Bebek Dostu Kurum ve Hekimlere Plaket

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı'' kapsamında 'Bebek Dostu' unvanı almaya hak kazanan sağlık kurumları ile aile hekimlerine plaket verildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, anne sütü ile beslenmenin çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşul olduğunu ve aynı zamanda annelerin sağlığı için de önemli olduğunu söyledi. Sağlıklı beslenmeye giden yolda atılması gereken ilk adımın anne sütü olduğuna işaret eden İmren, emzirmenin korunması ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti. "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" programının amacının da bu olduğunu anlatan İmren, "Sağlık Bakanlığımızca bebek sağlığının geliştirilmesi, bebek ölümlerinin azaltılması, sağlıklı bir gelişim ve büyüme için yürütülen birçok sağlık program ve projesi bulunmaktadır. Bilindiği üzere, Anne sütü ile beslenme, çocuğun sağlığı ve gelişmesi için ana koşuldur ve aynı zamanda annelerin sağlığı için de önemlidir. Anne ve çocuk sağlığı ve beslenme alanlarında dünya genelinde çalışmalar yürüten UNICEF ve WHO, çocuk beslenmesine ilişkin uygulamaların düzeltilmesi gereğinin de bilinciyle, 1991'de Bebek Dostu Hastaneler, aile sağlığı birimleri programını gündeme getirdi. Bu program '10 adımda başarılı emzirme', aile sağlığı birimleri için de '8 adımda başarılı emzirme' ilkelerinin uygulanması ile bebeğin anne sütü ile beslenmesini sağlamak, emzirmeyi özendirmek ve desteklemek için doğum kliniklerinin düzeltilmesini amaçlamaktaydı" diye konuştu.
Günümüzde dünyadaki birçok doğum kliniğinin "bebek dostu" statüsüne erişebilmek için çaba gösterdiğini anlatan İmren, aynı zamanda yıllardır yürürlükte olan anne sütü muadillerine ilişkin uluslararası yasa kapsamında anne sütü ile beslenmeyi ticari etkilerden korumak için büyük çaba sarf edildiğini anlattı. İmren, "Bebek Dostu sağlık kurumu olmanın bir koşulu da kurumun anne sütü ile beslenme dışındaki ürünler ve promosyonlarını kabul etmemesi ve bunların dağıtımını yapmamasıdır. Ancak, başarılı olarak emzirmeye başlamış anneler bile çoğu zaman doğumdan birkaç hafta sonra doğrudan ek gıdaya başlayabilmekte ve emzirmeyi bırakabilmektedir. Perinatal dönemden sonra kadınlara ve çocuklara sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarının emzirmenin sürdürülmesi konusunda büyük sorumlulukları vardır. Emzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuğun anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu ve diğer infeksiyonlardan öldüğü bilinmektedir. Birçok çocuk anne sütüyle beslenmediğinde, yakalanamayacağı hastalıklara yakalanmaktadır. Emzirme ayrıca anne sağlığını da korumada yardımcı olmaktadır" diye konuştu.
Konuşmanın ardından aile hekimi Dr. Emrah Şeflek ve Ebe Pelin Çınar'a plaketle çeşitli hediyeler verildi.

Bakmadan Geçme