AK Parti İl Başkanı Soğanda Seçimi Değerlendirdi

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, 'Dün 400'ün üzerinde müşahidimiz ve sandık görevlimiz görev almayacakları beyanında bulunurken, bu rakam dün itibarıyla 600'ü buldu' dedi...

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, "Dün 400'ün üzerinde müşahidimiz ve sandık görevlimiz görev almayacakları beyanında bulunurken, bu rakam dün itibarıyla 600'ü buldu" dedi.

İpekyolu ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesinde oyunu kullanan AK Parti Van İl Başkanı Soğanda, gazetecilere yaptığı açıklamada, halkın bu önemli günde özgür iradesiyle oy kullanmaya çalıştığını belirtti. Zaman zaman seçimle alakalı hoş olmayan duyumlar aldıklarını aktaran Soğanda, bazı mahallelerde müşahitlerine ve sandık görevlilerine karşı baskı yapıldığını söyledi. Soğanda, bu ve benzeri olayların seçmenin iradesine gölge düşürdüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: "Bize gelen haberlere göre bazı bölgelerde açık oy kullanıldığını ve kullanmaya teşebbüs edildiğini öğrenmekteyiz. Bunlara da derhal müdahale ediyoruz. Güvenlik görevlilerimize bu gibi konularda uyarılarda bulunuyoruz ve onlar da müdahale etmekteler. Suç sayılan durumlara, güvenlik görevlilerinin ve sandık görevlilerinin derhal müdahale etmesi gerekir. Aksi takdirde söz konusu görevliler, vazifelerini kötüye kullanmış olacaklardır. Halkımız rahat olsun ve iradesini sandığa yansıtsın. Halkın kendi kendini yönetmesi aşaması olan bu seçim önemlidir. Güvenlik görevlileri bu doğrultuda önemli görevler üstlenmiş durumda."

SOĞANDA: 600 MÜŞAHİDİMİZ GÖREVİNDEN VAZGEÇTİ

Soğanda, seçim kampanyası döneminde kentte sandıkların bulunduğu tüm okullarda sandık kurulu üyesi ve müşahit görevlendirdiklerine bildirdi. Soğanda, "Birebir görüştüğümüz müşahitlerimiz, aldıkları tehditlerden ötürü son günlerde görevlerinden vazgeçtiler. Dün 400'ün üzerinde müşahidimiz ve sandık görevlimiz görev almayacakları beyanında bulunurken bu rakam bugün itibarıyla 600'ü buldu. Birçoğuna ulaşamadık, telefonlarını kapattılar. Bu durum bölgede birilerinin baskısının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor" dedi.

AÇIK OY KULLANDIRDIĞI İDDİASI

AK Parti Van milletvekili adayı Ömer Çaha da seçim çalışmalarını Erciş ilçesinde yürüttüğünü ve oy kullanma sürecinde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Çaha, "Özellikle HDP seçmeninin yoğun olduğu ilçe merkezi ve kırsal mahallelerde müşahitlerimize baskı yapılıyor. Sandık başkanlarına tehdit yağdırılıyor. Gün içinde iki kadın görevlimiz linç edilmek istendi. Bu arkadaşlarımızı görevli oldukları sandıklardan çekmek durumunda kaldık. Müşahitlerimizin tehditler nedeniyle görev alamadığı kırsal mahallelerde de HDP'lilerin açık oy kullandırdığı yönünde bilgiler geliyor. Maalesef bölgemizde demokratik bir seçim süreci yaşanmıyor" diye konuştu. 

ÖZTÜRK: İHBARLARI DEĞERLENDİRİYORUZ

Öte yandan, Van İl Seçim Kurulu Başkanı Ali Öztürk ile Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün İpekyolu ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesinde oylarını kullandıktan sonra sandıkları denetledi. Öztürk, şu ana kadar kent genelinde önemli bir sıkıntı yaşanmadığını ve açık oy kullanıldığı yönündeki ihbarları değerlendirdiklerini belirterek, "Bazı bölgelerde açık oy kullandırıldığı yönünde bize bilgiler geldi. İlçe seçim kurulu başkanı arkadaşlarımız gittikleri yerlerde böyle bir sıkıntının olmadığını gördüler" diye konuştu.

KAYATÜRK: MÜŞAHİTLER TEHDİT EDİLDİ

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, "Müşahitlerimizle telefonla ya da yüz yüze görüşen HDP'liler, tehdit ettikleri müşahitleri istifaya zorluyorlar" dedi.

Seçmenin, sandığa giderek oyunu kullanmasını bekledikleri bir zaman diliminde, demokrasiye sığmayan tehdit ve baskılarla karşılaştıklarını söyleyen Kayatürk, “Özellikle sandık görevlileri ve müşahitlere yönelik tehditler nedeniyle çok sayıda müşahit görevinden istifa etti.” Kayatürk, Van genelinde 3 bin dolayında sandık bulunduğunu ve seçim günü bu sandıklarda görev alacak kişilerin önceden belirlendiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Özellikle kırsal kesimlerde, Başkale, Çatak, Özalp gibi ilçelerimizdeki ve kent merkezindeki görevlilerimiz bir süredir tehdit ediliyor ve istifaya zorlanıyordu. Biz bu kişilerin yerine yenilerini görevlendirdikten sonra ertesi gün tekrar eksiklik olduğunu görüyoruz. Müşahitlerimizle telefonla ya da yüz yüze görüşen HDP'liler tehdit ettikleri müşahitleri istifaya zorluyorlar. Sandık görevlilerinden de istifa edenler oldu. Bunların yerine başka birini maalesef yazamıyoruz. Bu nedenle o kişilerin yerine müşahitler görev alacak. Sabah yine tehdit ve baskılar nedeniyle eksiklikler olabilir ama umarım ciddi bir eksiklikle karşılaşmayız."

 

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

Bakmadan Geçme