VATANDAŞI NE ÇARPTI?

Yüksek elektrik faturaları

VATANDAŞI ÇARPTI

 Vansesi: İlhan Siyahtaş

Deprem sonrası mesken ve iş yeri sahiplerine gelmeye başlayan elektrik faturaları karşısında vatandaşlar şaşkına döndü. Depremin ağır koşulları yaşanırken yüksek oranda gelen elektrik faturaları Van’da günün konusu haline geldi. Vatandaşlar arasında “Elektrik fatura bedelleri devlet tarafından karşılanıyor”  şeklindeki yanlış bilgiler sonrası yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşları çileden çıkardı.  İş yeri ve meskenlerde elektrik kullanan ve kendilerine yüklü miktarda fatura gelen vatandaşlar sorunlarını gazetemize anlattı.   Mağdur ve zorlu bir süreçten geçtiklerini dile getiren vatandaşlar ve bu soruna yetkililerin çözüm bulunmasını istedi .

 

Faturalar Yüksek

 

İş yerine yüksek elektrik faturası geldiğini belirten Abdullah Ergin, “  Bizler depremin ilk gününden bu yana zaten iş yapamıyoruz. Gelen elektrik faturasındaki rakamları gördüğümde büyük şaşkınlık yaşadım. 1200 liralık bir faturayla karşılaştım. Beni şaşkına çeviren asıl sorun ise,  faturalarda kaçak kullanım bedellerinin biz dürüst vatandaşlar tarafından ödettirilmesidir. Bizler bu güne kadar ne evimizde nede iş yerimizde kaçak elektrik kullanmadık ve kullanmayız. Bizler günümüzü ancak kurtarırken bu yüklü miktarda gelen faturaları ödeyemeyiz. Gerekli mercilerin bu konuyu biran önce değerlendirip bir sonuca varmasının istiyorum”

 

İş yerine yüklü miktarda elektrik faturası gelen Ferhunde İmrel,”Bizler bu yüklü miktarda gelen faturaları ödeyemeyeceğiz. Neden diyeceksiniz? Çünkü zaten iş yok, ancak günlük masrafımızı çıkarıyoruz. Kiralarımızı dahi ödeyemiyoruz. Eğer biz bu elektrikleri kullanmışsak mecburiyetten kullanmışız. Evimiz yıkıldı, iş yerimizde mecburiyettenden kaldık. Çünkü barınacak başka bir yerimiz yoktu. Nitekim ısınmak içinde elektrikli sobalardan faydalandık. Yetkililer her açıklamalarında biz elektriklerinizi ödüyoruz. Gelen yardım paralarının bir miktarını elektrik gideri olarak harcıyoruz demesi bizleri biraz rahatlatmıştı. Ama gelen faturaları gördüğümüzde sanki dolandırıldık  gibi  oldu.. Bunun biran önce açıklığa kavuşması gerekir.”

 

  Elektrik faturalarından şikâyetçi olan Şabaniye Mahallesi Muhtarı Çetin Bilir,” Şuanda vatandaşlara çok yüklü bir şekilde faturalar kesilmektedir. Muhtarlığımıza gelen vatandaşlar bu yüklü faturaların altından kalkamayacaklarını. 6 aydır zaten işsiz olduklarını belirtiyorlar. Gelen faturaları kontrol ettiğimde 300 TL den 5 bin TL’ye kadar faturalara rastladım. Vatandaş gerçekten bu faturaları ödeyemez durumdadır. Deprem ilk olduğundan buyana yani 23 Ekim 2011 tarihinden 23 Nisan 2012 tarihine kadar yani 6 ay boyunca vatandaştan elektrik parası alınmayacak diye açıklamada yapılmıştı. Vatandaşlarda bu söylemlere inanarak, güven duygusunu sarsmamak adına evinde elektriğini kullanmıştır. Hatta bakanlık bizzat biz muhtarlarla yaptığı bir toplantıda vatandaşa her türlü kolaylık tanınacaktır demiştir. Tabi ben bir muhtar olarak bugün geldiğimiz bu noktada suçu TEDAŞ İl Müdürlüğüne yüklemenin insafsızlık olacağını düşünüyorum. Bana göre bu işin sorumlusu yüksek makamlardır. Nihayetinde bürokraside üst makamdan en alt makama verilen emirler uygulamaktadır.  TEDAŞ İl Müdürlüğüne bu emri vermişler ve onlarda verilen emirleri yerine getirmekle mükelleftir. Bundan dolayı vatandaşa kesilen bu ağır faturaların bakanlık düzeyinde iyileştirilmesini bekliyorum.  Bu konuda başta sivil toplum kuruluşlarını ve en önemlisi milletvekillerinin vatandaşa sahip çıkmasını ve depremde vatandaşa verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorum.”

 

Elektrik Faturaları Taksitlendirilebilecek

 
Vatandaşlardan yüksek elektrik faturaları ile ilgili gelen şikâyetler üzerine gazetemize açıklama yapan Van EDAŞ İl Müdürü Murat Taş, yüksek elektrik faturalarının kullanılan ve biriken elektrikle ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi: “ Bu konuda vatandaşlarımız yanlış bir bilgiye sahiptir. Deprem nedeniyle sadece çadır ve konteynırlarda kullanılan elektriklerin bedeli devlet tarafından ödenmektedir. Yani iş ve meskenlerde bedava elektrik kullanımı söz konusu değildir. Elektrik faturalarında “kayıp-kaçak" bedeli altında alınan bedel daha önce elektrik faturasına dahil edilirken Enerji Piyasaıs Kurulu (EPK) alınan bu bedelin faturalarda ayrıca gösterilmesini istedi. Türkiye’nin tamamında elektrik faturalarında aynı şekilde, aynı fatura ile tahsilat yapılmaktadır. Ancak yüksek elektrik faturası geldiğini ve ödemekte güçlük çektiğini belirten abonelerimiz varsa onlara yardımcı olacağız. Abonelerimiz bize müracaat ettikleri takdirde elektrik faturalarını 5- 6 takside bölebiliriz.”

Bakmadan Geçme