Türkiye enerjide stratejik merkez oluyor

ABD Enerji Enformasyon İdaresi Raporu'nda, Türkiye'nin, petrol ve doğalgaz iletiminde önem kazanan stratejik bir konumda olduğu belirtildi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Raporu'nda, Türkiye'nin, Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden gelen petrol ve doğalgazın Avrupa'ya iletiminde stratejik öneminin giderek arttığı ifade edildi.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarının önemine vurgu yapılan raporda, 2013'te bu boğazlardan geçen toplam ham petrol miktarının günlük ortalama 2,9 milyon varil olduğuna değinildi.

Türkiye'nin boğazlarının deniz yoluyla petrol ulaşımı açısından dünyanın en fazla ham petrolünün geçtiği altıncı büyük geçit bölgesi olduğuna dikkati çekilen raporda, 2013'te deniz yoluyla iletilen toplam ham petrolün yüzde 5,1'inin Türkiye boğazlarından geçtiği vurgulandı.

Raporda, Kuzey Irak'ın Kerkük ve Erbil bölgelerinden boru hatları ve kamyonlarla taşınan ham petrolün, Türkiye'nin güneyindeki Ceyhan Limanı'ndan dünya pazarlarına açıldığı anımsatılarak, mayıs ayında günlük ortalama 550 bin varilin bu limandan küresel piyasalara iletildiği bilgisine yer verdi.

Azerbaycan'dan gelen ham petrolün günlük ortalama 1,2 milyon varil taşıma kapasitesine sahip olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından Ceyhan'a iletildiğini hatırlatan raporda, Ortadoğu,Kafkasya ve Orta Asya petrolünün uluslararası pazarlara açılmasında Ceyhan Limanı'nın kritik öneme sahip olduğu kaydedildi.

Doğalgaz iletiminde de Türkiye'nin artan bir stratejik önemine vurgu yapılan raporda, " Türkiye önemli birdoğalgaz merkezi (hub) olmaya hazırlanıyor" değerlendirmesine yer verildi.

Tebriz-Ankara boru hattı ile İran'dan yıllık ortalama 10 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı ile Azerbaycan'dan da yıllık ortalama 6,6 milyar metreküp gaz ithal ediyor.

Türkiye'nin en çok gaz ithalatı yaptığı ülke olan Rusya, Batı Hattı ile yıllık 14 milyar metreküp, Mavi Akım ile yılda ortalama 16 milyar metreküp gazı Türkiye'ye iletiyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 2018'de tamamlanmasıyla Azerbaycan'dan 16 milyar metreküp gazın hem Türkiye'nin tüketimine sunulması hem de Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracı öngörülürken, bu boru hattının kapasitesinin 2023'te 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe çıkması planlanıyor.

Türk Akımı Projesi ile de Rusya'dan iletilecek yıllık ortalama 63 milyar metreküp gazın da Türkiye iç pazarına ve Avrupa piyasalarına iletilmesi öngörülüyor.

 

Bakmadan Geçme