Dünyanın En Güçlü Böceği Hakkari'de Bulundu

Nadir olarak bulunan ve ağırlıklarının yaklaşık 30 katını taşıma özelliğiyle dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen tür, Hakkari'de bir evin balkonunda bulundu.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir evin balkonunda koruma altında bulunan ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen gergedan böceği bulundu.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ BÖCEĞİ

Ev sahibi Adil Özdil'in dikkati sayesinde bulunan ve Özdil tarafından araştırılan böceğin, dünyanın en güçlü böceği olduğu öğrenildi. Gergedan böceği koruma altına aldı. Aile bireylerinin sürekli ilgilendiği ve zarar görmemesi için gözlem altında tuttuğu böcekle ilgili açıklamada bulunan ev sahibi Adil Özdil, böceğin özellikle Uzakdoğu ülkelerinde çok prim yapan değerli bir canlı olduğunu öğrendiklerini söyledi.

BALKONDA TIRMANIRKEN GÖRMÜŞLER

"Bu böcek bize sahur vakti misafir olmaya geldi. Balkona tırmanırken gördük. Böceğin ne böceği olduğunu ilk etapta kestiremedik. Şaşırtıcı bir böcek. Daha sonra böceği internet üzerinden araştırınca bunun Asya kıtasında ormanlık alanlarda ve sıcak iklimlerde yaşayan gergedan böceği olduğunu öğrendik."

"Hobi olarak besleyenler varmış. İnternet verilerine göre 90 bin dolar gibi ciddi bir değeri varmış. Biz, bir yönümüzle doğa severiz. İlgilenen üniversiteler olursa iletişime geçmek isteriz. Eğer koruma altında olan bir canlı ise gereği ne ise yapılması lazım. İlgili bilim dalları gelip inceleyebilir. Bir süre bu şekilde korumaya çalışacağız. İlgilenen kimse olmazsa doğal ortamına serbest bırakacağız."

AĞIRLIĞININ 30 KATINI TAŞIYABİLİR

Yüksekova Belediyesi Veteriner Hekimi Hekim Kaçan, böceğin fiziksel yapısından dolayı gergedan böceği olarak adlandırıldığını belirtti: "Çok nadir bir tür olmasından dolayı yasa dışı yollarla yurt dışına satışı yapılıyor. Bu nedenle de bu tür koruma altına alınmıştır. Dört santim uzunluğunda ve altı santim genişliğinde olan gergedan böceği, dünyada sadece belirli bölgelerde yaşayabiliyor. Latince adı 'Oryctes Nasicornis' olan gergedan böcekleri, ağırlıklarının yaklaşık 30 katını taşıma özelliğine sahip olduklarından dünyanın en güçlü hayvanı olarak biliniyor. Yüksekova'da bununla karşılaşmamız çok ilginç. Bizim için mutluluk kaynağı olmuştur. Böylesine nadir bir türü tabii ki doğal yaşam alanına bırakmak en doğrusu olacaktır."

Bakmadan Geçme