STK’lardan Sağduyu Çağrısı

Van’da, Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma İnisiyatifi, seçim süreci ve sonrasında özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ölümlerle sonuçlanan bazı eylemler gerçekleştiğini belirterek herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

Yaptıkları yazılı açıklamada, seçim sürecinde ve sonrasında Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yaşanan ölümlü eylemlere değinilerek “1990’lı yıların karanlık dönemlerini hortlatmak isteyen şer odaklarının bölgemizin karışmasını istedikleri ortadadır. Vuku bulan olayların daha da tırmanmaması için tarafları aklıselim olmaya ve sükûnete davet ediyoruz. Yazılı ve görsel basın yoluyla yapılan açıklama veya bildirilerin tahrik edici, kışkırtıcı veya karşı tarafı hedef gösterici özelliği değil, kendi gönüldaşlarını sükûnete davet edici özelliği olmalıdır. Bu tür eylemlerin hiçbir kimseye veya gruba hiçbir şey kazandırmadığı açık olarak ortadadır" denildi. Ölümle sonuçlanan eylemlerden bölgede yaşayanların daha çok etkilendiği ve gelecek açısından olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Olaylarda muhatap görülen çevrelerin bunu arzu etmediklerini bütün kamuoyu bilmektedir. Bu menfur olaylarda yapılmak istenen bölgede uzun yıllardan beri yaşayan değişik ırktan insanların birbiriyle çatışmasıdır. O halde bölge halkı olarak bilinçli ve basiretli hareket etmek zorundayız. Buradan hareketle tarafların bir diğerinin barış hamlesini beklemeksizin provokasyonlara gelmeden, sağduyu ile yapıcı ve barışçıl bir üslup içerisinde olmaları bölgeye daha fazla huzur kazandıracaktır. Van Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma İnisiyatifi olarak, olayın muhataplarını bu tür olaylara fırsat vermemek için sağduyulu ve birbirlerine karşı daha fazla tahammülkar olmaya ve oluşturulan barış sürecinin devam etmesine katkı sağlayacak davranış ve eylemlerde bulunmaya davet ediyoruz.” 

Bakmadan Geçme