Vanlı Balcılardan Hedef Bin Ton Ve Üzeri Bal

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yıl iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, hedeflerinin bin ton ve üzeri bal elde etmek olduğunu söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Halil Tandoğan, Van’da arıcılığın çok mesafeler kat ettiğini dile getirdi. Fazla üretmekten çok kaliteli ürün elde etmeyi amaçladıklarını anlatan Tandoğan, “İlimizde arıcılık özellikle 2000 yılından sonra büyük bir gelişme göstermiştir. 100 bine çıkan kovan sayımız ile bal üretimimizin bu yıl yaklaşık bin ton ve üzeri olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakamlar ilimizdeki arıcılığın geliştiğinin açıkça göstergesidir. Geçtiğimiz yıllarda binlerin altında olan bal üretimimiz bu yıl rekor kırarak, üst seviyelere çıkmıştır. Tabiî biz burada bol üretmekden çok daha kaliteli ürünün elde edilmesi için mücadele veriyoruz. Van arıcılığı için önem arz eden organik bal bizler için bir şanstır. Yaylaların güzel olması, teknolojinin ve devlet desteğinin arttırılması ile birlikte her geçen yıl balımızda bir artış söz konusudur. Bunların hepsi bu sektör için çok önemlidir. Geçmiş yıllarda bu tür şeyler olmadığı için istediğimiz mahsulü de elde edemiyorduk. Resmi anlamda kayıtlara baktığımız vakit bir canlılık söz konusudur. Ayrıca bu sektör kolay istihdamın sağlandığı bir sektör, kâr getirme döngüsü olan bir sektör. Sezon içinde ilkbahar aylarında otun bol olması, yağışların zamanında gelmesi bal üretiminde olumlu rol almıştır. Bu balın artışını da arttırıyor. Ürünün kalitesi konusunda bir sıkıntımız yok. Dünyanın rekabet edemeyeceği bir çiçek yapısına sahibiz. Bu yılki balımız yaklaşık 15 güne kadar piyasaya çıkmış olacak. 15 Ağustos’ta bal hasadına başlamış olacağız” dedi.

“HEDEFİMİZ 200 BİN KOVAN”
Bol üretmeden çok daha kaliteli ve organik ürünleri elde ederek Van balının hak ettiği konuma gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Halil Tandoğan, “Geçen yılın rakamını bu yıl geçeceğiz. Hedefimiz bin ton ve üzeri bal elde etmektir. Yaklaşık 100 bin kayıtlı arı kovanımız bulunmaktadır. Her kovanda 10-15 kilo civarında bal elde edildiğini hesapladığımız bu dile getirmiş olduğum bin rakamını geçeceğiz. Üreticilerimiz bu yılki verimden memnunlar. Bu yıl inşallah sık sık balı konuşacağız. Bizim hedeflerimiz arasında kovan sayımızı yüzde yüz arttırarak, 200 bine çıkarmaktır. Bunu yakaladığımız vakit, bal sektöründe Van olarak dünyada söz sahibi olacağız” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme