Bu pazar seçim olsa? MAK danışmanlık açıkladı

Kulat'a göre Diyarbakır'da patlayan bomba AK Parti'den en az iki puanı HDP'ye ekledi. AK Parti'nin içinde olmadığı hiçbir koalisyonun mümkün görünmediğini AK Parti-MHP hükümetinin seçime kadar ülkeyi taşıyabileceğini iddia etti.

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, seçim sonuçlarını ve koalisyon seçeneklerini değerlendirdi. Sabah gazetesi 7 Haziran seçimlerinden sonra kamuoyunun merak ettiği tüm soruları MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat'a sordu.

DİYARBAKIR'DAKİ BOMBA SEÇİMİN SONUCUNU BELİRLEDİ

Doğrusu son haftaya kadar kendi çekirdek oyunun dışında ağırlıklı olarak CHP ve Beyaz Türklerden oy alan ve bu oylarla seçim barajı konusunda bıçak sırtı bir görüntü oluşturan HDP bu provakatif eylemler ve Ak Parti'nin de son haftada iyi atraksiyonlar geliştirememesinin etkisiyle baraj üstü yaklaşık 2 - 3 puanlık oyu ağırlıklı Ak Parti seçmeninden almıştır. Araştırma firmalarının bu tarihten önce yaptıkları çalışmalarla bu süreç sonrası sahada gördükleri budur. Ama YSK yasağı gereği seçime 10 gün kala kamuoyuna ifade edilememiştir. Bu olay üzerine çok net söylemlerin geliştirilememesi iktidar için negatif sonuç doğurmuştur.

AK PARTİ-MHP HÜKÜMETİ ÜLKEYİ SEÇİME GÖTÜREBİLİR

Öncelikle milli irade her şeyin üzerindedir. Ancak konu koalisyon olunca 13 yıl boyunca tek başına başarılı bir iktidara alışmış toplumun, geçmiş sabıkası çok da iyi olmayan koalisyonu hazmı çok kolay görülmemektedir. Bu noktada taban yakınlığı bakımından Ak Parti-MHP hükümeti Türkiye'yi seçime kadar taşıyabilir. Ancak anayasa değişikliği için sayısal yetersizlik bu koalisyonun ömrünü daha baştan kısaltmaktadır.

AK PARTİ'YE RAĞMEN HÜKÜMET KURULAMAYACAĞI ORTAYA ÇIKTI

Ak Parti'ye rağmen bir hükümet kesinlikle kurulamaz kurulursa da özellikle MHP için siyasal intihar olur ve zaten uzun ömürlü olmaz. Türkiye'yi gazete ilanları, Tüsiad benzeri STK'ların talimatlarıyla dizayna çalışanlar 13 yıllık kış uykusundan sanırım yeni uyandılar ve aradaki bu toplumsal değişimi kaçırdılar. Türkiye'nin temel dinamikleri 28 Şubat benzeri postmodern balans ayarlarına artık uygun değil. 

ERKEN SEÇİM OLURSA AK PARTİ'NİN ŞANSI NE?

Hükümet kurma adına koalisyon denemelerinin başarısız olması durumunda; Ak Parti bu konuda samimi çabasıyla sonuç alamadığını toplum kitlelerine anlatır ve yukarıda saydığımız sorunlu toplum kesimlerine yönelik bir seçim söylemi geliştirir ve doğru bir listeyle ortaya çıkarsa; Ak Parti'den uzaklaşan kesimleri yeniden kazanacağı aşikârdır. Şu an muhalefet bir erken seçimi asla istemeyecektir.

BU PAZAR SEÇİM OLSA AK PARTİ %43,5

Seçimden hemen sonra yaptığımız araştırmada Ak Parti'ye uyarı amaçlı oy vermeyen özellikle iç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz, Marmara seçmeninde toplamda % 2 civarında bir pişmanlık izlenimi var. Pazar günü bir erken seçim olsa AK Parti'nin oyunun 43,5 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Önümüzde 45 gün büyük tartışmalara gebe birkoalisyon görüşme süreci var. Koalisyon görüşmeleri seçmeni bıktırabilir ve AK Parti'nin "tek parti iktidarı" üzerine kurulu seçim çalışması daha iyi bir sonuç verebilir. HDP'nin oylarına gelince. Doğu ve güneydoğu seçmeninde mikro milliyetçilik üzerine kurgulu politikaya karşı AK Parti'nin yeni bir politikalar geliştirilmesi gerekiyor.

Bakmadan Geçme