İlk Semt Polikliniği İpekyolu'na

Van Kamu Hastaneler Birliği tarafından başlatılan çalışmalar sonucu Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı ilk semt polikliniği İpekyolu ilçesinde açılacak. Poliklinikte vatandaşlara 20 branşta ayakta muayene, tetkik, teşhis ve tedavi hizmeti verilecek.

İlhan Siyahtaş

Van Kamu Hastaneler Birliği tarafından günde 20 binin üzerinde hastanın giriş yaptığı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı  ilk semt polikliniği İpekyolu'nda açılacak. Çalışmaların tamamlanması sonrası İpekyolu Semt Polikliniği Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Erek Dağı Caddesi üzerinde kiralanan binada ekim ayında ayaktan muayene, tetkik, teşhis ve tedavi sağlık hizmeti vermeye başlayacak. Poliklinik bölgede oturan vatandaşlara ayakta sağlık hizmeti verilmesinde rahatlık ve kolaylık sağlarken hastanelerde gereksiz yığılmaların önüne geçecek.

VANSESİ'NİN HABERCİLİĞİ SONUÇ VERDİ

Gazetemiz 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen depremlerde ağır hasar alan Van Devlet Hastanesi ve Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)  Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yıkılması sonrası merkezde bulunan hastalar muayene olmak için ya Edremit yolu üzerinde bulunan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi veya Zeve kampusu içerisinde yer alan YYÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitmek zorunda kalmıştı.  Vansesi hastanelere ulaşmakta güçlük çeken vatandaşların yaşadığı sorunları haber ve köşe yazılarında gündeme taşıyarak Van'da semt polikliniği açılması ihtiyacını dile  getirmişti.   Yeni ilçelerde nüfus yoğun noktalarda semt polikliniği açılmasına yönelik " Semt Polikliniği İstiyoruz"  başlığıyla 10 Ocak 2013 tarihli nüshasında manşetten, "Semt poliklinikleri neden açılmıyor?"  başlığıyla 3 Aralık 2013 tarihinde yine ön sayfadan, "Semt Poliklinikleri geliyor"  başlığıyla 9 Ocak 2014 tarihinde manşetten,   " Van'da Semt Poliklinikleri Açılacak"  başlığı ile 4 Kasım 2014 tarihinde manşetten verdiğimiz haberlerimiz sonrası harekete geçen Van Kamu Hastaneler Birliği yetkilileri gazetemize yaptıkları açıklamada ilk semt polikliniğinin İpekyolu ilçesinde açılacağı müjdesini verdiler. 

20 BRANŞTA HİZMET

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Semt Polikliniği 20 branşta vatandaşlara ayaktan sağlık hizmet verecek.   Semt polikliniğinde kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile ilgili poliklinikler bulunmayacak. Semt polikliniği hastane konforunda düzenlenerek yaklaşık 3 ay içinde hizmete açılacak. 

AYAKTAN SAĞLIK  HİZMETİ VERECEK

Hasta olan vatandaşlar 1 basmak aile hekimi gibi Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu semt polikliniğine muayene olabilecekler. Semt polikliniğinde ayaktan muayene olan vatandaşların bir bölüm tetkikleri burada yapılacak. Hekim gerekli görmesi durumunda ileri tetkiklerin yapılması için hastayı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevki edebilecek.  

SEMT POLİKLİNİĞİ  ÖNEMLİ  HİZMETTİR

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin deprem sonrası kent dışına taşınmasının bütçelerine ciddi anlamda maddi ek yük ve beraberinde ulaşım gibi çeşitli sıkıntılar getirdiğini ifade eden vatandaşlar, "   Hastaneye gitmek için iki araç değiştiriyoruz. Hastalarımız yalnız gidemiyor, yanında mutlaka bir kişi gitmesi gerekiyor.  Bu da  dört yol parası anlamına geliyor. Ulaşım bizim için çok zor. Zaten geçinemiyoruz. Öğleden önce gidiyoruz. Sonuçlar öğleden sonra   çıkıyor. O zamana kadar hastanede beklemek zorunda kalıyoruz. Öğlenden sonra gidiyoruz sonuç bir gün sonrasına veya başka güne kalıyor. Yemek ve içeceğimizi oradan alıyoruz. Günümüz hastanede geçiyor. Merkez de İpekyolu ilçesinde ilk semt polikliniğinin açılması sevindiricidir. Van'da çok  önemli bir sorunun çözülmüş olacak.  Semt polikliniği sonrası birçok hasta da hastaneye  gitme gereği duymayacak " dediler.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de hastaneye ulaşmakta sorun yaşayan vatandaşlar için ayaktan sağlık hizmeti vermek üzere semt polikliniği açama yönünde çalışma yaptığı belirtildi.

 SEMT POLİKLİNİKLERİ NEDİR?

 Semt Polikliniği: Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olarak genel ve dal hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı olarak (Cezaevi Semt Poliklinikleri de dahil) açılabilen, uzman düzeyinde ayaktan muayene, tetkik, tahlil ve tedavi hizmetlerinin verildiği, bağlı bulunduğu kurumların statüsüne göre ikinci veya üçüncü basamak olarak değerlendirilen ek sağlık tesisidir.

Yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi, hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla kurulan semt polikliniklerinin açılması, hizmetin veriliş şekli, poliklinik ve acil servis hizmetlerinin çalışma usul ve esasları ile burada görevli personelin, görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları belirlemektir. Semt poliklinikleri Yataklı Tedavi Kurumlarına bağlı ayaktan muayene, tetkik ve tedavi birimleri olup, hastanede yapılan poliklinik hizmetlerinin aynısıdır.

 Semt Poliklinikleri bağlı oldukları kurumlara göre 2. veya 3. basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilir. Semt poliklinikleri devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine bağlı olarak Hastanenin teklifi ve Sağlık Müdürlüğü'nün onayı ile açılır. Semt Polikliniklerinde; Yeterli sayıda personel bulundurulur. Semt Polikliniklerinin 24 saat hizmet vermesi, Baştabipliğin teklifi ve Sağlık Müdürlüğü'nün Onayı ile gerçekleşir.

Poliklinikler; ayaktan muayene, tetkik, teşhis ve tedavi hizmetlerinin yapıldığı ilk müracaat üniteleridir. Semt Polikliniklerinde, ihtiyaç duyulan uzmanlık dallarında poliklinik oluşturulur. İhtiyaç olduğu takdirde Baştabiplikçe aynı dalda birden fazla poliklinik de açılabilir.

Bakmadan Geçme