Tarihi Gölgeleyen O Bina Yıkılacak

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Halime Hatun Kümbeti’nin silüeti bozulmuş durumda.

Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan Halime Hatun Kümbeti’nin silüeti bozulmuş durumda. Yaklaşık 700 yıllık kümbetin güneybatısına 8 yıl önce inşa edilen yurt binası halen yıkılmadı. Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaptırılan bina, tarihi kümbetin dokusuna görüntü açısından zarar verdiği için büyük tepkilere neden oldu. 

Van’ın Gevaş ilçesi Belediye Başkanı Sinan Hakan, yurt binasının yıkımı için Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararını beklediklerini söyledi. Yurt binasının depremde hasar gördüğü ve risk taşıdığını da açıklayan Hakan, yurt binasının hangi zihniyetle yapıldığını sorguladı. Hakan, “Yurt binası 2007’de tamamlandı ancak 2011’de meydana gelen Van depremlerinde zarar gördü. Bina için güçlendirme raporu verildi, ruhsatı olmayan binanın yıkılması için Gevaş Belediyesi olarak tehlike arz ettiğini Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdik.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın nihai kararını beklediklerini belirten Hakan, “Taleplerimizi yaptık, gerekçelerimizi ortaya koyduk. Yıkılması ve yeni bir yerde yapılması ile ilgili talebimiz ulaştı, şu anda karar aşamasındadır. Ümit ediyorum ki beklediğimiz yönde bir karar çıkacak çünkü başka bir ihtimal zaten yok.” ifadelerini kullandı.

Yurt alanının da koruma altına alındığını vurgulayan Gevaş Belediye Başkanı Hakan, “Milli Eğitim ya da başka bir kurumun koruma kurulundan habersiz bir işlem yapması imkansız. Oraya çivi bile çakılamaz. Olabilecek en kötü yere yapmışlar, hangi zihniyetle yapmışlar, inanın ben hayretler içerisindeyim.” şeklinde konuştu.

Selçuklular döneminden kalan, yaklaşık 700 yıllık Halime Hatun Kümbeti, babası Melik İzeddin Şir tarafından kızı için 1335 yılında yaptırıldı. Kümbette Halime Hatun’a ait mezar da bulunuyor. Definecilerin mezarlığı tahrip etmesi de tepki çekiyor. Kümbetin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınması isteniyor. 

Bakmadan Geçme