Kandil'in gayriresmi ortak olacağı koalisyon

ANKARA'da koalisyon seçenekleri tartışılırken Taha Akyol , AK Parti- HDP projesinin üstünü çizdi. Akyol'a göre böyle bir koalisyon Kandil'i gayriresmi ortak yapar.

Matematiksel denkleme bakıldığında AK Parti - HDP koalisyonu da ihtimaller dahilinde. Peki AK Parti böyle bir koalisyona girer mi, girdiği taktirde ne olur? 

KANDİL GAYRİRESMİ ORTAK OLUR
Hürriyet Gazetesi'nin siyasi analizleri ve öngörüleri ile bilinen yazarı Taha Akyol bugünkü yazısında AK Parti-HDP koalisyonunun üstüne çizik attı. Akyol'a göre böyle bir koalisyonun gayriresmi bir ortağı daha olur. O da Kandil. 

Taha Akyol "Kandil'in gayriresmi ortak olacağı bir AKP-HDP koalisyonu, dış politika, iç politika ve hatta ekonomi konularında bile 76 milyonun önceliklerine uygun bir hükümet programı oluşturamaz. HDP'li bir koalisyona ihtimal de vermiyorum, doğru da bulmuyorum" dedi. 

EN İDEAL KOALİSYON HANGİSİ
Taha Akyol'un analizine baktığımız zaman TÜSİAD ve MÜSİAD gibi onunda 'ekonomi' odaklı bir hükümetten yana olduğu ortaya çıkıyor. MHP'nin muhalefette kalmaya kararlı olduğunu belirten Taha Akyol'a göre önümüzde iki seçenek bulunuyor;
Ya erken seçim, yahut AKP-CHP koalisyonu.

Taha Akyol 'erken seçimi' 2015 hatta 2016 yılının kaybı olarak görüyor ve iş dünyasının da istediği ve 'Büyük Koalisyon' ismi verilen AK Parti-CHP ortaklığını ideal olarak niteliyor. Akyol'un görüşleri şöyle;

"Erken seçim olmayacaksa, AKP ve CHP'den başka seçenek gözükmüyor. (...) AKP-CHP koalisyonunda iki konu kritiktir: Biri yolsuzluk dosyaları, öbürü cumhurbaşkanının siyasi konumu.
(...) Temel sorun şudur: İdeolojik çatışmalarla debelenen bir toplum mu, bir icraat programında uzlaşmış, ekonomisini büyüten, sorunlarını çözen bir toplum mu? Almanya'da bakın sağ-sol koalisyonu tıkır tıkır işliyor; ideolojik katılıkla davranmadıkları için. Biz bu rasyonel davranışı gösteremezsek erken seçim... Ekonomik hasar ve sandıktan belki benzer bir tablo çıkması, hadi yeni baştan... "Rasyonel" bir davranış olur mu?!

Bakmadan Geçme