İNGİLİZLER ERDOĞAN'IN RAKİBİNİ BULDU

İngiliz Economist Dergisi, son sayısında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “mükemmel” bir Başbakan adayı olabileceğini yazması dikkat çekti.

Türkiye’de seçim sonrası koalisyon tartışmaları sürerken İngiliz Economist Dergisi, son sayısında “seçmenler otoriter bir lidere ‘Hayır’ dedi” yorumunu yaparken eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “mükemmel” bir Başbakan adayı olabileceğini yazması dikkat çekti.

Economist'in başyazısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a atfen "Sultan zor durumda" gibi savları dile getirirken "Yüzde 40'tan fazla oy almış birisinin kendisini mağlup hissetmesi nadir görülür. Ancak Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan genel seçimin ardından AKP ailesi ve onun karizmatik ve endişe verici otokratik kurucusu Recep Tayyip Erdoğan için durum tam da bu” sözleriyle başlıyor.

Dergi, BBCTürkçe tarafından yansıtılan başyazısında iktidar partisinin oylarındaki gerilemeye dikkat çekiyor ve "Türkler açık bir şekilde Sayın Erdoğan'ın daha güçlü bir Başkan olma istediğini reddetti. Türklerin çoğu artık Erdoğan'ın mezhepçi Sünni üslubunu, muhalefete karşı hoşgörüsüz tavrını sevmiyor. Sayın Erdoğan'ın 12 yıllık iktidarı sonrası onun yönetimi ile özdeşleşen yolsuzluklardan da rahatsız” yorumunu da yaptı.

Yeni hükümet ile ilgili olarak büyük bir belirsizliğe yol açmış olmasına karşın, seçimin sonucundan memnun görünen Economist’ye göre, Erdoğan seçmeni, icra yetkisi daha güçlü bir Başkan olmasına ikna etseydi, Türk demokrasisinin geleceği riske girecekti.

“GÜL İTİBARLI BİR SİYASETÇİ”

Economist, Erdoğan için “doğru yol, geri çekilmesi ve anayasanın öngördüğü gibi apolitik bir Cumhurbaşkanı olmasıdır” dedikten sonra “Partisinin de, onunla yakın bağları olmayan ve onun monarşik heveslerinden uzak olan yeni liderlere ihtiyacı olduğunu” söylüyor. Yazıda şöyle devam ediliyor:

“Muhalefetin etkisizliği nedeniyle Türkiye'de bir süre daha değişim muhtemelen AK Parti'nin içinden gelecek gibi görünüyor. AK Parti'nin önde gelen birçok ismi, ki bunların arasında Cumhurbaşkanı'nın selefi Abdullah Gül de var, Sayın Erdoğan'ın kutuplaştırıcı tarzını ve otoriter çizgisini sevmediklerini net bir şekilde söylüyor. Aslında AK Parti'nin kurucularından biri ve eski bir Başbakan olarak Sayın Gül, Sayın Erdoğan'ın karşısında duracak itibara sahiptir ve yeniden mükemmel bir Başbakan adayı olabilir.”

“TÜRKİYE’NİN AB TUTKUSUNU CANLANDIRMAK”

Economist daha sonra Türkiye'nin yeni başbakanını bekleyen zorlukları da sıralıyor. Sivil toplumun geri kazanılması ihtiyacından, Kürtlerle barış sürecinin acilen canlandırılmasından, ekonominin büyük refomlara ihtiyaç duymasından, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının yeniden tesis edilmesinden söz eden dergi, AB ile müzakerelerinin canlandırılması gereğini vurgularken de “Bu ülkenin Avrupa Birliği tutkusunu canlandırmak, onun takdire değer seçmenleri için güzel bir ödül olacaktır” diyor.

Bakmadan Geçme