EŞ BAŞKAN HATİCE ÇOBAN VE BEKİR KAYA, ÇALDIRAN, MURADİYE VE ÇATAK'TA

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya Çaldıran, Muradiye ve Çatak ilçelerinde Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) İçme Suyu Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalarla ilgili brifing aldı.

Eş Başkanlar, 2015 yılının büyükşehir açısından bir 'sınav' yılı olduğunu, Van Büyükşehir Belediyesi'nin de bu sınav yılını başarıyla geçtiğini ifade ettiler. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya Çaldıran, Muradiye ve Çatak ilçelerinde belediyenin ve VASKİ'nin yaptığı çalışmalar hakkında İlçe Belediye Eş Başkanları ile birlikte bilgi aldı. Tüm ilçeleri tek tek gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan eşbaşkanlar, aynı zamanda 2016 yılında yapılacak çalışmalarında hazırlık çalışmalarını yapıyor. Daha önce Erciş, Saray, Özalp ilçelerinde toplantılar düzenleyen eş başkanlar, bu kez de Muradiye, Çaldıran ve Çatak ilçelerinde toplantılar gerçekleştirdi. İlk olarak Çaldıran ilçesinde yapılan çalışmalarla ilgili Eş Başkanlar Suna Atabay ve Faruk Demir ile bir araya gelen Çaban ve Kaya'ya daire başkanları ve VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu' da eşlik etti. 2015 yılı içerisinde Çaldıran ilçesine, 60 kilometre içme suyu, 6 adet depo yapımı, 5 adet sondaj, 4 adet terfi binası, 2 kilometre kanalizasyon, 62,5 kilometre asfalt, 40 kilometre stabilize, 85 kilometre tesviye yol yapımı, 4 kilometre yeni yol yapımı, tarımsal çalışmalar ve çevre ile ilgili çalışmalar yapıldı. 
'2015 YILI ÖNEMLİ BİR SINAVDI VE BİZ BU SINAVI ŞUAN İTİBARİYLE BAŞARIYLA GEÇTİK'
Burada konuşan Eş Başkan Kaya, yaptıkları toplantılarla tüm eksikliklerini gördüklerini, bu eksikliklerin sonraki yıl yaşanmaması için de önlem alacaklarını aktardı. Kaya, ''2015 yılında hedeflediğimiz programın yüzde 80'ini gerçekleşirmiş durumdayız. Önemli olan hedeflediğimiz performans ve strateji planımızın yüzde yüzünü gerçekleştirmektir. Bu toplantılarımız 2016 yılında yapılacak olan çalışmalarımızın da önünü açmış oluyor. Bu toplantılarla eksiklerimiz gecikmelerin neler olduğunu da ortaya koyuyor'' dedi. 
Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ise, kimse yapamayacağı işin sözünü başkasının adına söz vererek yapma eğiliminde olmaması gerektiğini belirterek, belediye olarak ancak yapabileceklerinin sözünü verdiklerini belirtti. Çoban, "Stratejik yada performans programlarımız ortak doğrularımızdır, bireysel doğrularımız değildir. Meclisimizin grubumuzun aldığı kararlar, muhtarlarımızdan halkımızın isteği doğrultusunda süzgeçten geçip öyle geldi ve karar altına alındı. Bu yıl bizim için önemli bir sınavdı ve bu sınavı geçtiğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

