Bahçeli’den koalisyon açıklaması

Koalisyon tartışmalarına ilişkin konuşan Bahçeli, “Oslo süreci halen devam ederse, AKP ile HDP’nin oyuncağı olan bir CHP’yi düşünmek dahi istemiyorum” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret ederek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bahçeli, koalisyon tartışmalarına ilişkin konuşarak, “CHP, AKP’siz HDP’siz bir hükümet olmayı sadece MHP ile gerçekleştirmek istiyorsa 132 + 80 = 212. 212 ile Türkiye’nin bu kadar sorunlarının olduğu bir dönemde çok cılız bir hükümet olur. Hele hele Oslo süreci halen devam ederse, AKP ile HDP’nin oyuncağı olan bir CHP’yi düşünmek dahi istemiyorum” dedi.

Bahçeli’nin konuşmasından satır başları şöyle:

Koalisyon tartışmaları

“Sayın Erdoğan başta olmak üzere, AKP’nin tüm yöneticileri, aydın grupları Çözüm Süreci’ne ağırlık verdiler ve PKK’nın siyasallaşması konusunda aşırı gayretleri oldu. Dolmabahçe Sarayı’nda kabul edilen 10 madde, AKP ve HDP’nin kurabilecekleri bir koalisyonun ana çatısını oluşturabilir. O zaman ilk akla gelen AKP ile HDP’nin bir koalisyonudur.

“Siyasette kapris olmaz. Normalleşmiş bir siyasi ortam, normalleşmiş bir siyasi parti, normalleşmiş bir cumhurbaşkanı ortaya çıktıktan sonra oturulur konuşulur. MHP de ‘Şu şu şartlarda destek olur’ diyebilir. O aşama yok şimdi. Bütün bunların hepsinde bir çıkmaza girildiğinde, başvuracağınız tek yer millet iradesidir. Bu da seçim demektir.

Azınlık Hükümeti

“Bunu AKP ‘kurduğunuz yetmiyor ama biz olmalıyız’a getirecektir. Etnik bölücülüğü esas almış siyasi teşebbüsü, MHP zaten kabul etmiyor. Kabul etmediğiniz bir partiyle hangi konularda birlikte hareket edebilirsiniz? AKP, 17-25’in hesabını verecek mi, çözümden vazgeçecek mi, ‘Başkanlık sistemi bölücülüğü teşvik eden unsurdur’ diyecek mi?

“Kaçak binada oturmakta ısrarcı olacak mı? Türkiye’nin 13 yıllık tahribatını MHP’nin sırtına yükleyerek ‘Sen bunu taşı, biz de yeni hedeflerimize doğru gideriz'; böyle bir mantık olabilir. Nereye giderlerse gitsinler, toplumsal talep AKP-CHP’ye doğru yönelecektir.

Erken seçim

“CHP, AKP’siz HDP’siz bir hükümet olmayı sadece MHP ile gerçekleştirmek istiyorsa 132 + 80 = 212. 212 ile Türkiye’nin bu kadar sorunlarının olduğu bir dönemde çok cılız bir hükümet olur. Hele hele Oslo süreci halen devam ederse, AKP ile HDP’nin oyuncağı olan bir CHP’yi düşünmek dahi istemiyorum.

“Erken seçim cesaret işidir. O cesaret MHP’de var.

“Sıra bize geldiğinde bir şey söyleyeceğiz. Ben hükümet nasıl olması gerekir şartlarını sayarım.

“HDP’yi başından beri kabul etmiyoruz”

“AKP bugüne kadar İmralı başta olmak üzere HDP ile ne konuşmuşlarsa kamuoyuna açıklayıp, ‘biz bu görüşmelerde ulaştığımız esasları inkar ediyoruz, reddediyoruz. Çözüm sürecini bundan sonra kabul etmiyoruz’ demeleri lazım. Selahattin Bey dışında konuşan var mı?

“İmralı daha bir cümle sarf etti mi? Biz HDP’yi başından beri kabul etmiyoruz. Önce bağımsız olarak geldikleri Meclis’e, şimdi bir tüzel kişilik olarak geldiler. Gizli gizli PKK yanlısı bakan ya da milletvekili olacağı yerde, koalisyonun net görülebilir insanlarını da beraber görmek lazım.

“Türkiye’nin çıkış yolu burasıdır. Koalisyon şöyle olsun gibi bir siyasi hesabın içinde değiliz. Böyle bir durum karşısında MHP’ye siyasi olarak ne düşer, anamuhalefet.

“Seçimi kaybeden Erdoğan’dır”

“Cumhurbaşkanı seçiminin yenilenmesinden başlar demokratik açılım. Seçimin kaybedeni Erdoğan’dır. Gecenin bir yarısı getirilen torba yasalarla, bir sürü soygun olayları var. Bunların not defterini açmak isteriz.”

Bakmadan Geçme