78 Sanatçı 'Van İçin Çal' Projesinde Buluştu

Van’ın tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılması için TRT sanatçılarından oluşan ekip Van türkülerini seslendirerek tanıtıma katkı sundu.

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu proje  kapsamında 7 Van türküsü Van'ın farklı mekanlarındas seslendirildi. Van türkülerinin yer aldığı CD  kültürel tanıtıma büyük bir katkı sunacağı belirtildi. Van müzik camiasından 78 amatör sanatçının görev aldığı ‘Van İçin Çal’ çalışmasında TRT’nin 5 ünlü sanatçısı da büyük destek sundu. CD'de  Bizim eller ne güzel eller, Ali Paşa ağıtı, İskele’den çıktı devenin ucu (Uzun hava), Yeni hamamın üstüyem, Ay dilberê (Kürtçe), Kalkın durnam kalkın Van’dan sökülün (Uzun hava), Giderem Van’a doğri türküleri seslendirilirken, görsel çekimler çekimler 80 ayrı mekanda gerçekleştirildi. 
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Projenin bir boyutuda Van türküleri seslendirilirken diğer boyutunda  Van’ın doğal ve tarhi güzellikleri  bir bütünlük içinde ve akıcı bir biçimde sunuluyor. Bu bağlamda Van’ın özelliklerini taşıyan 80 ayrı mekânda çekimler yapıldı. Van’ın tanıtımında başka bir yöntem ortaya konması hedeflenmişti. Bu çalışma yürütülürken Van ile ilgili bir gerçek de ortaya çıktı. 80 ayrı kare çekilmesine rağmen bir o kadar karenin de eksik kaldığı gerçeğiydi. Van’ın ne kadar zengin değerlere sahip bir il olduğunu ortaya koyması açısından gurur vericidir. Projede görev alan 78 sanatçı Van’daki müzik ortamlarının tümünden temsilci bulunduracak şekilde seçildi. Müzik eğitimi veren bölümlerde okuyan öğrencilerinden, amatör müzisyenlere, müzik öğretmenlerinden musiki derneklerine, mahalli sanatçılardan profesyonel sanatçılara kadar her camiadan ses ve saz sanatçıları projede gönüllü  görev almıştır. Bu kadar kişinin karşılıksız biçimde emeklerini ve birikimlerini ortaya koyduğu bu projenin yakın ve uzak faydaları olacaktır. Yakın zamanda Van’ı ulusal gündeme taşıyacak olması ve Van’ın bu gününün bir anlamda belgelenmesi özelliği taşıması bu projeyi daha özel bir noktaya taşımaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak böyle güzel bir çalışmada bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların sonunda seslendirilen türküler bir albümde toplanarak satışa sunulacaktır. TRT sanatçılarımız başta olmak üzere, proje koordinatörü ve yürütücüsü, müzük araştrımacısı M. Murat Oto’ya ve proje teknik sorumlusu ve yönetmeni Cahit Engin’e ve emeklerini bizden esirgemeyen, projemizin her aşamasında yardımcı olan herkese gönülden teşekkür ederim” dedi.

Bakmadan Geçme