MİLLİ EĞİTİM DEPREMİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜ

Van İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, yaşanan iki büyük depremin ardından kentte bin 31 dersliğin kullanılmaz hale geldiğini ve bunların yerine ise 2 bin 31 dersliğin yaptırıldığını belirterek, “Biz böylece depremi fırsata dönüştürdük” dedi.
Van İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, yeni eğitim-öğretim yılı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Sayılır, kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen iki büyük depremde kurum olarak büyük yara aldıklarını söyledi. Sayılır, yeni dönemde en önemli sorunlarının fiziki yapı sorunu olduğunu belirterek, “Depremin ardından kullanılamaz hale gelen derslik sayımız bin 39. Ancak depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile 253, merkez bütçesi ile 288, hayırseverlerin katkısı ile 690 ve TOKİ yatırımları ile 800 olmak üzere 2 bin 31 derslik yapılacak. Yani toplamda depremde yıkılan derslik sayısının iki katına ulaşmış olacağız. Ancak burada sorun zaman sıkıntısı. Deprem sonrasında yapılan okulların bir kısmı tamamlanmak üzere, bir kısmı tamamlandı. Bazıları da bir iki hafta içinde bitecek. Biz bunların en kısa zamanda tamamlanması için çaba gösteriyoruz. Ancak hepsinin tamamlanmasına kadar bir fiziki yapı sorunu yaşayacağız” dedi.

“DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRDİK”
Sayılır, yaşanan depremin ardından yıkılan okulların iki katının yapılacağını ve böylelikle kentte fiziki anlamda sıkıntının kalmayacağını belirterek, “Dersliklerin hepsinin tamamlanması ile depremi fırsata dönüştürmüş olacağız. Bunun yanında güçlendirilecek okullarımız var. 2007 yılı deprem yönetmeliği öncesinde yapılan okulların güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda İstanbul Üniversitesi ile anlaştık. 40 okulun güçlendirme projesini yapacak. Şu ana kadar 20 okulun güçlendirme projesi elimize ulaştı. Bu okulların hemen ihalesini gerçekleştirdik. 20 okulumuzu daha güçlendirerek hizmete açmış olacağız. Bildiğiniz gibi ilimizin iklim koşulları ortada. Bu nedenle bir zaman darlığı yaşandı. Kısa zaman içinde bu çalışmaları yapmak güçtü. Çalışmaların tamamını yetiştirmek zamana sığmıyor. Bu nedenle elimizden gelen çabanın en iyisini yapmaya çalıştık. Ancak önümüzdeki yıl yepyeni yapılarla eğitim sezonuna gireceğiz” ifadelerini kullandı.
“HEDEF 350 BİN ÖĞRENCİ”
Hedeflerinin bu yıl 350 öğrenci olduğunu belirten Sayılır, “Bundan sonra öğrencilerimiz hasarsız okullarda, güçlendirmesi tamamlanan okullarda, yeni yapılan okullarda, hayırseverler tarafından yapılan okullarda, TOKİ’nin yaptırdığı okullarda, geçici olarak kurulan prefabrik dersliklerde ve güçlendirmesi devam eden okullarda okuyan öğrencilerinde taşıma sistemle okula devamları sağlanacak. Geçtiğimiz yıl deprem nedeni ile Van’dan ayrılan öğrencilerden dolayı öğrenci sayımız 292 bin 307 olarak gerçekleşti. Ancak bu yıl 350 bin öğrenci bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından yıkılan Şehit Koray Akoğuz Lisesi’nin yerine Adalı Holding tarafından yaptırılan 24 derslikli lisenin inşaatında incelemelerde bulunan Ali İhsan Sayılır, okulun son teknoloji ile donatıldığını ve tüm derslerin laboratuarlarının bulunduğunu söyledi. Okulun 15 Eylül’de teslim edileceğini kaydeden Sayılır, 17 Eylül’de ise okulun açılışını gerçekleştireceklerini aktardı.
vanhaber, van, haber, van haber
milli eğitim, deprem, fırsat, eylül, ders, öğrenci

Bakmadan Geçme