CARMEN

Kalan 8 Sporcu :
AZE-  AZIZOVA FARIDA
CIV - GBAGBI RUTH MARIE
GRN -ST. BERNARD ANDREA
IRI -  HAJIPOURGOLI SOUSAN
SLO - ANIC FRANKA
SWE -JOHANSSON ELIN
USA - MCPHERSON PAIGE
VIE -  CHU HOANG DIEU LINH

NUR TATAR

16 Ağustos 1992 de Van'da doğan Ankara İller Bankası Spor Kulübü'nde spor yaşamına devam eden Tatar'ın başarıları;


FAALİYETİN ADI                                       YILI                                   DERECESİ


Gençler Avrupa Şampiyonası                2007                                        3.


Gençler Avrupa Şampiyonası                2009                                        1.


Ümitler Avrupa Şampiyonası                 2009                                        1.


Ümitler Avrupa Şampiyonası                 2010                                        1.


Büyükler Avrupa Şampiyonası               2010                                        2.


Büyükler Avrupa Şampiyonası               2012                                        1.


Avrupa Takımlar Şampiyonası               2008                                        1.


Belçika Açık                                             2008                                         1.


İspanya Açık                                            2009                                         3.


Hollanda Açık                                          2010                                         1.


Almanya Açık                                           2011                                         1.


Trelleborg Açık                                        2011                                          3.


Olimpiyat Oyunları Rusya Kazan            2012                                          1

 HABERİN YORUMU: Van  tarihinde  ilk  defa   olimpiyatlara  katılan,  Van'ın bağrından çıkan, milli   sporcumuz,  altın kızımız Nur  Tatar'ın Londra'dan madalya ile  döneceğine  Vanlılar yürekten  inanıyor. Ancak  olimpiyatlar   gibi  önemli bir  organizasyonda  Van'ı  temsil eden kızımızı  onure  etmek,  memleketi  Van'dan kendisine destek, moral ve  motivasyon  sağlamak üzere  çaşrı  pazarda  tek bir   fotoğrafını  vitrinine  asmayı   akıl  edemeyen, küçük  bir mesaj  yaınlamayan,  Nur'un başarısını; depremler sonrası  sarsılan  Van'da toplumsal heyecana, sevince dönüştüremeyen,  Nur'u ilimizin tanıtım aracı olarak değerlendirmeyi beceremeyen, bir iki  kızımızı Nur'a destek olmak üzere Londra'ya   göndermeyi öngöremeyen; bütçe  zengini,  vizyon fakiri  Van'ın  kurum, kuruluş, meslek odaları, kadın  dernekleri,  sivil  toplum kuruluşlarına sadece iyi uykular!  Unutmayalım ki olimpiyatlara sporcu gönderen bir şehir olmak oldukça zordur .    
 

Bakmadan Geçme