100 LİRA TAKSİTLİ TOKİ

TOKİ, yoksul vatandaşların ev sahibi olabilmeleri amacıyla 100 liradan başlayan taksitler ile satılmak üzere 40 bin konut
inşaa edecek.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yoksul vatandaşların ev sahibi olabilmeleri amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) işbirliğiyle 39 bin 974 konut inşa edecek.
TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdare'nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinde, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların bulunduğunu söyledi.
İdare'nin inşa ettiği konutların yüzde 86'lık kısmının sosyal konut uygulamaları, yüzde 14'ünün ise gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan kaynak geliştirme projelerine ait olduğunu belirten Karabel, ''Sosyal nitelikli konutlarımızın da yaklaşık yüzde 46'sını dar ve orta gelir grubu, yüzde 32'lik kısmı ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik projeler oluşturmaktadır'' dedi.
''TOKİ, kaynağını kendi üretiyor''
Karabel, İdare'nin faaliyetlerini, Hazine'den pay almadan, kendi kaynağını üreterek devam ettirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
''İdaremiz bu anlamda son yıllarda kapsamı oldukça genişleyen sosyal konut üretimine fon yaratmak için de yenilikçi birtakım modelleri de devreye sokmaktadır. Bu açıdan İdaremizin kullandığı en etkili model, gelir paylaşımı modeli adı altında sürdürülen, yüksek gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılan modeldir. Bu alternatif sistem, TOKİ'nin sahibi olduğu, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerdeki değerli arsalar üzerinde özel sektörle işbirliği halinde konut üretimine devam ederek kuruma finans kaynağı sağlama modelidir.''
2014 yılı sonuna kadar teslim edilecek
TOKİ'nin bu finansman modelini kısa vadeli yatırım giderleriyle uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğu kapatmak üzere geliştirdiğini dile getiren Karabel, sosyal nitelikli konut programlarının aynı hızda ve etkinlikte devamı için finans sağlayan bu modelin uygulanmasının da sürdürüleceğini ifade etti.
Karabel, SYGM işbirliğiyle TOKİ'nin 2014 yılı sonuna kadar 39 bin 974 konut inşa edeceğini vurguladı.
128 ayrı projede yapılacak
SYGM işbirliğiyle yoksul konutu uygulamalarını yürüten TOKİ, bu kapsamda 39 bin 974 konutun yapımını sürdürüyor. Bu konutlardan 18 projede 6 bin 870 konut SYGM'ye teslim edildi. Geriye kalan 33 bin 104 konutun ise 2014 yılı sonuna kadar hak sahiplerine teslimi planlanıyor.
100 lira taksitle konut
TOKİ'nin yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satışa çıkarılıyor.

Bakmadan Geçme