Fetva Hattı'nda Ramazan Yoğunluğu

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kurum bünyesinde hizmet veren '190 Alo Fetva Hattı'nda Ramazan ayı dolayısıyla büyük bir yoğunluğun yaşandığını belirterek, ismini bile telafuz etmek istemediği jet imamların Van’da bulunmadığını söyledi.

Ramazan ayı dolayısıyla '190 Alo Fetva Hattı'nda büyük bir yoğunluk yaşandığını belirten Van İl Müftüsü Nimettullah Arvas, Ramazan ayı ile birlikte günde ortalama 35-40 civarında bir aramanın geldiğini belirtti. Hizmet veren hattın vatandaşların sorularını yanıtladığını kaydeden Arvas, “Vatandaşlar, daha çok aile sorunları, adak, yiyecek-içecek, zekat, fitre, imsak, gebelik, nikah, faiz ve buna benzer olaylarla ilgili bilgi almak için arıyorlar. Ayrıca sosyal medyada zihinleri karıştıran bazı kesimlerin konuşmalarının doğru olup olmadığı soruluyor. Öte yandan ezanların geç veya erken okuduğu şeklinde aramalar geliyor. Sıkça karşılaşılan bir diğer sorunun ise hamile ve çocuk emziren kadınların oruç tutmasının caiz olup olmadığı şeklinde sorulardır. Eğer anne veya anne adayının oruç tutması durumunda kendisine ve çocuğuna zarar geliyorsa başka bir zaman tutmak kaydı ile tutmaya bilir. Hamile kadın fidye vermesi gerekmez, ancak çocuk emziren kadınların fidye vermesi gerektiği bazı kitaplarda belirtmiştir. Görevlilerimiz de vatandaşımızın sorunlarına Din İşleri Yüksek Kurulu’nun belirlediği doğrultuda cevaplar vermektedir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyarak ya da Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hayatından örnekler vererek cevaplıyorlar” dedi.

“İLİMİZDE JET İMAM YOKTUR”
Ramazan ayında kılınan teravih namazlarının çok hızlı kılındığı ve bunun da basına malzeme olduğunu ifade eden İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Çok şükür camilerimizde görev yapan personelimiz namazın adabına erkanına göre acele etmeden namazları kıldırmaktadır. Acele ile namaz kıldırmaya çalışan arkadaşlarımıza geçmişte yapmış olduğumuz uyarılar çerçevesinde ilimizde hızlı namaz kılınmamaktadır. Van ilimize hiçte yakıştıramadığım, kullanmayı bile arzu etmediğim ve hızlı anlamına gelen bu ifadelerde olan imamımız Van’da yoktur. Bunun dışına çıkmak isteyenler olursa da gerekli tespitleri yaparak, gerekli işlemleri uygularız. Bu vesileyle de Van halkımız başta olmak üzeri tüm İslam aleminin Ramazan ayını ve Kadir Gecesi’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme