Koalisyon Maratonu Başlıyor

Hükümetin kurulması için 45 günlük süre başladı. Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilkini CHP ile yapacak, ardından MHP ile HDP ile görüşecek. Bu süreçte en çok konuşulacak konu ise partilerin ortaya koyduğu ilkeler ve olmazsa olmazları olacak.

Meclis Başkanlık Divanı’nın ardından yeni hükümeti kurmak için 45 günlük süre başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni hükümeti kurma görevi için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu görevlendirdi ve partiler arası görüşme tarihleri netleşti.

CHP

Görüşmelerin ilki Başbakan Davutoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri  Kemal Kılıçdaroğlu arasında olacak.

CHP’nin ortaya koyduğu 14 ilke, görüşmelerin tansiyonunu belirleyecek asıl konu olacak. CHP, hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığının temini, siyasi ahlak yasası, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi, yeni dış politika gibi ilkelerle görüşmelerde yer alacağını duyurmuştu.

Bu 14 ilkeye karşılık Davutoğlu’nun “yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli” ve “Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli” maddelerine ne cevap vereceği merak edilen konular arasında.

MHP

Koalisyon görüşmeleri öncesinde ilkelerini açıklayan bir diğer parti de MHP. CHP ile benzer ilkeler edinen MHP de Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesini şart koşuyor.

MHP’nin ilkeleri arasında 17-25 Aralık operasyonunda ismi geçenlerden hesap sorulması ve barış sürecinin rafa kaldırılması da bulunuyor.

HDP

Koalisyon görüşmelerinde Davutoğlu’nun kapısını çalacağı bir diğer parti ise HDP.

Genel seçimler öncesi AK Parti’ye hiçbir şekilde destek vermeyeceğini açıklayan HDP’lilerin, bu görüşmelerde ne tavır takınacakları da merak edilen konular arasında.

Uzlaşının sağlanması halinde Bakanlar Kurulu listesi Meclis’e sunulacak ve Cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir başbakan atayacak.

Uzlaşmanın yeniden sağlanamaması halindeyse erken seçime doğru gidilecek.

Bakmadan Geçme