ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ EĞİTİM

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerinden oluşan grup, Van'ın Erciş ilçesinde depremzede öğrencilere ücretsiz eğitim veriyor.
Kışla Mahallesi Erciş Anadolu Öğretmen Lisesi'nde, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Aylin Sözer Çapan ile 6 gönüllü öğrenci, 4-14 yaş arası çocuklara yaz okulu kapsamında eğitim veriyor. Hafta sonu anne ve babalarla ilgilenen grup, Eylül 2012 tarihine kadar ilçeye bağlı 16 köy okulundaki 24 ana sınıfını da düzenlemeye hazırlanıyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Aylin Sözer Çapan, Erciş'e son sınıfta okuyan 6 gönüllü öğrencisi ile birlikte geldiğini, bu bağlamda yaz okulu oluşturduklarını söyledi. İlçe kaymakamı, belediye başkanı ve halkın sıcak ilgisiyle karşılaştıklarını anlatan Çapan, "Yaz okulu kapsamında 6 gönüllü öğrencimiz ile birlikte 4-14 yaş arası çocuklarımıza eğitici ve spor etkinliklerinden oluşan bir program uygulamaktayız. Bir kere bu yöreye has bir şey ki, çocuklar hâlâ çekemeyecekleri yükleri taşıyorlar. Duygusal anlamda yalnız kaldıkları zaman okulun da olmadığı dönemlerde çok sıkılıyorlar. Ailelerinin de söyledikleri bu. Evde geçirecekleri boş vakitler sırasında ne yapacaklarını bilemiyorlar. Burada bu zamanı daha organize bir hale getiriyorlar. Kış mevsimi boyuca öğrendiklerini unutamıyorlar. Bir de bu dönem için biliyorsunuz, buradaki çocuklar uzun bir süre okula gidemediler. Onlar okula gidemedikleri için ilköğretim döneminde ciddi birkaç aylık açıkları var" dedi.
Programdan bahseden Çapan, "Çocuklar sabah okula geldiklerinde güne jimnastik yaparak başlıyorlar. Daha sonra karışık olan gruplara ayrılıyorlar. Büyük gruplar ile küçük gruplar farklı farklı etkinlikler yapıyorlar. Küçük gruplar daha çok araştırma ve keşif yapmaya yönelik model alacakları bir takım köşelerde oyunlarını oynuyorlar. Büyük gruplar ise daha çok spor etkinlikleri ve drama çalışmalarına, aynı zamanda derslerine takviye olabilecek okuma saatleri, sessizlik alıştırmaları ve bir takım matematik özel etkinlikleri ile eğitimlerine devam ediyorlar. Burada tabii ki yaz okulunda öğretmenler gibi çocuklar için de gönüllülük esas. İstemeden gelen öğrenci de genelde çok mutlu oluyor. Şu anda kayıtlarımızda 2. günde 100 kişiye ulaştık. Kaymakamlıktan, belediyeden ve ilçe milli eğitimden de çok güzel destek görüyoruz. Velilerimiz destek oluyorlar. Burada olmaktan çok mutluyuz. Daha sonraki projemizde üniversitemizin öğretim görevlileri ile tekrar geleceğiz. Okul öncesi eğitimi veren öğretmenlere hizmet içi eğitim kapsamında pek çok bilgiler vereceğiz. Anne baba okulları açacağız. Anne baba okullarından sonra burada boylamsal bir çalışma ile sık sık gelip materyal desteklerinde bulunacağız. Bazı sınıfları yenileyeceğiz. Materyaller eksik, eğitici materyaller, kırtasiye malzemeleri gibi ve bunları da yine gönüllü öğrencilerimiz ve eğitimcilerimiz ile birlikte gelip gerçekleştireceğiz. Amacımız, öğrencilerde deprem gibi kötü anıları bir nebze de olsa unutturabilmek, birlikteliğin ve paylaşmanın etkisi ile onların var olan zamanını güzel geçirtmek, hayatın ne kadar güzel olduğunu onlara bir kez daha hatırlatmaktır. Bizler Van'ı, Erciş'i ve çocuklarımızı çok seviyoruz" dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği 4. Sınıf Öğrencisi Melike Adalı ise, kendisinin minik çocuklarla ilgilendiğini belirterek, "Buraya çocuklarımızla birlikte hem eğlenmeye hem de eğlendirmeye geldik. Onların her türlü gelişimi için onlara destek olmaya geldik. Gönüllü olarak 1.5 aylığına buradayız. Çok güzel bir yaz okulumuz var. Serbest zaman etkinliğimiz var. Oyun oynuyoruz, bahçeye çıkıyoruz, keşifler yapıyoruz. Çocuklar boya yapmayı çok seviyorlar. Onlar çok güzel, onlarla eğlenmek çok güzel. Bizim amacımız, onların her türlü gelişimine destek olmaktır" ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme