SYRİZA: HDP’nin Büyük Başarısını Kutluyoruz

Yunanistan’da iktidar olan Radikal Sol Koalisyon SYRİZA, HDP’nin seçim başarısına ilişkin bir kutlama mesajı yayımladı

Yunanistan’da iktidarda olan Radikal Sol Koalisyon SYRİZA, 7 Haziran’da yapılan milletvekili seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre, yüzde 13.12 oranında oy alan Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kutladı.

SYRİZA Basın Merkezi’nin yayımladığı mesajda, Türkiye halklarının tercihini farklılıkları, insan haklarını, inançları ve kişisel yaşam konusundaki çeşitliliği desteklemekten; köken, dil, cinsiyet ve din ayrımcılığından uzak bir toplum inşa etmekten yana kullandığı belirtildi.

Dünyadan Çeviri’den Serap Güneş çevirisiyle yayınlanan mesajda şunlar ifade edildi:

‘Solun Avrupa’daki yükselişini güçlendirecek’

“SYRİZA, Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem arz eden gelişmeleri büyük bir ilgiyle izlemekte ve Türkiye’deki siyasi istikrar ve demokrasinin, hem iki ülke ilişkileri hem de bölge açısından özel öneminin altını çizmek istemektedir.

“Bu vesileyle, HDP’nin Türkiye’de dün (7 Haziran) gerçekleştirilen parlamento seçimlerindeki başarısını da kutluyoruz.

“Türkiye halkı, tercihini giderek artan şekilde farklılıkları, insan haklarını, inançlar ve kişisel yaşam konusundaki çeşitliliği destekleme, ve otoriterlikten ve kökene, dile, cinsiyete ve dine dayalı ayrımcılıktan uzak bir toplum inşa etme yönünde kullanmakta.

“Milliyetçi parti MHP’nin oy oranındaki artış bir endişe kaynağı olarak görülebilir ve çağımızın anlaşmazlıklarına vurgu yapabilir ancak HDP’nin TBMM’ye bu dinamik girişinin, demokrasiyi derinleştirmeye, milliyetçilikle ve her türden köktencilikle mücadeleye yardımcı olacağından, barış sürecini derinleştireceğinden ve sol ve demokrat güçlerin Akdeniz ve Avrupa’da bir bütün olarak mevcut yükselişini günlendireceğinden eminiz.”

SYRİZA

Radikal Sol Koalisyon SYRİZA, 25 Ocak’ta 9 milyon 808 bin 76 kişinin oy kullandığı Yunanistan genel seçimlerinde oyların yüzde 36,3’ünü alarak seçimin galibi olmuştu.

Alexis Tsipras liderliğindeki SYRİZA, tek başına iktidar olma şansını iki sandalyeyle kaçırmıştı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, seçimden galip çıkan SYRİZA’ya tebrik mesajı göndermişti.

23 Mayıs’ta HDP İzmir İl Örgütü tarafından Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitingine SYRİZA’nın Merkez Komite Üyesi ve Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous dakatılmıştı.

İspanya’nın sol birlik partisi Podemos (Yapabiliriz) lideri Pablo Iglesias da HDP’ye kutlama mesajıgöndermişti.

Bakmadan Geçme