Pereira sınıfta kaldı

Türk futbol tarihinin en pahalı kadrosu sunulan Portekizli hoca, yıldızlarla dolu kadroyu verimli kullanamadı

Fenerbahçe'nin üç maçta 7 puan kaybedip, liderin 5 puan gerisinde kalarak şampiyonluk şansını ateşe atması bir kere daha eleştiri oklarının Teknik Direktör Vitor Pereira'ya çevrilmesine neden oldu. Antrenman taktikleri ve oyun kurgusu nedeniyle eleştirilen Portekizli çalıştırıcının en çok tepki topladığı konu ise oyuna yaptığı ya da yapmadığı müdahaleler ve oyuncu değişiklikleri. Sezon başından bu yana oynanan maçlarda Pereira'nın hamleleri mercek altına alındığında şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. Portekizlinin ezber kadro ve ezber değişiklikler yaptığı incelemede gözler önüne serildi. İşte Pereira'nın Fenerbahçe'sinin çarpıcı istatistikleri… 
Farklı zaferler unutuldu
Fenerbahçe, geride kalan 28 haftada aldığı 18 galibiyetin 11'ini tek farklı skorlarla kazandı. Sarı-lacivertliler, 7 defa 1-0'la, 4 defa da 2-1'le üç puana uzandı. En farklı galibiyetlerini 3-0'lık sonuçlarla Eskişehir ve Akhisar deplasmanlarında alan Fenerbahçe, Mersin ve Kasımpaşa'yı da 3-1'lik skorlarla geçti. Sezonu Kadıköy'de aldığı 2-0'lık Eskişehir galibiyetiyle açan sarı-lacivertliler, sahasında Trabzon ve Beşiktaş'ı da 2-0 devirerek galibiyet halkasını genişletti. 
İki kralı var ama gol atamıyor!
Fenerbahçe, 28 haftada yediği 21 golle ligin en iyi savunma yapan takımı oldu. Ancak attığı 44 golle son 29 sezonun en kısır ikinci performansına imza attı. Sarı-lacivertliler, üç puanlı sisteme geçilen 1987-88'de 28 haftalık periyodu 33 golle geçmiş, sonraki yıllarda 45 golün altına düşmemişti. Pereira elinde dünyanın sayılı golcülerinden Robin van Persie ve Süper Lig'in son gol kralı Fernandao olmasına rağmen beklenen gol sayısının çok altında kaldı. Fernandao, 26 maçta 12, RvP aynı sürede 10 gol attı.
Değişiklik çok sonuç yok
Bu sezon oynanan 28 lig maçında tam 83 oyuncu değişikliği yapan Vitor Pereira, 19. haftadaki Rize karşılaşmasında 2 değişiklik yaparken, diğer mücadelelerde ise bütün haklarını kullandı. Sakatlık sebebiyle 4 defa ilk yarı içinde değişiklik yapan Pereira, 14. haftadaki Gaziantep deplasmanında ise Hasan Ali'nin kırmızı kart görmesi nedeniyle taktik değişikliğe gitti ve Josef'in yerine Caner'i sahaya sürdü. Ancak her maçta 3 oyuncu değişikliği alışkanlığına rağmen Pereira'nın hamleleri pek de istenen sonuçları vermedi.

Geriye düşünce çeviremiyor

Bursa, Osmanlı ve Galatasaray maçlarında golsüz beraberlik yaşayan Fenerbahçe'nin, bu sezon ilk golü yediği hiçbir maçı kazanamaması da ilginç bir istatistik. Gaziantep deplasmanında maçın üçte ikisini 10 kişi oynayan sarı-lacivertliler, iki defa geriye düşmesine rağmen sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrılmayı başarmıştı. Ancak, Beşiktaş, Antalya ve Konya deplasmanlarında aynı başarı gelmedi. Fenerbahçe ilk golü yediği bu üç maçtan da mağlup ayrıldı ve geri dönüşlerde zayıf kaldığını gösterdi.

İlk golü atmak yetmiyor

Bu arada Fenerbahçe bu sezon aldığı bütün galibiyetlerde ilk golü atan taraf. Ama ilk golü attığı her maçı da kazanamadı! Ligin ilk yarısındaki Antalya, Bursa ve Sivas karşılaşmalarında 1-0 öne geçen Fenerbahçe, rakip 1-1'i bulsa da 2-1'lik galibiyete ulaşmayı bildi. Fenerbahçe böylece 3 maçı çevirmiş oldu. Ancak, 2-0 önde olduğu Akhisar maçında 2-2'ye boyun eğen sarı-lacivertliler, Rize ve Galatasaray mücadelelerinde de üstünlüğünü koruyamadı ve beraberlikle yetindi.

Skora etki edemiyor

Oyuncu değişikliklerini adeta ezbere, standart bir şablon üzerinden yapan Vitor Pereira'nın hamleleri özellikle hücum konusunda zayıf kaldı. Portekizli teknik adamın değişiklikleri takım kurgusunu, oyun anlayışını değiştirmek yerine, yorulan ya da aksayan oyuncunun muadilini sahaya sürmek olunca, skora beklenen katkı gelmedi. Kulübeden gelen oyuncuların attıkları gol veya yaptıkları asistlerle Fenerbahçe'yi galibiyete taşıdıkları maç sayısının sadece 4 olması bunun en net göstergesi.

Sadece RvP göze batıyor

Pereira'nın sonradan oyuna sürdüğü oyuncular arasında skora en çok katkı sağlayan isim 5 golle Robin van Persie. Attığı 10 golün yarısını ilk 11'de başladığı, diğer yarısını ise sonradan oyuna dahil olduğu maçlarda kaydeden Hollandalıyı bir kenara koyarsak, sarı-lacivertlilerde kulübeden gelen isimler skor üretme değil, en fazla skoru koruma çabasında olmuş. Zira atılan gollerin sadece 9'u kulübe kaynaklı olurken, asistlerde bu rakam daha da düşük! Yedeklerin verdiği gol pası sayısı 4.

FENERBAHÇE'NİN BU SEZON YAPTIĞI OYUNCU DEĞİŞİKLİKLERİ

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme