BİNA YAPMAKLA OLMUYOR

LYS sonuçlarında Van, TM puan türünde en başarısız iller arasında yer aldı. MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Bartın ikinci ve Karabük ise üçüncü oldu. TM puanına göre en başarılı iller arasında ilk on sırada Kilis, Bartın, Sinop, Çankırı, Niğde,Kastamonu, Burdur, Karabük, Eskişehir ve Kırşehir yer alıyor. MF'de Artvin, Hakkari, Şırnak, Ağrı, Şanlıurfa, Mardin, Kocaeli, Muş, Kars; TM'de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman, Mardin, Van ve Diyarbakır; TS'de Ardahan, Hakkari, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ, Karaman, Iğdır ve Kahramanmaraş en az başarılı iller arasında yer aldı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puan türlerine göre birincileri açıkladı.
ÖSYM'nin açıklamasına göre, MF-1 ve MF-4 puan türlerinde birinci Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun; MF-2 ve MF -3 puan türünde ise Niğde Fen Lisesi'nden Tamer Taşkıran oldu.
 Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi'nden Fatih Mehmet Adanır TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde; İstanbul Galatasaray Lisesi'nden İhsan Can Argon ise TS -1 ve TS - 2 puan türlerinde ilk sırada yer aldı.
Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi'nden Dilara Aykanat ve İstanbul Lisesi'nden Merve Özperk DİL -1 puan türünde; Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Cengiz Kaan Aköz, İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi'nden Gökçe Sarar DİL- 2 puan türünde; Özel Amerikan Robert Lisesi'nden Mehmet Fatih Çamlı, İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi'nden Gökçe Sarar ise DİL - 3 puan türünde birinciliği paylaştılar.
LYS Sonuçları 'nda en başarılı liseler devlet fen liseleri oldu
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre tüm puan türlerinde en başarılı liseler devlet fen liseleri oldu. En başarılı ilk üç il sıralamasında MF puan türünde Kilis, Bartın, Karabük; TM puan türünde Kilis, Bartın, Sinop; TS puan türünde Bartın, Eskişehir, Sinop yer aldı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), LYS sonuçları ile ilgili istatistiki bilgileri açıkladı. Buna göre, LYS -1'de 25 adayın, LYS - 2'de 29 adayın, LYS -3'te 58 adayın, LYS -4'te 21 adayın, LYS - 5'te 5 adayın olmak üzere toplam 165 adayın sınavı geçersiz sayıldı.
Sınavda, 419 aday Matematik sorularının, bin 451 aday Geometri sorularının, 405 aday Fizik sorularının, bin 600 aday Kimya sorularının, 68 aday Biyoloji sorularının, 3 aday Türk Dili ve Edebiyatı sorularının, 8 aday Coğrafya - 1 testi sorularının, 32 aday Coğrafya - 2 testi sorularının tümünü doğru yanıtladı.
LYS -4 sınavında Tarih testinde ve Felsefe testinde ise soruların tümünü doğru cevaplayan aday olmadı.
Yabancı Dil Testi olan LYS -5'te, Almanca testinden 40, Fransızca testinden 8, İngilizce testinden 171 aday tüm soruları doğru cevap verdi.
  SIFIRDAN KÜÇÜK PUAN ALAN ADAYLAR
Matematik testinde 42 bin 221 aday, Geometri testinde 64 bin 651 aday, Fizik testinde 13 bin 917 aday, Kimya testinde 21 bin 800 aday, Biyoloji testinde 10 bin 271 aday, Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 497 aday, Coğrafya - 1 testinde 10 bin 538 aday, Tarih testinde bin 801 aday, Coğrafya - 2 testinde 6 bin 671 aday, Felsefe testinde 13 bin 968 aday, Almanca testinde 164 aday, Fransızca testinde 72 aday, İngilizce testinde 2 bin 839 aday sıfırdan küçük puan aldı.
TÜM PUAN TÜRLERİNDE EN BAŞARILI LİSELER FEN LİSELERİ OLDU
Sınav sonuçlarına göre, MF, TM ve TS puan türünde en başarılı liseler devlet fen liseleri oldu. Fen liselerinin MF puan türüne göre ortalaması 404.353, TM puan türüne göre 379.817, TS puan türüne göre ise 372.237 puan olarak açıklandı.
LYS'de MF ve TM puan türünde kızların, TS puan türünde ise erkeklerin ortalama puanları daha yüksek oldu.
EN BAŞARILI İLLER
En başarılı ilk üç il sıralamasında MF puan türüne göre Kilis, Bartın, Karabük; TM puan türüne göre Kilis, Bartın, Sinop; TS puan türünde Bartın, Eskişehir, Sinop yer aldı.
En başarısız iller ise MF puan türünde Ardahan, Artvin, Hakkari; TM puan türünde Şırnak, Ardahan, Hakkari; TS puan türünde Gaziantep, Ardahan, Hakkari oldu.
EN ÇOK KONTENJANI OLAN ÜNİVERSİTELER
Açıklamada ÖSYS kontenjanları hakkında da bilgi verildi. Buna göre, 821 bin 826'sı devlet, 95 bin 306'sı vakıf, 18 bin 629'u KKTC'deki üniversiteler ve bin 918'i diğer yurt dışındaki üniversiteler olmak üzere toplam kontenjan 937 bin 676 olarak açıklandı.
En çok kontenjanı olan ilk 10 üniversite Anadolu Üniversitesi (109 bin 246), Atatürk Üniversitesi (65 bin 273), İstanbul Üniversitesi (53 bin 902), Selçuk Üniversitesi (20 bin 732), Süleyman Demirel Üniversitesi (17 bin 732), Kocaeli Üniversitesi (16 bin 807), Sakarya Üniversitesi (15 bin 293), Dumlupınar Üniversitesi (14 bin 494), Gazi Üniversitesi (13 bin 381) ve Cumhuriyet Üniversitesi (13 bin 105) olarak sıralandı.
TERCİH İŞLEMLERİ BUGÜN BAŞLIYOR
ÖSYM'nin açıklamasına göre, adaylar '2012 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilecek veya başvuru merkezlerine örnek olarak gönderilen basılı kılavuz incelenebilecek. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Tercih işlemleri 23 Temmuz'da başlayacak, 3 Ağustos'ta sona erecek.
Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığı ile ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. İnternet kullanımında deneyimi olmayan ya da yanlış yapmaktan çekinen adayların başvuru merkezlerini kullanmaları gerekecek. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak. Tercih gönderme süresi uzatılmayacak. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin 'Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekecek.

Bakmadan Geçme