Meclis Başkanı seçimi için 'çılgın planlar'

Meclis Başkanı seçimi için 'çılgın planlar' ortaya atılıyor. Senaryolar havada uçuşuyor. En 'çılgın' senaryo ise CHP adayı Baykal'ı saf dışı bırakmak için AKP'nin 60 milletvekilinin HDP adayına oy vereceği iddiası. Peki AKP'liler HDP adayına oy verirken, HDP'liler CHP adayına oy verirse ne olacak?

 Kurulacak koalisyon hükümetin yapısı ya da erken seçimin ilk işaretlerinin bu hafta yapılacak TBMM Başkanlık seçimlerinde ortaya çıkması bekleniyor. TBMM'de temsil edilen dört partinin dördü de Meclis Başkanlığı için kendi adayını çıkardı. Ak Parti Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ı aday gösterirken, CHP 'nin adayı halen Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı'nı da yürüten Deniz Baykal oldu. MHP Ekmeleddin İhsanoğlu'nu, HDP ise AK Parti'nin kurucu kadroları içinde yer alan ancak seçimlerden önce HDP'ye geçerek bu partiden milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday gösterdi.

3. TURDA TAKTİK SAVAŞLARI

TBMM Başkanlığı için partilerin asıl taktik savaşlarını, çarşamba günü gerçekleştirilecek 3. tur seçimde yapmaları bekleniyor. İç Tüzük uyarınca seçimlerin üçüncü turunda TBMM'de 276 oyu sağlayan aday Başkan seçilecek. AK Parti'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin ise 80'er milletvekili olması nedeniyle herhangi bir partinin tek başına üçüncü turda da Meclis Başkanı'nı belirlemesi mümkün olmayacak. Ancak Başkanlık seçimlerinin üçüncü turunda, dördüncü tura hazırlık amacıyla ciddi taktik savaşları yaşanması bekleniyor. İç tüzükte, 4. tur seçime en çok oyu olan iki adayın katılması öngörülüyor.

'ÇILGIN PLANLAR'

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu yarın yapılacak. Senaryolar, 'çılgın plan’ iddiaları havada uçuyor. Satranç hamleleri tek tek hesaplanıyor. Herkesin beklediği ise seçim son tura kalması... Peki son tura hangi adaylar kalır?  Aslında matematik işler ve her parti kendi adayını desteklerse son tura milletvekili sayısına bakıldığında CHP ve AKP'nin adayının kalması gerekiyor. Ancak öyle çılgın senaryolar ve planlar çıkıyor ki basında herkesin kafası karıştı.

En ‘çılgın planı’ ise Haber 7 internet sitesinin iddiasına göre AKP'nin planı. Devletin iki numaralı koltuğunu muhalefete kaptırmak istemeyen AKP, 4. turda kendi adayı ile CHP'nin adayının baş başa kalmasını istemiyor. Bu durumda koltuğu kaybedebileceğini öngörüyor. Bu iddiayı bugün Türkiye gazetesi de sayfalarına taşıdı.

Peki iddiaya göre 'çılgın plan’ nasıl işleyecek?

Yayımlanan senaryoya göre 'çılgın plan’ın ayrıntıları şöyle:  AKP 4. turda kendi adayı ile CHP'nin adayının baş başa kalmasını istemiyor. Böyle bir durumda MHP ve HDP'nin desteği ile Baykal Meclis Başkanı seçilebilir.  Ne yapacaklar? AK Parti'nin üçüncü turda oylarını bölecek. AK Partili yaklaşık 60 milletvekili HDP'li aday Dengir Mir Mehmet Fırat oy verecek. CHP'nin TBMM'de 132 sandalyesi bulunuyor. Baykal'ın eğer CHP'den başka herhangi bir partiden destek alamazsa, 3. turda ancak 132 oy alabileceği hesaplanıyor.

HDP'nin 80 vekilinin ise blok olarak kendi adayları Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy vermesi bekleniyor. AK Partili 60 kadar vekilin Fırat'a oy vermesi, kalan AK Partili vekillerin de kendi adayları İsmet Yılmaz lehinde oy kullanması halinde gerek Fırat'ın, gerekse Yılmaz'ın oylarının Baykal'dan fazla olacağı hesaplanıyor. Oylamanın böyle gerçekleşmesi halinde 4. tura "en çok oyu alan iki aday" sıfatıyla Fırat ve Yılmaz'ın çıkabileceği konuşuluyor. Burada da MHP'liler HDP adayına oy vermeyeceği için AKP adayı seçilecek.

AKP’LİLER NEDEN MHP ADAYINA OY VERMİYOR?

AKP'liler neden HDP'ye oy veriyor da MHP adayına oy vermiyor?  HDP'nin MHP adayına 4. turda oy vereceği mi hesaplanıyor? ‘Çılgınlık’ sınır tanımıyor. Bunu da düşünmüş olabilirler. İhsanoğlu faktörü de var tabi. Kendilerinden de oy kaçabileceğini düşünmüş olabilirler.

İKİNCİ ÇILGIN PLAN

Ancak yine siyasi kulislerde konuşulanlara göre, MHP de AK Parti'nin olası Baykal'ı saf dışı bırakma taktiğini bozmak için, 20 kadar MHP'li vekille Baykal'a destek olup, HDP'nin değil, CHP'nin adayının 4. tura çıkmasının önünü açabilir.

VE SON ÇILGINLIK: 80 HDP'Lİ BAYKAL'A OY VERİRSE

Son senaryo ise HDP'nin bir taktik oyunu olabilir. S senaryo diyorum çünkü gizli oyla yapılan seçimlerde ne olacağı belli olmaz. Madem çılgınlıkta sınır da tanımıyoruz. AKP'nin ‘çılgın planı’na karşılık HDP'nin bir ‘çılgın planı’ yok mu? HDP’lilere sormadım ama neden olmasın? Mesela AKP'li 60 vekil Baykal'ı saf dışı bırakmak için HDP'ye oy verirken HDP'de bu oyunu boşa çıkarmak için 80 vekili ile Baykal'ı destekleyebilir mi?  Böylece Baykal 211, Yılmaz, 198, Fırat, 60, İhsanoğlu 80 oy alabilir. Olmayacak bir şey değil. Baştan yazmıştık bu da bir senaryo...

İLK İKİ TUR YARIN

TBMM Başkanlık seçimlerinde tüm partilerin temsil edildikleri TBMM Danışma Kurulu'nun kararı çerçevesinde ilk iki tur yarın yapılacak. TBMM İç Tüzüğü uyarınca, ilk iki turda herhangi bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için en az 367 oy alması gerekiyor.

Ancak hiçbir partinin bu rakama ulaşması beklenmiyor. Dolayısıyla yarın TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak iki tur oylamadan sonuç çıkması beklenmiyor.

 

Bakmadan Geçme