Bombalar HDP’ye % 4.4 oy getirdi

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Çağdaş Şirin ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın araştırmasına göre, HDP bombaların patladığı son haftada yüzde 4.4 oranında oy kazanmış.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Çağdaş Şirin ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Çalışkan’ın “7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi Sandık Çıkış Araştırması”na göre, HDP, son haftada yüzde 4.4 oranında bir oy kazanmış. HDP’ye son bir ayda oy vermeye karar verenlerin oranı yüzde 5.5 ve son üç ayda karar verenlerin oranı ise yüzde 7.3. HDP seçmeninin yüzde 82.9’u ise kararını aylar öncesinde verdiğini belirtti.

Türkiye’de 42 farklı ilden 4 bin 208 seçmenle, oy kullandıktan sonra ortalama 15 dakika içinde yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan araştırma, seçmenin tercihini ve nedenini yansıtması bakımından dikkat çekici. Seçim günü Türkiye’nin en önemli sorunu Kürt sorunu olarak görüldü. Katılımcıların yüzde 29’u Kürt sorunu, yüzde 26’sı ekonomi, yüzde 17’si ise yolsuzluğu söyledi. Yüzde 12 demokrasi ve özgürlükleri sorun olarak görürken, laikliği sorun olarak görenlerin oranı yüzde 5’te kaldı.

AKP çok kaptırdı

Araştırmaya göre diğer partilerden HDP’ye gelen oy oranı ise şöyle: Yüzde 14 AKP, yüzde 9 CHP ve yüzde 1 MHP. HDP seçmeninin yaklaşık dörtte biri, 2011 seçimlerinde, oyunu daha önce AKP ve CHP’ye verdiğini söyledi.

Bakmadan Geçme