Ak Parti CHP Koalisyonu Tamam

MHP ile koalisyon ihtimali bitti. AK Parti - CHP koalisyonu tamam gibi. CHP'li vekiller ezici bir çoğunlukla 'evet' dedi. AK Parti'nin kırmızı çizgisine dokunulmayacak.

ANKARA'da herkesin merak ettiğikoalisyon kiminle olacak sorusunun yanıtı netleşti. AK Parti MHP ile ipleri koparttı. AK Parti - CHP 'Büyük Koalisyonu' artık tamam gibi... Deniz Baykal 'ın bugün Meclis başkan adayı olarak ilan edilmesi de bunun son sinyali oldu. 

İnternethaber.com Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık Ankara'daki koalisyongörüşmelerinden bomba kulisler geçti. 

DENİZ BAYKAL İŞARET FİŞEĞİ
AK Parti - CHP koalisyonunda büyük bir mesafe alındığının işaret fişeği Deniz Baykal oldu. Olası bir koalisyonda Başbakan AK Parti'den olacağı için Meclis Başkanı'nın da CHP'den çıkması bekleniyordu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Baykal'ı 'aday' olarak açıklaması koalisyon görüşmelerinde temel prensiplerdeki 'pazarlıkların' bittiği ve artık ortaklık için yola çıkıldığı şeklinde yorumlandı. Deniz Baykal'ın dünkü meclis açılışında yaptığı konuşmadaki mesajları da AK Parti-CHP koalisyonu geliyor şeklinde okundu. 

CHP, AK PARTİ KOALİSYONUNA EVET DEDİ
Peki CHP'de milletvekilleri AK Parti ile koalisyona ne diyor? Hadi Özışık'ın CHP'deki kaynaklardan aktardığına göre hemen hemen partinin tamamı AK Parti ile koalisyona'evet' diyor. Hadi Özışık, CHP'deki 'evet' ve 'hayır' diyenlerin sayısını da verdi. CHP - AK Parti koalisyonuna CHP'de 115 milletvekili 'evet' dedi. İtiraz edenlerin sayısı ise 17 milletvekilinden ibaret. 

CHP'de AK Parti ile koalisyona karşı çıkanların argümanı 'böyle bir ortaklığın' olası bir erken seçimde partiye büyük oy kaybı yaşatacağı ihtimali. 

CHP NEDEN KOALİSYONU İSTİYOR
CHP'lilerin büyük bir kısmı AK Parti ile iktidar ortağı olmaya seçim meydanlarında verilen 2 sözü yerine getirmek için 'evet' diyor. Bu sözlerden ilki emeklilere ikramiye diğeri ise asgari ücretin yükseltilmesi. 

CHP'liler bu iki vaadin yerine getirilmesi durumunda bir sonraki seçimde yüzde 35 gibi bir oy oranına çıkabileceklerini hesaplıyorlar. 

AK PARTİ'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ NE OLACAK? 
CHP-AK Parti koalisyonundaki en sıkıntılı konu AK Parti'nin 'kırmızı çizgim' dediği Erdoğan'ın konumuydu. CHP bu konuda 'izle gör' politikasını benimseme kararı aldı. Yani şimdilik 'kırmızı çizgiye' dokunmayacaklar ancak koalisyon ortaklığı dönemlerinde Erdoğan hükümete yetkisinin ötesinde müdahale ederse o zaman tepki verecekler. 

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU VE ÇÖZÜM SÜRECİ
İş dünyasının istediği AK Parti-CHP koalisyonu çözüm sürecinin akibeti açısından büyük öneme sahip. CHP i- AK Parti hükümeti kurulduğu taktirde süreçte atacakları adımlara HDP'lilerin itiraz şansları fazla olmayacak. Böyle bir koalisyonun da çözüm sürecini çok daha kolay bir şekilde 'mutlu sona' ulaştırabileceği söyleniyor.

Bakmadan Geçme