'BÜYÜKŞEHİR, MURADİYE'NİN HER YERİNDE'
Konuşmaların ardından Eş Başkanlar Çoban ve Kaya Muradiye ilçesine geçerek burada da Muradiye Belediye Eş Başkanlar Safure Güneş ve M. Ali Tunç ile bir araya gelerek, büyükşehir belediyesinin yaptığı çalışmaları değerlendirme toplantısı yaptı. Daire başkanlıklarının verdiği bilgiye göre 2015 yılında Muradiye ilçesine; 10 kilometre kanalizasyon, 28 kilometre su hattı, 4 depo, 3 sondaj, 6 adet terfi merkezi, 41 kilometre asfalt, 50 kilometre stabilize, 58 kilometre yeni yol, 50 kilometrelik yolda genişletme, bakım, onarım, 110 kilometre yolda yama, 2 menfez, 1 köprü, 79 kilometre sulama kanalı, 33 adet gölet temizliği, 10 kilometre arazi yolu yapımı, 15 köye taziye evi malzemesi ve diğer birçok alanda çalışmalar yapıldı. Sunumun ardından Muradiye Eş Başkanları Safure Güneş ve M. Ali Tunç, belediyeye çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, ilçenin sorunlarını dile getirdi.
"TÜM BÜTÇEMİZİ BİR İLÇEYE BİLE AKTARSAK, SORUNLARIN TAMAMINI ÇÖZEMEYİZ"
Burada bir konuşma yapan Eş Başkan Kaya, kentin tüm taleplerini alarak öncelikli olan çalışmaları yaptıklarını, yerelin kendi ihtiyacını belirlendiğini Söyledi. Bu belirlemeler ışığında belediyenin de çalışma yaptığını ifade eden Kaya, "İlçelerimizin o kadar büyük sorunları var ki, tüm bütçemizi bir ilçeye bile aktarsak o sorunları çözmemiz mümkün değil. 80 yıldır hizmet almayan yaşam alanlarımızı bir yılda sorunsuz hale getirmenin imkânı olmadığı gibi, ne süre, ne bütçe, buna ne de asfalt yeter" diye konuştu. 
Daha sonra konuşan Eş Başkan Hatice Çoban, 80 yıldır bölge kentlerine hizmetin yapılmadığını belirterek, belediye olarak yıl içerisinde tüm imkânları seferber edercesine çalışmalar yaptıklarını aktardı.
BÜYÜKŞEHİR, ÇATAK'TA DAĞ, TAŞ DEMEDEN HİZMET EDİYOR
Yapılan toplantının ardından Çatak ilçesine geçilerek burada da Eş Başkanlar Evin Keve ve Celalettin Bartu ile bir araya gelindi. Toplantıya Eş Başkan Kaya katılmazken, Eş Başkan Çoban, VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu ile daire başkanları katıldı. Daire Başkanlıklarının aktarımlarına göre; Çatak ilçesine 2015 yılında; 19 kilometre su hattı, 30 köye su deposu, bin metre kanalizasyon, 61 kilometre asfalt, 70 kilometre stabilize, 22 kilometre yeni yol, 200 kilometre yolda bakım, onarım, 3 menfez, 1 köprü, bin 5 yüz adet ceviz fidanı, 15 kilometre arazi yolu, 4 bin metre arazi sulaması için boru, 4 bin bıttım ağacının aşılanma ve fıstık ağacına dönüştürülmesi, 56 adet sıvat yapımı, 19 mahalleye taziye evi malzeme dağıtımının yapıldığı ifade edildi.
“İŞİMİZ ZOR AMA BİZ AZİMLE BU SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ”
Son olarak konuşan Eş Başkan Çoban, "Yapılan her çalışmanın daha fazla olmasını isteyen Celalettin başkan bile bizim çalışmalarımızdan memnun ise, demek ki çok iyi iş yapmışız. Daire başkanlarımıza bu nedenle iki kez teşekkür ediyorum" demesi herkesi güldürttü. 
2016 yılını tüm çalışmalar üzerinden planlayacaklarını aktaran Çoban, yapılan toplantıların gelecek yıl bütçesinin oluşturulması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Artık tüm birimlerimizin kendi alanlarına hakim olduğunu aktaran Çoban, bugün itibariyle artık gelen taleplere çok daha gerçekçi cevaplar verebildiklerini ifade etti. Ortaklaşmanın en önem verdikleri ilkelerden biri olduğuna dikkat çeken Çoban, bu ortaklaşma ile 80 yıldır biriken sorunlarla mücadele ettiklerini söyledi. Ayrımsız bir hizmet götürme stratejisini izlediklerini belirten Çoban, "Hepimizin işi çok zor ama tüm sorun başlıklarına, ayrımsız ve hizmet odaklı bir çalışmayı esas alacağız. İşimiz zor ama biz azimle bu sorunların üstesinden geleceğiz" dedi.
Toplantının ardından Eş Başkan Çoban, Keve ve Bartu, belediye tarafından açılan kilim atölyesi ve yeni belediye hizmet binasının inşaatını gezdi. Çoban, kilim atölyesinde çalışan kadınlarla sohbet etti.

Bakmadan Geçme