Ermenek'teki maden faciasında sıcak gelişme!

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 2'si tutuklu 16 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt, müşteki yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Savcı, mütalaasında, maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanları Engin Yetim ve Cemal Demircioğlu, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ve Ahmet Dağdeviren'in, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Ayrıca savcı, teknik nezaretçi Ali Kurt'un, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' ve 'özel belgede sahtecilik', ocakta çalışan Naci Özsoy'un, 'özel belgede sahtecilik', puantör Mustafa Ayan'ın, 'bildirim yükümlülüğünün ihlali'nden cezalandırılmasını istedi. Müşteki avukatları, sanıkların olası kastla ya da istenen suçun en üst sınırından cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatları ise, mahkemenin duruşmayı hemen bitirme çabası içerisine girdiğini, yaptıkları savunmanın bir anlamı olmadığının görüldüğünü öne sürdü. 

Çalıştıkları yerin iyi bir ocak görünümünde olduğunu söyleyen sanık Ali Kurt, eski imalatla ilgili bir bilgisinin olmadığını öne sürerek, "Eski imalatlar gizlenmiştir. Eksikliklerden dolayı zincirin halkası koparılmıştır. Benim yönümden herhangi bir kusur ve ihmalim yoktur" dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmanın tamamlandığını belirterek, Uyar ve Kurt'un tutukluluk hali ve Has Şekerler Madencilik Şirketi Daimi Nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.

Duruşma, taraf avukatlarının savunmalarını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi.

Bakmadan Geçme