BAŞKAN KAYA: BU KENTE DÜŞMAN DEĞİLİZ

Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, 2. Van Kitap Fuarı'nın açılışı öncesinde basınla Van-Kocaeli Dostluk Parkı'nda bir araya geldi. İsmi değiştirilen eski sokakların ve Şehir Parkı'nın isminin geri verilmesi ile ilgili Vansesi'nin sorularını yanıtlayan Kaya, Valiliğin çalışmaları durdurduğunu belirterek, 'Bu kentin değerlerine saygısızlık edecek, kentin değerlerini yok sayacak insanlar değiliz. Biz bu kente düşman değiliz, biz sizden daha çok bu kenti seviyoruz. Hepinizden daha çok bu kentin gelişmesi için çaba gösteriyoruz' dedi.

İlhan Siyahtaş

22-30 Nisan tarihleri arasında 'Kitapla Barış' sloganı ile düzenlenecek olan 2. Van Kitap Fuarı tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ve Fuar organizasyonunu yapacak olan Ajans Asya Fuarcılığın katılımı ile gerçekleşti. 2. Van Kitap Fuarı Toplantısına Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş ve gazeteciler katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, gazetemizin Van ile ilgili yönelttiği soruları tek tek yanıtlayarak kamuoyunda tartışılan ve merak edilen konulara açıklık getirdi.

"Kitap fuarı ülkenin barışına bir katkı sunar"

Kitap fuarı ile ilgili olarak konuşan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, " bu fuarın İlkini 2013 yılında Van Valiliği, Van Ticaret Odası, YYÜ ile birlikte düzenledik. Daha sonra ise aradan 2 yıl geçti ve çeşitli nedenlerle geçtiğimiz yıllarda bu fuarı gerçekleştiremedik. Bu yıl ise 2'ncisinin düzenleceği kitap fuarını Van Büyükşehir Belediyesi olarak yapıyoruz. Ülkemizin acılı bir süreçten geçtiği ve büyük acıların yaşandığı coğrafyamızda kitap fuarı düzenliyoruz. Yanı başımızda Yüksekova'da bildiğimiz, gördüğümüz ama bizlerden saklanan acılara şahitlik ediyoruz. Yine diğer bölgelerimizde acıların olduğu bir zamanda biz bu fuarı düzenliyoruz. Ama her şeye rağmen yaşamın devam ettiği, faşizme inat yaşamamız gerektiğini, tüm baskılara rağmen ısrarla mücadeleye devam ettiğimizi böylesi organizasyonlarla göstermek istiyoruz. Otoriteleşen sistemlerde sanattan, sanatçıdan, şiirden, kitaptan nasıl korkuluyor. Bunları dile getirenlerin nasıl hain ilan edildiğini hepimiz görmekteyiz. Maalesef ülkemizde de bunu yaşadık. Bir dönem içişleri bakanı,'siz terörü, teröristi dağda aramayın, mısra yazan, şiir okuyan, tuvale fırça atanların hepsi teröristtir, biz terörü ilk önce onlardan ayıracağız' demişti. Daha sonrasında ise bir es verildi. Bunun nedeni de barış süreciydi. Ama süreç bittikten sonra içişleri bakanın söylediklerini bu kez de ülkenin cumhurbaşkanın ağzından duyduk. En büyük hainlerin akademisyenler, şairler olduğunu, barış isteyen herkesin hain edildiğine şahitlik ettik. İşte bizde düzenleyeceğimiz kitap fuarı ile bu zihniyete, 'Kitap'la Barış' olarak cevap vereceğiz. Umarım düzenleyeceğimiz kitap fuarı ülkenin barışına bir katkı sunar" şeklinde konuştu.

"Tekçilik hiçbir ülkeye, hiçbir topluma kazandırmadı"

Daha sonra söz alan Eş Başkan Hatice Çoban ise, "Son zamanlarda gazetecilere uygulanan baskılara hepimiz şahit oluyoruz. Bütün baskı ve zorluklara rağmen gazetecilerin haber yapma tarzlarını selamlıyorum. Kitap fuarını zor bir süreç ve atmosfer içerisinde yapıyoruz. Dün Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından Türkiye'nin ilerleme sürecine ilişkin oy çokluğu ile kabul edilen ve Türkiye'ye ağır suçlamaların yönetildiği raporu hatırlattı. Herkesin barışta ısrar etmesi gerekiyor, demokrasi, özgürlük ve hukukta ısrar etmesi gerekiyor. Bunu ülkemiz için ısrar etmeliyiz. Birlikte yaşamak için ısrar etmeliyiz. Tekçilik hiçbir ülkeye, hiçbir topluma kazandırmadı. Bizim ülkemize de tekçilik kazandırmayacak. Dolaysıyla çokluk, çoğulculuk, demokrasi, hukuk ve bunların tamamı birlikte kazanacak. Van'da ki basın mensuplarının belediye ile olan diyaloglarının daha ileri götürülmesi için de, belediye olarak her ay düzenli şekilde toplantı yapacağız" dedi.

