Van’da İki Sendika Yetkilileri Birbirine Girdi

Van’da, Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Enerji İş ile Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Tes-İş Sendikası Van Şubesi yetkilileri arasında kavga çıktı.

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Enerji İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy’un da aralarında bulunduğu bir gurup sendikal çalışmalar kapsamında geldikleri Van’da, Türk-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası Van Şubesi yetkililerinin toplantılarına izin vermemesi üzerine kavga çıktı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) 17. Bölge Müdürlüğü bilgisi dahilinde kamu çalışanlarına yönelik yapılacak toplantı için Van’a gelen Enerji İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, beraberindekilerle sabah saatlerinde geldikleri TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü önünde Türk-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası Van Şubesi yetkilileri ile karşılaştı. Tes-İş Sendikası Van Şubesi yetkilileri, burada yetkili sendikanın kendileri olduklarını ve Enerji İş Sendikasının buraya giremeyeceğini söylemesi üzerine sözlü tartışma yaşandı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine sendika yetkilileri birbirine girerken, özel güvenlik elemanları kavgayı ayırmaya çalıştı. Olay yerine çok sayıda polisin gelmesi ile olaylar son bulurken, kurum bahçesinde bekleyiş sürdü. 
Enerji İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, yaşananlara tepki gösterdi. 53 yıl boyunca Türkiye’de enerji sektöründe sadece tekelleşmiş bir sendikanın hakim olduğunu ifade eden Altunsoy, Türkiye’de enerji sektöründe barajı aşmış toplu sözleşme yapmaya tek yetkili sendika haline geldiklerini belirtti. Altunsoy, bu kapsamda Türkiye’de enerji sektöründe bulunan bütün kurumlara ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bizim anayasal hakkımızdır. Dolayısıyla 53 yıllık saltanatı yıkılan bu mevcut yapı bunu hazmedemeyerek sendikal hakkımızı engellemeye çalışıyor. Biz sadece işçileri ancak ve ancak fikirlerinizle yaptığınız icraatlarınızla elinizde tutabilirsiniz. Aksi halde bu işçiler kurumların logolarına aşık oldukları için bu kurumlara gelip çalışmıyor. Herkes ailesinin rızkı için bu kurumlarda çalışıyor. Bu insanlar 53 yıl boyunca işçilerin beklentilerini yerine getirmedi. İşçiler anayasal haklarını kullanarak bize teveccüh gösteriyor. Fakat önümüzde mevcut sendika 21’nci yüzyılda korku imparatorluğu oluşturarak işçilerin sendikal tercihlerine engel olmaya çalışıyor. Burada bir takım işverenleri de kendi oyunlarına alet ediyorlar. Bütün işverenleri de buna katmıyorum. Türkiye’de en zor şartlar altında çalışan, en riskli, en tehlikeli ve en ağır işler statüsünde olan TEİAŞ’tır. Van Bölge Müdürlüğüne gittiğimizde 10 üye arkadaşımızla birlikte Enerji İş Sendikası’nın varlığından bahsederek, sendikamıza üye olmaya davet etmek için oraya gittik. Burası kamu kurumu değil, burası sanki birilerinin tekeline yerleşmiş şahsi yeriymiş gibi. Orada çevik kuvvet bir tarafta, emniyet teşkilatı bir tarafta, mevcut sendikacılar kapının önünü kesmiş sendikanın adı da Türk-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası’dır. Ama biz yine de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” 
Tes-İş Sendikası Van Şubesi Başkanı Naif Balandı ise, TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğünün Enerji İş Sendikası yetkililerine mesai dışında çalışabileceklerini belirtirken, bunların ise uymayarak sabah saatlerinde müdürlüğe geldiklerini söyledi. Balandı, "Herhangi bir izin olmamasına rağmen kuruma gelerek üyelerimizi çalıştıkları saatlerde rahatsız etmeleri doğru bir davranış değildi. Bunda ısrar etmeleri üzerine kurum yetkililerince polis çağrıldı. Eğer kurum sabah saatleri için izin vermiş olsaydı oraya emniyet ekipleri çağrılır mıydı? Bunlar oraya sendikal çalışmaları yapmak için gelmiyor, sadece eylem yapmak insanları rahatsız etmek için geliyor" dedi.

Bakmadan Geçme