TFF'de Demirören'i neler bekliyor?

TDeğerli Vansesi okuyucuları, bu hafta da Türkiye'de futbolun kaderini değiştirecek bir başka önemli gelişmeye hep birlikte dün şahit olduk. TFF seçimleri gerçekleştirildi ve Sayın Yıldırım Demirören, Beşiktaş A.Ş.'nin başkanlığından ayrılarak, TFF Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, TFF Başkanlığı'na seçildi.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören seçimin hemen arkasından yapmış olduğu konuşmasında ; "'Biliyoruz ki çok zor bir görev alıyoruz. Bu zorlukları da hep birlikte aşacağız. Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri ekonomisi diğeri ise altyapı. Bizler UEFA ile diyaloglarımızı en iyi şekilde kurup Türk futbolunu kaostan çıkarmanın yolunu arayacağız.'' diyerek bu dönem yapacağı çalışmaların da sinyallerini verdi.
Yeni federasyonun önünde çözülmeyi bekleyen, üzerine eğilinilmesi gereken birçok iş var. Şike iddiaları hakkında verilecek karar, Türk futboluna ilişkin sarsılan güvenin yeniden sağlanması ve reytingin yeniden arttırılması, sponsorluk desteklerinin teminini kolaylaştırmak, futbol alt yapısını geliştirecek tedbirlerin uygulanması, UEFA kriterleri ile uyumlu olarak kuralların kulüpler açısından uygulamaya geçirilmesi ve tabi ki futbolun ekonomisinde istikrarı ve gelişmeyi temin etmek. Saydığım hususlar yapılması gereken belli başlı uygulamalardan sadece bir kaçı.
Peki, sürekli bahsedilen ve  kulüpler açısından uygulanması öngörülen bu UEFA kriterleri nelerdir ve bu kriterlerin uygulanması halinde kulüpleri neler bekliyor olacak ....
UEFA futbolun gelişimi, kulüplerin korunması, kulüplerin hukuki, mali ve sportif açıdan güçlendirilmesi ve sporcularla kulüpler arasında standardizasyonun sağlanması için bir takım talimatlar yayınlamaktadır. Bu talimatlar üye ülke federasyonları için bağlayıcı olup, Kriterler A-D aralığında derecelendirilmiştir. ''A'' derecesi mutlaka uyulması gereken kriterler olup; ''D'' derecesi kriterler, mümkün olduğunca uyulması gereken kriterleri ifade etmektedir.  Finansal kriterler, belirlenmiş bir zaman dilimi içinde kademeli olarak uygulamaya alınacaktır..Saydığımız bu talimatlardan en önemli olanlarından biri de 44 No'lu talimattır. 04.02.2000 tarihli ve 44 No'lu UEFA kriteri olarak bilinen bu talimatta;
Sportif kriterler, tesis kriterleri, mali kriterler, hukuki kriterler ve yaptırımlar düzenlemiştir.
Bugünkü yazımda oldukça uzun olan bu kriterlerin en önemlilerinden biri olan "ekonomik kriterler" ve "yaptırımlar " kısmına değinmek istiyorum. UEFA ilgili kriterlerinde, kulüpler açısından şeffaflık, kurumsallık ve mali denetim esaslarını düzenleyerek, futbol için mali bir inceleme sisteminin esas olduğu ve kulüp lisans sistemini öngörmüştür. Kulüp lisans sistemi uyarınca, ulusal federasyonların, kulüplerin mali yapısını ve işlemlerini inceleme ve değerlendirme mecburiyeti doğmuştur. UEFA'nın üzerinde titizlikle durulmasını istediği mali kriterler şu şekildedir:
Lisans alabilmek için  bir kulüp aşağıdaki şartları sırasıyla yerine getirmek zorundadır.
-Dönem içerisinde meydana gelebileceği planlanan bütün yükümlülüklerini yerine getirebilecek yeterli mali kaynaklara ve kullanılabilir kredi olanaklarına (gerektiğinde) sahip olduğunu gösteren kanıtlar;
 - Fon akım tablolarının hazırlanması
- Nakit akım tabloların hazırlanması
 - Bankalar  ve özel finans kurumları ile yapılan kredi sözleşmelerinin ve varsa banka  garantilerinin orijinal veya noter tasdikli kopyalarının ibrazı.
-Profesyonel futbol kulüplerimizin muhasebeleri, futbol faaliyetlerinin ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi, mali tablolar aracılığı ile ilgililere (federasyonumuza, diğer kamu kurumlarına v.s.) sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese  edilebilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumunu yansıtmanın sağlanması ve kulüplerimizde denetimin kolaylaştırılması amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan, "TEK DÜZEN MUHASEBE UYGULAMA GENEL TEBLIGI" hükümlerine uygun olarak tutulacaktır.
-Profesyonel futbol kulüplerinin faaliyetleri ile ilgili tüm gelir ve giderlerini V.U.K'da belirtilen usul ve esaslara uygun olarak belgelendirmeleri zorunludur.
-Profesyonel  futbol kulüplerimiz tüzüklerine ve genel kurul tarihlerini göre hesap dönemlerine uygun olarak (takvim yılı veya futbol sezonu itibariyle) bağımsız denetleme kuruluşlarınca denetlenmiş ve genel kurulca ibra edilmiş hesaplarına göre aşağıdaki mali bilgileri T.F.F.'ye vereceklerdir.
-Federasyon ayrıca futbolla ilgili (futbol transferleri, futbolcu maliyeti, vergi, SSK vs.) lisans verme yönteminin ayrılmaz parçasını oluşturacak bilgi de isteyebilir.
-Kulüplerin federasyonumuza, oyuncularına, teknik direktörlerine ve diğer kulüplere olan kesinleşmiş borçları ile FIFA ve UEFA karaları doğrultusunda futbolculara, başka federasyonlara bağlı kulüplere, teknik direktörlere ve maç organizatörlerine olan kesinleşmiş borçlarının ve sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğu kulüp tarafından teyidi. (ödeme makbuzlarının veya banka dekontlarının ibrazı ve ibranameleri)
-Kulüpler, tescil yönteminin bir parçası olarak aşağıda özellikleri belirtilen bağımsız denetçiler tarafından denetlenmek ve bu denetçiler tarafından hazırlanacak raporları süresinde futbol federasyonuna göndermek zorundadırlar.
-Kulüpler tarafından bu hususların yerine getirilmemesi halinde ise, Federasyon Yönetim Kurulu kararı ile aşağıdaki yaptırımlar uygulanabilir:
-İhtar, para cezası, yeni futbolcu alımının yasaklanması, puan Indirimi, futbolcuya lisans verilmemesi veya geri alinmasi, küme düşürme, tescil İptali;
Yeni Federasyon UEFA kriterlerini sıkı sıkıya uygulayacağını açık bir şekilde seçimin hemen akabinde belirtmişken, bakalım önümüzdeki günlerde, ekonomik açıdan ciddi borçlar altında bulunan ve bu borçlara rağmen,ekonomik alt yapısını geliştirmeden, hala ciddi rakamlarla büyük transferler yapan, hangi kulüplere, UEFA kriterleri doğrultusunda ne gibi yaptırımlar uygulanacak.....

Bakmadan Geçme