Suudilerle milyar dolarlık 10 anlaşma

İslam Birliği Zirvesi'ne katılmak için Suudi Kral Selman ile gelen Suudi işadamları Türk ortaklarıyla milyar dolarlık 10 anlaşma imzaladı.

Suudi Kralı Selman Bin Abdülaziz’in Türkiye ziyareti iki ülkenin ekonomik ilişkilerini de güçlendirdi. Kral’la birlikte gelen Suudi işadamları Türk ortaklarıyla milyar dolarlık 10 anlaşma imzaladı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'la birlikte İstanbul'a gelen 100 işadamı inşaattan ilaç sektörüne, enerjiden finansa kadar birçok alanda milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Beyttürk İnşaat, STFA ve Ümran İnşaat Suudi ortaklarla her iki ülkede gayrimenkul yatırımı yapacak. Farmasal ve Sadana, Suudi Arabistan'da diyalizle ilgili tıbbi malzeme üretecek. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin sahibi olduğu VE-CA şirketi de Cidde'de toplam 100 milyon dolarlık metal üretim fabrikası kuracak. Ayrıca Türkiye'den gayrimenkul alımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için 'Suudi- Türk Gayrimenkul Yatırım Fonu' da kuruldu. İlk etapta Türkiye'ye 500 milyon dolarlık yatırım planlayan fon, Merosa Uluslararası Gayrimenkul Yatırım-Gulf Group Yatırım ile Nomow Capital'ın işbirliğiyle hayata geçirildi.

AĞIRLIK İNŞAATTA

Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nun (DEİK) dün İstanbul'da düzenlediği Türkiye- Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu'na 200 işadamı katıldı. Forumun ardından iki ülke işadamları arasında 10 işbirliği anlaşması imzalandı. Suudi şirket Rawafid Al Suudiye ve STFA konut inşaasında, Farmasal ve Sadana Suudi Arabistan'da diyalizle ilgili tıbbi malzeme üretimi konusunda, Ümran İnşaat ve Amaad Real Estate gayrimenkul yatırımında, Beyttürk İnşaat ile Kimma Huizama inşaat, Kuveyt Türk ve Hammad And Mihdar Lawyers da finansman alanında anlaşma imzaladı. Bir imza da Mekke Ticaret Odası ve MÜSİAD arasında atıldı. Üç anlaşmanın da daha sonra imzalanacağı belirtildi.

100 MİLYON $'LIK YATIRIM

Al Bassam Group Yönetim Kurulu Başkanı Ziad Al Bassam ile VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili arasında yapılan anlaşmayla da Cidde'de bir metal fabrikası kurulacak. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak tesisle ilgili açıklama yapan Karabük Belediye Başkanı ve VE-CA Group Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Vergili, "Cidde'de kuracağımız tesisin imalatı kendi mühendislerimiz ve ustalarımız tarafından yapılacak" dedi.

HİGH TECH PORT KUTSAL TOPRAKLARA GİDECEK

Foruma katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan'da yakın zamanda yapılacak altyapı ve üstyapı projelerinde Türk müteahhitlerinin rol alması konusunda destek istedi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Forum gösterdi ki, Suudi Arabistan'dan çok sayıda yeni yatırım gelecek. Türk firmaları için de Suudi Arabistan'da önemli fırsatlar var" dedi. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise Suudi Arabistan'a ileri teknoloji ürünler satılabileceğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde High Tech Port by MÜSİAD Fuarı'nı Suudi Arabistan'a götürmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

200 İŞADAMI KATILDI

Foruma, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah, DEİK Türkiye- Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Eş Başkanı Mazan Rajab, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan katıldı.

SUUDİ -TÜRK KOORDİNASYON KONSEYİ ANLAŞMASI TAMAM

Suudi Arabistan Krallığı Sanayi ve Ticaret Bakanı Taufiq Bin Fawzan Al Rabiah da ticareti engelleyecek her türlü engelin kaldırılmasına ilişkin iki ülke devlet çalışanlarından oluşacak bir çalışma heyeti oluşturulmasına karar verdiklerini belirtti. İkili ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla Suudi- Türk Koordinasyon Konseyi'nin kurulması yolunda dün İstanbul'da önemli bir adım attı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suudi- Türk Koordinasyon Konseyi kurulmasına ilişkin mutabakat belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un huzurlarında, iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Adil bin Ahmed El Cübeyr tarafından imzalandı.

500 MİLYON DOLARLIK FON

Turkiye'de gayrimenkul sektorunde faaliyet gosteren Merosa Uluslararası Gayrimenkul Yatırım- Gulf Group Yatırım ile Suudi Arabistan'ın yatırım şirketi Nomow Capital ortak bir fon kurdu. İlk etapta 500 milyon dolarlık fonla, Anadolu Yakası'nda Mall of İstanbul'dan daha büyük bir karma proje yapılacak. Merosa Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Katipoğlu, "Toplam 1 milyar liralık bütçe ile yapılması planlanan projenin arsası alınmış durumda" dedi.

 

Kaynak : Sabah

Bakmadan Geçme