EV SAHİPLERİNİ MAĞDUR EDEN UYGULAMA!

Vansesi ÖZEL
Van'da geçen yıl meydana gelen depremlerin ardından az hasarlı olarak tespit edilen 50 bin konut sahibine, barınma ve onarım ücreti olarak belirlenen 1250 TL'nin ödenmesine geçen hafta içinde başlandı.   AFAD'a 1250 lira az hasar bedeli almak üzer müracaat den bazı ev sahipleri görevlilerin  "Sadece ikamet ettikleri yerler az hasarlı olarak tespit edilenlere kiracı veya ev sahibi olduklarına bakılmaksızın ödenecek"  cevabı karşısında büyük bir  şok yaşadı.
Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Van ve Erciş İlçesi'nde az hasarlı olan 50 bin konutun sahibine barınma ve onarım ücreti olarak belirlenen 1250 TL'nin ödemesine de 18 Temmuz 2012'de başlandı.
                                 Bakanlar kurulu vatandaşları mağdur etmiştir
Yapılan uygulamanın tamamen yanlış ve eksik olduğunu dile getiren ev sahiplerinden Fuat Anteplioğlu,   Bakanlar Kurulu kararının ev sahipleri  ve  genelde  bütün  depremzede  vatandaşları  mağdur  edici   şekilde  hazırlandığını   dile  getirdi.  Mağdur duruma düştüğünü belirten Anteplioğlu,  bende  evim az hasarlı olduğu için AFAD'a müracaat ettim.  Bana senin kiracın ismi tespit edilmiştir. Ona ödeme yapacağız, sana ödeme yapamayız dediler.  Benim kiracım gibi onlarca kiracı Van'dan ayrılarak gitmiştir. Kaldı ki az hasarlı olan benim evimdir.  Evin az hasarını giderecek olanda, yasal olarak ev sahibi de,  hak sahibi de benim.  O zaman kiracılara bu ödeme hangi mantıkla yapılıyor anlamakta güçlük çekiyorum " dedi,
Eğer kiracı olan vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla yapılıyorsa, ağır ve orta hasarlı binalarda kiracı olan,  ev eşyaları hasar gören kiracılara  neden  ödeme  yapılmadığını soran  Anteplioğlu,   "Bu kararda, uygulama da yanlıştır, düşündürücüdür. Karar vatandaşlar arasında sıkıntıya yol açan durumdur.  Karar hangi mantıkla, gerekçeyle alınmıştır bilemiyorum.  Ya kararı alan bakanlar kurulu yanlış karar almıştır. Veya karar uygulamada yanlış yorumlanmaktadır"  dedi.
 Sorunun giderilmesini, yanlışlığın düzeltilmesini isteyen ev sahiplerinden Fuat Anteplioğlu, "Bakanlar Kurulunun ikamet ettikleri yerler az hasarlı olarak tespit edilenlere kiracı veya ev sahibi olduklarına bakılmaksızın ücretler ödenecek"     şeklindeki kararın mutlaka gözden geçirilmesini istedi
Az hasarlı binalarda hak ve ev sahipleri yerine kiracılara 1250 lira ödeme  yapılması  ile  ilgili yaşanan  soruna    açıklık getiren AFAD Müdürü Cafer Geyik,  az  hasarlı binalar   ile  ilgili ödeme  uygulamasının Bakanlar  Kurulu kararı  doğrultusunda  yapıldığını,  AFAD  tarafından  yapılacak  bir  işlemin olmadığını söyledi.

Bakmadan Geçme