Vanlılar Başbakan Davutoğlu’ndan ne bekliyor?

1 Kasım seçimlerine artık günler kaldı. Özellikle esnaflar, tüccarlar seçim sonrası ticaretin normalleşmesini umutla bekliyor.

Van bugün Başbakan Ahmet Davuıtoğlu ve beraberindeki bakanları ağırlayacak. AK Parti mitinginde Vanlılara seslenecek olan Başbakan daha sonra çeşitli açılışlar gerçekleştirecek.

Sayın Başbakanım Vanlıların sizden duymak istedikleri, gündeminize alınmasını bekledikleri bazı istekleri var.

1. Vanlılar kamu güvenliği ve disiplinin her alanda sağlanmasını istiyor.

2. İnsanlarımız huzur, güvenlik, istikrar ve yaşamı olumsuz etkileyen kaygıların ortadan kaldırılmasını bekliyor.

3. Deprem sonrası vergi ödemelerini yapamayan Van esnafı biriken vergi borcunun terkin edilmesini bekliyor.

4. Deprem sonrası rekor sayılacak süre içinde yapılarak hak sahiplerine teslim edilen 17 bin TOKİ konutunda ikamet eden depremzede vatandaşlarımız ödemelerde erteleme ve indirim beklemektedir. 

5. Şehirlerarası otobüs terminali görünümünde olan,  şantiye döküntüsü bir tür sonlanmayan, Van Ferit Melen Havalimanı yoğun yolcu hizmeti verememektedir.  Yılda 2 milyona yakın yolcunun uçtuğu kimi zaman bir günde 20'nin üzerinde uçağın inip kalktığı havalimanı ekle-uzat, yık -yap mantığıyla, Van'a yakışmayan projeyle  yapıldığından modern anlamda  hizmet verememektedir.  Uçuş güvenliği için vazgeçilmez olan kontrol kulesi 4 yılda tamamlanamamıştır. Vanlılar Avrupa'nın dolaysıyla Türkiye'nin Asya'ya açılan son kapısı olan medeniyetler kenti Van'a yakışan modern havalimanı istiyor.

6. Van halkı Türkiye ile İran arasında yük ve insan taşımacılığında Van Gölü kuzeyinden Tatvan, Adilcevaz, Ahlât üzerinden Kuzey Van Demiryolu projesi çalışmalarının ön hazırlıklarının Hükümetiniz döneminde başlatılarak demiryolunun en geç Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılında ulaşıma açılmasını istiyor.

7. 2011 Van depremi sonrası Edremit, Kalecik, Bostaniçi TOKİ afet konutları yapımı ve özel sektör eliyle inşa edilen konut ile iş yerlerinin artmasıyla birlikte ilimizin şehirleşme alanının bir ucu Edremit'te diğer ucu Zeve Kampusu,  diğer bir ucu ise Kevenli olmak üzere çok geniş bir alana yayıldı.  Vanlılar Hükümetinizin destekleriyle Edremit, Tuşba, İpekyolu arasında toplu taşımada hafif raylı/hızlı tramvay projesinin gündeme alınmasını istiyor.

8.1960'lı yıllarda açılan haberleşme, bölge eğitim ve kültürüne önemli katkılar sağlayan serhat kenti olması nedeniyle özel bir işlevi olan TRT Van İl Radyosunun güçlendirilmesi gerekirken 1980'li yıllarda kapatılarak sesi kısıldı.  Vanlılar Türkiye'nin stratejik konuma sahip sınır kenti olan Van'a bünyesinde radyo, televizyon stüdyoları, çocuk ve gençlik kadroları olan TRT Bölge Müdürlüğü kurulmasını istiyor.

9.  Belediyeler ve TOKİ arsasında gidip gelen ve çaresiz kalan yol, ulaşım, sosyal yaşam alanları, park, spor alanı donatıları gibi insani ihtiyaçları karşılanmayan TOKİ afet konutları sakinleri sorunlarına kalıcı çözüm istiyor.

10. Vanlılar devlet kademelerinde başarılı, donanımlı, bilgi birikime sahip Vanlıları Vali, Genel Müdür, Bakan görmek istiyor.

11. Van insanı  Van Gölü Koruma Kanunu Meclis'ten çıkarılarak Van Gölü'nün kirlenmesine, yok olmasına izin verilmemesini istiyor. 

Sayın Başbakanım,

Van'a defalarca geldiniz.

Van'ın sorunlarını, çözüm yollarını da bizlerden iyi bildiğinize inanıyorum. Memleketiniz Konya ile memleketimiz Van arasında tarihten gelen yakınlıklarda vardır. Şöyle ki; Osmanlı döneminde Konya Karaman'dan çok sayıda aile Van'a, Van'dan çok sayıda aile Konya- Karaman'a yerleşmiştir. Bunun yanında Van'ın geleneksel konut mimarisi Konya-Karaman geleneksel mimarisi ile yakın özellikler taşımaktadır.  Yani evlerimizde, insanımızda biri birine yakındır.

Sayın Başbakanım,

O nedenle Van'ın sorunlarının çözümü, beklentilerin karşılanması Hükümetiniz döneminde daha kısa sürede gerçekleşeceği inancı Vanlılar arasında yaygındır.

Van farklılıklarını zenginliğe dönüştüren, kardeşliği esas alan, birlikte yaşama ve paylaşamadan keyif alan insanların yaşadığı kadim bir kenttir. Van'a sahip çıkıldıkça, Van'ın sorunları zamanında çözüldükçe inanın Türkiye'nin sorunları daha kolay çözülür. Van nezle olursa Türkiye grip olur. Van yürürse Türkiye koşar. Özetlersek; Vanlılar huzur, güven içinde doğdukları memleketlerinde çalışmak, yaşamak istiyor.  Vanlılar kendilerine ve kentlerine sahip çıkılmasını bekliyor. Vanlılar sevdikleri memleketlerinden gözyaşları içinde, yüreği toprağında kalarak göç etmek zorunda kalmak istemiyor.

Bakmadan Geçme