Erdoğan'dan Akademisyenlerle İlgili Sert Açıklama

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’nun da geçtiğimiz günlerde akademisyenlerle ilgili olarak dile getirdiği ‘tutuksuz yargılama’ konusuna değindi ve sert ifadeler kullandı. Erdoğan, “Bakıyorsunuz son zamanlarda, ‘akademisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın’ deniyor. Ne demek, suçluysa, eğer yargı buna hükmettiyse o da tutuklu yargılanacak,” diye konuştu.

“Avukatlar Günü” vesilesiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta avukatlar, akademisyenler ve gazeteciler olmak üzere geniş bir meslek gurubunu hedef alan ifadeler kullandı.

“Avukatlık bürosu adı altında terör örgütünün birimi olarak çalışan sözde avukatların bulunduğunu biliyoruz, bunda hiç şüphemiz yok. Aynı durum gazeteci kimliği, buranın altını özellikle çiziyorum, akademisyen kimliği, doktor, öğretmen kimliği taşıyanlar için de geçerli,” diye konuşan Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tutuklanan akademisyenler için sarf ettiği, “Ben prensip olarak hüküm verilene kadar eğer herhangi bir hukuki zorunluluk yoksa, insanların tutuklu yargılanmalarına karşıyım,” sözlerinin aksine, özetle şu ifadeleri kullandı:

“Bakıyorsunuz son zamanlarda, ‘akademisyen olduğuna göre tutuksuz yargılansın’ deniyor. Ne demek, suçluysa, eğer yargı buna hükmettiyse o da tutuklu yargılanacak.

“Akademisyen görünümlü destekçi, gazeteci kimlikli casus, siyasetçi kılıklı eylemci, memur ünvanlı milis olarak, terör örgütünün emrine girenlerin elinde silahı, bombası olan teröristlerden hiçbir farkı yoktur. Yine kuzu postuna bürünmüş sırtlanlar da terör örgütü mensuplarıyla aynı amaca hizmet ediyorlar. Bu konuda da milletçe dikkatli olmalıyız.

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne kem gözle bakan, kötü niyet besleyen herkese, milletim adına, Cumhurbaşkanı sıfatıyla ben de meydan okuyorum.”

Davutoğlu ne demişti?

Başbakan Davutoğlu, tutuklanan akademisyenlerle ilgili olarak, “Ben prensip olarak hüküm verilene kadar eğer herhangi bir hukuki zorunluluk yoksa, insanların tutuklu yargılanmalarına karşıyım. Sonunda beraat olursa, özgürlüklerin kısıtlanması geri ödenemeyecek bir haktır,” demişti. 

Bakmadan Geçme