Adalet Sarayı Önünde Eylem Yapıldı

Van’da, KCK ana davası kapsamında tutuklulara 150 yıla varan cezalar protesto edildi. Adalet Sarayı önünde, 13 Sivil Toplum Örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında, KCK tutuklularına verilen 150 yıllık ceza protesto edildi.

açıklamalarda bulunan Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Ümit Dede, “Kamuoyunun yakından takip ettiği ve bildiği üzere 2009 yılından bu yana Türkiye’de birçok ilde KCK adı altında siyasetçilere yönelik kapsamlı operasyonlar yapıldı. Bu operasyonla, daha çok Kürtlerin siyasal temsiliyeti kriminalize ve illegalize edilmiştir. Yapılan bu operasyonlarda birçok kurum ve kuruluşta çalışan siyasetçi, kadın, genç, avukat, gazeteciler gözaltına alındı, tutuklandı ve yargılanarak ceza aldı" dedi. Yapılan yargılamalar sonucu verilen kararların; Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere, iç hukuka aykırı olduğu gibi ve kamuoyu vicdanında kabul görmediğini anlatan Dede, şunları söyledi: "Türkiye’de en temel sorun olarak görülen Kürt sorununun çözülmesi için son 30 yıllık süreç içinde birçok fırsat yakalanmış ancak bu fırsatlar güvenlikçi siyaset tutumundan kaynaklı olarak iyi değerlendirilmemiş ve sorun daha çözülemez hale gelmiştir. Kamuoyunun yakından takip ettiği üzere Özel Yetkili Mahkemelerce yapılan Balyoz ve Ergenekon yargılamaları yok sayılarak ortadan kaldırılmış ve tüm sanıklar hakkında beraat kararları verilmiştir.” 
“Aynı mahkemelerce, KCK davalarında hiçbir değişikliğe gidilmeksizin devam edilmiş, kararlar verilmiş ve kararların infazı gerçekleşmeye başlamıştır” diyen Dede, bu çerçevede 2012 yılı içinde KCK adıyla Van’da yürütülen soruşturma kapsamında siyasetçiler ve parti çalışanlarının gözaltına alınıp tutuklandığını söyledi. 09.06.2015 tarihinde Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan 15 siyasetçiye 6 yıl ile 12,5 yıl arasında değişen cezalarla toplam 150 yıla yakın ceza verildiğini anlatan Dede, "Özel Yetkili mahkemelerin türevi olan mahkemelerce, Kürt siyasetçilerini sindirmeye yönelik karar verilmiş ve demokratik siyasetin önü bir kez daha kapatılmaya çalışılmıştır” diye ifade konuştu.

Bakmadan Geçme