Memurlara kötü haber

Hükümetin gelir vergisi dilimlerinde yaptığı artış, milyonlarca asgari ücretli ve memurun maaşında büyük düşüşlere neden olacak.

Hükümetin gelir vergisi dilimlerinde yaptığı artış, milyonlarca asgari ücretli ve memurun maaşında büyük düşüşlere neden olacak. Bu aydan itibaren yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime girecek olması nedeniyle doktor, hemşire, polis, öğretmen, sözleşmeli çalışanların maaşlarında 3 ila 104 lira arasında değişen miktarlarda kayıp olacak. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, toplu sözleşme gereği memurların maaşlarında yüzde 3 artış yapılacağını anımsatarak, “Diğer taraftan da memurun vergi diliminin artmasıyla maaşlarında yüzde 5 kesinti olacak. Yani hükümet memura kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alacak” dedi.

“KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇEYLE GERİ ALACAK”

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, bu aydan itibaren milyonlarca memurun yüzde 15’lik gelir vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime girecek olması nedeniyle mağduriyet yaşayacağını söyledi. Yüzde 15 oranında gelir vergisi kesilen brüt kazanç dilimi üst sınırının 2009 yılında 8.7 bin lira iken 2014’te 11 bin lira, 2015 yılında ise sadece 12 bin liraya çıktığını söyleyen Bayraktar, üst sınırın 12 bin lira olarak belirlenmesi nedeniyle bütün ücretlilerin 5 puan daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklarını ifade etti. Yılın ikinci yarısı itibarı ile maaşlarında yüzde 3 oranında artış görecek olan memurların büyük çoğunluğunun, ayın 15’inde alacakları maaşlarında kötü bir sürprizle karşılaşacaklarını ifade eden Bayraktar, “Doktor, öğretmen, hemşire, KİT çalışanı, sözleşmeli personel gibi birçok kamu görevlisinin ödediği gelir vergisi oranı çoktan yüzde 20’ye yükseldi. Bu nedenle hükümet memur maaşlarına yüzde 3 zammı daha yansıtmadan vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yaparak, kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alacak” dedi. Bayraktar, maaşlardaki kaybın 3 lira ile 104 lira arasında değişeceğini söyledi.

DOKTOR 145 LİRA DAHA FAZLA VERGİ ÖDEYECEK

Bayraktar, gelir vergisi diliminin artacak olması nedeniyle 25 yıllık bir uzman doktorun Nisan ayında 390 lira vergi öderken Temmuz’da ödeyeceği vergi miktarının 535 liraya yükseleceğini söyledi. Temmuz ayında yapılacak artışlar sonrasında maaşına 126 lira zam alacak olan uzman doktorun aynı ay ödeyeceği vergi miktarındaki artışın ise 145 lira olacağından temmuz ayı itibarı ile bir doktor maaşının Haziran ayına göre toplamda 20 lira azalacağını söyledi. Bayraktar, aynı şekilde Temmuz ayında maaşına 94 lira dolayında zam alacak olan bir öğretmenin aynı ay içinde 111 lira daha fazla vergi ödeyeceği için maaşında artış yerine 17 liralık bir azalma olacağını kaydetti. Hemşire maaşının ise 13 lira azalacağını söyleyen Bayraktar, kamuda üst düzey görevde bulunan bürokratların maaş kaybının ise 104 lirayı bulacağını ifade etti.

KAYIPLAR DİKKATE ALINSIN, MASADA HAKLAR VERİLSİN

Bayraktar, memurların son birkaç yılda düşük zam alması, enflasyon farkının verilmemesi gibi maddi açıdan birçok zorlukla karşı karşıya kaldığına işaret ederek, şimdi de vergi dilimlerinin 5 puan artmasının memuru iyice zora sokacağını söyledi. Bu kayıpların dikkate alınmasını ve yeni kurulacak hükümetin ilk icraatlarından biri olacak olan Ağustos ayında kurulacak toplu sözleşme masasında memurların kayıplarının iade edilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Ağustos ayında memurların önümüzdeki iki yıl boyunca mali ve özlük haklarını belirlemek için toplu sözleşme masası kurulacak. Burada memurların son iki yıl içerisinde yaşadıkları kayıplar dikkate alınmalı ve memurların haklarının verilmesi gerekmektedir. Vergi dilimi artışı, enflasyon farkı verilmemesi, Temmuz ayı zammından mahrum bırakılması gibi olaylar nedeniyle memurlar fazlasıyla mağdur edildi. Bu mağduriyeti gidermek yeni kurulacak hükümetin başlıca görevi olmalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme