HDP'ye oy verdim AKP ile HDP birbirine çok yakın

Oral Çalışlar: “Bana göre siyasi olarak AK Parti ile HDP birbirine çok yakındır.'

“HDP siyaseten kendisine en yakın olabilecek AK Parti ile çok sert bir polemiğe girdi”diyen Oral Çalışlar, “AK Parti sizce hangi partiyle koalisyona gider?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bana göre siyasi olarak AK Parti ile HDP birbirine çok yakındır. Çünkü hem çözüm süreci gibi temel bir meseleyi birlikte yürüttüler hem anayasa konusundaki muhalefetin ortaya koyduğu kritik kırmızı, yeşil çizgiler konusunda daha liberal birbirine daha yakın görüşlerin savunucusu oldular. Demokratikleşme konusunda yine AK Parti ile HDP birbirine yakın. Cumhuriyetin vesayetçi sisteminin ortadan kaldırılması konusunda da AK Parti il HDP birbirine yakın. Bu neden bana kalsa en makul koalisyon AK Parti HDP koalisyonu derim.”

ORAL ÇALIŞLAR: SOSYALİSTLERİN OYU BİR YERE KAYSA NE OLUR KAYMASA NE OLUR

Röportajın devamında “HDP’ye oy verdim” diyen Çalışlar, “Bu seçimde sol kanat HDP’ye mi kaydı sizce?” şeklindeki soruya ise sosyalistleri kızdıracak şu yanıtı verdi: “Şimdi Türkiye’de sosyalist anlamında dediğimiz solun oyu yüzde biri bulmadığını biliyoruz. Onun için oyları bir yere kaysa ne olur kaymasa ne olur”

Seçimden sonra yapılan anketlerde AKP’nin oyunun yükseldiğini iddia eden Oral Çalışlar,“Seçimden bir gün sonra yapılmış anket var. AK Parti %45’te, CHP % 25’te kalıyor, % MHP % 14 düşüyor, HDP % 12 düşüyor. Bu anketin sonucudur. Seçim belli olduktan sonra seçmenin önemli bir kısmı AK Parti’ye oy vermeyip HDP ile MHP ‘ye verdiğine pişman olmuş.” dedi.

Oral Çalışlar röportajın devamında HDP’nin sosyalist bir parti olduğu tartışmalı bir konu şeklinde konuşarak şöyle dedi:

“Şimdi HDP ne kadar sosyalist bir parti tartışılabilecek bir konu. HDP milli karakteri, ulusal karakteri, etnik karakteri ağırlığı basan bir hareket. Tabi ki içinde ciddi bir solcu birikim var ama HDP’nin seçmen kitlesine baktığımız zaman Kürt oyları yüzde doksanı oluşturuyor. Bu yüzde doksanın sosyalist olduğunu iddia edemeyiz. Asıl olan HDP’ye barajı aştıran dindar ve muhafazakâr Kürtler’in oylarıydı.”

Bakmadan Geçme