"Fuar çalışmaları iki ay sürdü"

Konuşmaların ardından Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Ertaş, fuara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 aydan fazla bir süredir fuarın hazırlığının yapıldığını açıklayan Ertaş, 2'nci Van Kitap Fuarı ile ilgili tüm çalışmaları tamamladıklarını, fuara katılacak tüm konuklar ve kitapevlerinin de kesinleştiğini söyledi. Kitap fuarına Van ve çevre illerden binlerce kişinin katılmasını beklediklerini, fuar boyunca her gün söyleşi, panel ve dinletilerin yapılacağını açıklayan Ertaş, fuara 100'e yakın kitapevi, 60 tanınmış edebiyatçının katılacağı, 30 panel, söyleşi ve şiir dinletilerinin düzenleneceğini ifade etti. Van Ticaret ve Sanayi Odası bahçesinde yapılacak olan fuarın 22 Nisan Cuma günü açılacağını hatırlatan Ertaş," Sabah saat 10.00'dan akşam saat 20.00'a kadar açık olacak fuar boyunca, yazarlar imza günleri ile kitapseverlerle buluşacak. 4 bin 700 metrekare alanda yapılacak olan kitap fuarı, kent merkezinde bulunması nedeniyle aynı zamanda herkesin kolay bir şekilde ulaşabileceği bir alan konumu da taşıyor" dedi.

"Demirtaş'ın açıklamaları çarpıtılıyor"

Yapılan konuşmalar ve bilgilendirmelerin ardından Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Çoban ve Kaya, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Almanya'da yaptığı konuşmada  öz yönetim ilanı ve hendeklerin yanlış olduğuna dair açıklamalarda bulundu bunu siz  nasıl değerlendiriyorsunuz  şeklide gazetemizce yöneltilen soruyu  yanıtlayan Eş Başkan Kaya, Demirtaş'ın açıklamalarının çarpıtıldığını ve buna cevap verecek kişinin kendisi olmadığını belirterek şunları söyledi: "Selahattin başkanın bu eleştirileri dönem dönem oluyor. Bunu Van'da da zaten söyledi. Selahattin Demirtaş en sonda Van'da katıldığı yemekli toplantısında yine bu eleştirilerini dile getirdi. HDP'nin bu sürece bakış açısını, yetersizliklerini, yeterliliklerini, başarılı yönlerini, başarısız yönlerini uzun uzun hem basının önünde hem de STK'ların katıldığı toplantıda dile getirdi.Öz yönetimlerin sadece hendek ve barikatlara indirgenmesinin doğru değil.  Tartışılması gerekilen birçok konu kriminalize ediliyor.  HDP üzerinden 7 Haziran'dan sonra ciddi bir ambargonun olduğunu belki de bu ambargolardan dolayı Selahattin başkanın Türkiye'de söylediği birçok şey medyada görünmedi. Fakat Avrupa'da göründü ve yazıldı. Belki de yeni bir tartışma yolu açıldığı içinde faydalı da olur diye düşünüyorum. Biz sadece yerel seçimlerde değil her zaman toplumun herkesimi ile birlikte olacağımızı ve çalışacağımızı dile getirdik ve böylede yapıyoruz. Belediyeciliğin toplumla birlikte olabildiğini vurgularız. Belediye bütçesinin halkın malı olduğunu herkesime ve herkese eşit şekilde hizmet götürmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Bu bizim temel ilkelerimizden biridir ve bu amaçla da çalışıyoruz" dedi.

 "Belediyenin bütçesi halkın malıdır"

Yine başka bir gazetecinin,'Toplumun tüm kesimlerini kucakladığınıza inanıyor musunuz? Çalışmalarınıza toplumun tüm kesimlerini dahil ediyor musunuz?' şeklinde bir soruya cevap veren Kaya, kendilerinin seçimlerin ardından, toplumun tüm kesimleri ile beraber çalışacaklarını ve belediyeciliğin ancak toplum ile yapılabilineceğini her defasında dile getirdiklerini söyledi. Kaya," Bizde uygulamalarımızda, hizmetlerimizde eksiklik hata yapabiliriz.  Yeri geldiğinde eksikliklerimizi hatalarımızı gideririz. Biz her zaman bunu söyledik. Belediyenin kaynakları ve belediyenin bütçesi aynı zamanda halkın malıdır. Her kesimden insanlarımıza eşit şekilde hizmet götürmenin temel ilkemiz olduğunu vurguladık. Bugün de bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz" dedi.

