KARTIMIN LİMTİNİ ARTIRMAYIN

Yazımın başlığını okuyan birçok kişi neden diye sorabilir? ''Yüksek limitli bir kartımın olmasının ne zararı olabilir ki?'' diye düşünen birçok okuyucu olabilir..Kredi kartı hayatımıza girdiğinden bu yana hayatımızda bir çok şey değişti.Bir defa daha önce hiçbir  bankada kayıtlı olmayan birçok vatandaşımız bu sayede bankalar tarafından tanınmaya başladılar.Bu tanınma müşteri davranışlarını ölçmeyi de beraberinde getirdi.KKB dediğimiz bireysel müşterilerin ödeme davranışlarının yer aldığı ekranlar sayesinde her banka yeni veya eski müşterilerinin diğer bankalardaki ödeme performanslarını ölçer hale geldi.
Daha açık bir dille ifade edersek; Bankalar TC Kimlik numaranızı yazarak, kredi kartlarımızın zamanında ödenip ödenmediğinden,Konut kredilerimizin ödeme performansından ve aylık taksit tutarından, gecikmelerin hangi ekstre için kaç ay olduğundan,tüketici kredilerimizin ödeme performansından ve limitinden,Kmh(Eksi Hesap) dediğimiz hesapların limitinden ve o an kaç bankaya kredi kartı veya tüketici kredisi başvurusu yaptığınızdan ve kaçından olumlu , olumsuz veya daha henüz bir cevap alamadığınızdan bile haberdarlar.
 Önemli bir uyarı daha yapmak istiyorum..Yukarıda yazdıklarıma ilave olarak eğer her hangi bir kişinin tüketici kredisine,kredi kartına veya konut kredisine kefil olmanızda Bankalar tarafından kefil olduğunuz kredilerinde sizin tarafınızdan kullanıldığı gibi algılanmaktadır.Yani kefil olduğunuz her kredi sizin aylık kredi ödeme tutarınızı düşürmektedir.Bu da sizin şahsi başvurularınızın red edilme  olasılığını çoğaltmaktadır.
Bütün bu bilgiler ışığında aslında Bankalar tarafından bizlere verilen yüksek limitli kredi kartları veya bizim talep ettiğimiz limitlerin belirlenmesinde önem arz eden hususlar bunlar..Aylık kazancımızdan daha yüksek limit açılması bizi memnun eder..Neden? Daha çok harcama yapabilmemiz için..Oysa kazanmadığımız parayı harcadığımızda borç, dolayısıyla faiz yükünün altına girmiş oluyoruz.
Hiçbirimizin hoşuna  gitmediği,  zaman zaman yaşadığımız,yaptığımız alışveriş sonrasında '' kredi kartımıza  hesap müsait değil veya bakiye müsait değil'' dediklerinde verdiğimiz reaksiyon aslında yanlış bir tepki..Eyvah rezil oldum! Nasıl bir Bankadır bu!!Bana düşük limit açmışlar! Bir yanlışlık olması lazım?
Yukarıda verdiğimiz tepkiler harcama alışkanlıklarımızın yanlış olmasından kaynaklanan tepkiler..Peki doğrusu ne ? Doğru olan ''Kredi Kartına ve Tüketici Kredilerine  tüm bankalarda tek limit uygulanmasına geçilmesi..''Böylece Bankalar sizin  gelirinize göre limit tahsis etmek zorunda kalacaklar..Daha düşük veya daha yüksek limitiniz olduğunda sizin ne kadar aylık harcama yapacağınızı kendi insiyatifinize bırakmadan uzman kişiler belirleyecek..Özellikle taksitli harcamalara lütfen dikkat edin..Henüz (Hakketmediğiniz)Kazanmadığınız parayı harcamış oluyorsunuz.Bu yazıyı okuyanlar ya bu nasıl olur diye tepki verecekler..
Kredi kartları,Tüketici kredileri,Kmh,Konut Kredisi,Araç Kredisi…gibi Bankacılık ürünleri hayatımıza girdiğinden beri harcama alışkanlıklarımız çok değişti.. Öyle  ki kredi kartı limitini kendi paramız zannediyoruz, O para  Bankanın parası.Araç kredisiyle araba alıyoruz,O araba borcu bitene kadar bankanın..Ev kredisiyle ev alıyoruz,O ev kredi borcu bitene kadar bankanın Faiz ödemek hayatımızın bir parçası haline geldi..Hesabımızı yaparak doğru faiz oranlarıyla borçlanmalıyız.Hükümetimizin bu düzenlemeleri yapması önem arz etmekte.. Kredi kartıyla aldığımız veya taksitle aldığımız kıyafetin bile borcunun bitmeden bize ait olmadığını unutmayalım..

Bakmadan Geçme