SGK’lılar 1 Nisan’da İlaç Alamayacak!

1 Nisan 2016 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu ile Eczaneler arasında olan sözleşmenin sona erecek olmasından dolayı hastaların yaşayacağı sıkıntılarla ilgili Eczacılar odası basın açıklaması yaptı.

İlhan Siyahtaş

38. Bölge Eczacılar Odasından yapılan basın açıklamasına Eczacılar Odası yönetim kurulu üyeleri Şeyla Korkut, Hayrullah Fikret Baransel, Oktay Güvener ve Eczacı İmran Altınok katıldı.  Eczacılar Odası yönetim kurulu üyesi Şeyla Korkut’un yaptığı açıklamaya göre sözleşmenin tekrar yapılmaması halinde hastaların ciddi şekilde ilaç almakta sıkıntı yaşayacağını belirtti.

“Hastalar Sosyal Güvence İle İlaç Alamayacaklar”

Açıklamanın devamını okuyan Korkut, “ Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 2012 yılında imzalanmış protokol 2015 Haziran ayı itibariyle sona ermişti, ancak mevcut haliyle sürdürülmesi mümkün olmayan bu protokol üst üste yapılan 2 seçim nedeniyle eczacılarımızın büyük özverisiyle yapılan görüşmeler neticesinde bu süre 31 Mart 2016 tarihine kadar uzatıldı. 31 Mart 2016 tarihinde dolacak bu protokol için birliğimiz ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki görüşmeler şu ana kadar sonuçsuz kalmış ve protokol yenilenememiştir. Hastalarımız 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle ilaçlarını eczanelerden sağlık güvenceleri ile alamamanın eşiğindedir” dedi.

“Yeni Protokol Talep Etmekteyiz”

Korkut , “Şunun altını çok kesin olarak çizmek isteriz ki bizim ne kriz çıkarmak, ne de hastalarımızı mağdur etmek gibi bir niyetimiz yoktur. Biz yalnızca eczanelerimizi ayakta tutmaya çalışmaktayız. Mevcut durum tlore edilebilir bir noktada değildir. Yıllarca zarar etsek bile hastalarımızı mağdur etmeme adına ilaç karşılamaya devam ettik. Ancak bıçağın kemiğe dayandığı noktayı geldik. Eczaneler basit birer ticari işletme, eczacı da tacir değildir. Eczane halka en yakın sağlık bakım merkezi; eczacı da profesyonel bir sağlık meslek mensubu, toplum sağlığı danışmanıdır. Bu doğrultuda sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin yapıtaşı olan eczaneleri koruyacak, eczacıya kazanımlar getirecek ve halkımızın ilaca sorunsuz bir biçimde erişmesini sağlayacak bir protokol talep ediyoruz. Bu kapsamda Ekonomi Koordinasyon Kurulunun haklı taleplerimizi yeniden değerlendirmesini beklediğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz” şeklinde belirtti. 

Bakmadan Geçme