"Fekiye Teyran Şehir Parkı yapabiliriz"

Şehir merkezinde bulunan Şehir Parkı isminin geri verilmesi ve Fekiye Teyran Parkı'nın isminin başka bir parka veya  Fekiye Teyran'ın kişiliğine  uygun bir  yere verilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Kaya," Özelikle Fekiye Teyran parkı ismi 2010 yılında Bahçesaraylı esnaf kitlemiz ve iki mahallemizin Fekiye Teyran isminin görmek istediklerini talep ettiler. Bizde bunu meclisimiz de tartıştık ve isminin oraya verilmesini kararlaştırdık. Fakat o isim halen Van valiliği tarafından kabul edilmedi. Valilik tarafından kabul edilmeyen bu isim bizim içinde bir inat olmuş ve Fekiye Teyran'ın ismini o tabelada göreceğiz. Ama şöyle bir şey olabilir. Parkın adı Fekiye Teyran Şehir Parkı olabilir. Fekiye Teyran'ın isminin Kürtçe yazılışı birilerini rahatsız ediyor. Biz birbirimizle yaşamayı öğrenmeliyiz. Birbirimize tahammül etmeyi öğrenmeliyiz" dedi.

"Kentin değerlerini yok sayacak insanlar değiliz"

Edremit, İpeyolu, Tuşba ilçelerinde bulunan numartaj sistemiyle kaldırılan eski sokakların vatandaşlar arasında üzüntü yarattığı,  kaldırılan bu isimlerin geri verilmesiyle ilgili  gazetemizin yönelttiği soruyu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, " Son dönemlerde bütün şehirlerde numarataj uygulaması ile isimler verilir. Ancak tarihsel bellekte yer edinmiş, toplumsal hafızalarda yer edinmiştir. Bizim numarataj uygulaması çalışmalarımız daha tamamlanmamasına rağmen karşı çıkılıyor. Vali bey bizim bu çalışmamızı durdurmuş. Gerekçe ise her sokak için tek tek meclis kararı alınması gerekiyormuş. Biz bu numarataj uygulaması için her sokak için bir karar alamayız, bunun çalışma örneklerini diğer illerden alarak çalışmamızı başlattık. Meclis kararı ile bir karar alınmış ve uygulamaya geçilmiş. Sayın vali bey bir şey bulamayınca bu çalışmamızı her caddeye, her sokağa ayrı ayrı karar alınması gerekir diye bu çalışmamızı durdurdu. Biz eğer her sokak ve cadde için tek tek karar alırsak 10 bin karar almamız gerekir ve buda meclisin iki aylık gibi bir zamanını alıyor. Bizim çalışmamız daha tamamlanmamış, eğer ki ön yargı olmazsa çalışmamız tamamlandıktan sonra asıl yapmak istediğimiz şey ortaya çıkacaktır. Biz kente mal olmuş, tarihi bir hafıza olmuş yerleri silmiyoruz. Önce numaralarını belirleyeceğiz sonra mahallelerden taleplerini alacağız. Numaralandırdığımız yerler neyle biliniyor, hangi isimle biliniyor bunların taleplerini de alacağız. Şimdi meclisten uyduruk kararlar ile kentin dokusu, tarihi ve bilinirliği ile alakası yoktur. O tarihlerde bir meclis üyesi bir akrabasının ismini vermiş. Bunun kent ile ne alakası var. Bizim çalışmamız daha tamamlanmadan ön yargılardan dolayı durduruldu. Biz yinede bu çalışmamıza devam edeceğiz. Kentin tarihinede, geçmişine de, geleceğine de bu çalışmalarımız ile en iyi şekilde cevap vereceğiz. Ama maalesef ön yargılılar öyle bir hale getirdiler ki biz daha adım atmadan önümüz kesiliyor. Biz bu kente düşman değiliz, biz sizden daha çok bu kenti seviyoruz. Hepinizden daha çok bu kenttin gelişmesi için çaba gösteriyoruz. 8 yıl bu kentte yöneticilik yaptım. Bu kentin gelişmesi hem bana hem de partime artı olacaktır. Çalışmamız daha tamamlanmadan iktidarın da gücü kullanılarak çalışmalarımız engelleniliyor. Biz bu kentin değerlerine saygısızlık edecek, kentin değerlerini yok sayacak insanlar değiliz. Bu çalışmamızda açık ve net bir şekilde bir tahammülsüzlük var. Biz sokağın altına kolan yazdığımız için engelleniyoruz. Sokağın ismini Kürtçe yazdığımız için engelleniyoruz. Valiliğin bizim çalışmamızı engelleyebilecek bir yasal dayanağı olmamasına rağmen çalışmamızı engelliyor. Oda sırf sokak isminin Kürtçe olmasıdır. Çalışmamız tamamlandığında kısmet olursa tekrar bir araya da geliriz. Nasıl bir çalışma olduğunu da o zaman tartışırız. Çalışmamız tamamlandığında bugün engelleyenler mahcup olacaktır" dedi

Yüksekova'da ve diğer illerde yaşanan çatışmalar nedeniyle  göç eden ailelere ilişkin yöneltilen soruya cevap veren Kaya, belediye olarak çalışma başlattıklarını ve bu ailelerin tespitlerini yaparak yardımda bulunduklarını dile getirdi.

Bakmadan Geçme