O Üniversiteler Arasında Van YYÜ Yok

Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi açıklandı. Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesi Sabancı Üniversitesi oldu. Listede Kahramanmaraş, Elazığ, Erzurum ve Van Yüzüncü Yıl Ünversitesi'nden çok sonra kurulan üniversitler var ama 33 yıl önce kurulan Van YYÜ yok.

TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 yılı sıralaması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından TÜBİTAK’ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Bu yılın birincisinin 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olduğunu bildiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ikinci sırada 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de ilk kez 2012 yılında TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile ülkemizin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi duyuruluyor.

2015’in birincisi olan Sabancı Üniversitesi bu yıl dördüncüsü açıklanan endeksin ilk açıklandığı 2012 yılında da birinci olmuştu.

Endeks, üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralayarak, üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabetin artmasına böylelikle girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor.

Endeks ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanıyor.

Sabancı Üniversitesi, geçen yıla göre Endeks’in beş boyutunun dördünde puanını artırarak, birinde ise tam puanını koruyarak toplamda yaklaşık 7 puanlık bir artış ile 88,40’a yükseltti.

Endeksin ilk beşinde yer alan üniversiteler şunlar: Birinci 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi, ikinci 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi, üçüncü 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi, dördüncü 78,10 puanla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, beşinci 76,44 puanla Koç Üniversitesi.

“Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi”, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme olmak üzere toplam 5 boyuttan oluşuyor.

İşte Sıralamaya Giren Üniversitelerin Puanlı Tam Listesi:

tubitak_sıratubitak_sıra_1

Bakmadan Geçme