CE işareti


CE İŞARETİ
Avrupa Birliği'nin teknik mevzuat uyumu kapsamında "Yeni Yaklaşım Direktifleri" gereğince, geliştirilen ve ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren uygunluk işareti, "CE İşareti" olarak tanımlanmaktadır. Bu işaret, ürünün temel gerekleri olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşamı, sağlığı ve çevre ile tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına uygun olduğunu gösteren, bir nevi üreticinin garanti beyanı olarak kabul edilen ve "Conformité Européenne" kelimelerinin baş harflerinden oluşan birlik işaretidir.
"Yeni Yaklaşım Direktifleri" hükümlerine uygun olarak üretilen ve asgari güvenlik koşullarına sahip ve dolayısıyla da Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girişte CE uygunluk işareti taşıması zorunlu olan; Alçak Gerilim Cihazları, Basit Basınçlı Kaplar, Gaz yakan aletler, Sıcak su kazanları, Elektromanyetik uyumluluk, Makineler, Sivil kullanım için patlayıcılar, Otomatik olmayan tartı aletleri, Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar, Asansörler, Dondurucular, Basınçlı kaplar, Açık havada kullanılan ekipmandan çevreye yayılan gürültü, Florasan lambalarda enerji etkinliği, Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbı cihazlar, Tıbbi cihazlar, İn vitro tıbbi tanı cihazları, Oyuncaklar, Gezi amaçlı tekneler, İnşaat malzemeleri, Kişisel korunma donanımları, Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları, Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlardan oluşan 23 ürün grubu bulunmaktadır. Tekstil ve konfeksiyon mamullerine ilişkin AB direktifleri "Yeni Yaklaşım Direktifler" kapsamında yer aldığından, tekstil ve konfeksiyon sektörünün üretimde kullandığı pek çok makine ve ekipmanın CE işareti taşıması zorunlu tutulmuştur.
Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamındaki ürünler " Düşük riskli ürünler" ve "Yüksek riskli ürünler" olarak iki farklı grupta mütalaa edilmektedirler. Ürünlerin hangi grup kapsamında olduğu, ilgili direktifte belirtilmekte veya test kuruluşları aracılığıyla tespit edilebilmektedir. Avrupa Birliği mevzuatı, CE işareti taşıması gereken ürünlerden yüksek riskli olanların, piyasaya arz edilmeden önce konusunda uzman üçüncü bir taraf konumundaki "Avrupa Birliği Resmi Gazetesi"nde yayınlanmış kuruluşlar tarafından uygunluk değerlendirmesine tabi tutulmasını şart koşmaktadır. Ürünlerin test, muayene ve/veya belgelendirmesini yapabilecek şekilde altyapısı yeterli olan kuruluşlar seçilerek Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanmak suretiyle "Onaylanmış Kuruluş" statüsü kazanmaktadırlar. Ülkemizde CE işareti verebilecek on üç adet onaylanmış kuruluş bulunmaktadır. CE İşareti herhangi bir kuruluştan alınmamakta, ancak söz konusu işareti kullanacak yeterliliğe sahip üretici, ürününe bu işareti kendisi iliştirmektedir
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB)  arasında Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'nın sekizinci maddesi kapsamında Avrupa Birliğinin ticarette teknik engellerin kaldırılmasına ilişkin mevzuatının da Türkiye tarafından iç yasal düzenlemelere dahil edilmesi öngörülmüştür. Bu nedenle Uyumlaştırma süreci devam ederken, benimsenecek teknik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla gerekli hukuki altyapının oluşturulmasını teminen 4703 sayılı "ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun" 11 Ocak 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Bakmadan Geçme