O Partinin Seçim Şarkısı Van Türküsü Çıktı

Vatan Partisi’nin farklı şehirlerde çalınan seçim şarkısının müziği Van yöresine ait “heybeler bellerde” türküsünün müziği çıktı.

O Partinin Seçim Şarkısı Van Türküsü Çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cengiz Siyahtaş

Vanlı sanatçı, derlemeci Mehmet Kürşat kendisine ait olan heybeler bellerde Van türküsünün müziğinin Vatan Partisi Antalya 3.  Sıra adayı Mehmet Özbek tarafından düzenlenen seçim şarkısı müziği olarak kullandığını söyledi.

TRT, Kültür Bakanlığı eski sanatçısı Vatan Partisi’ Antalya 3. Sıra Milletvekili Adayı Mehmet Özbek’in seçim propagandasında kullandığı seçim şarkısı müziğinin heybeler bellerde türküsünden bilgisi  dışında, kaynak belirtilmeden alındığını  kaydeden Mehmet Kürşat konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “ Mehmet Özbek hocamız halk müziğinde  bir duayendir. Kendisini sever ve sayarım. Ancak tarafından düzenlenen Vatan Partisi seçim şarkısı müziği benim bestelediğim, Van yöremize ait heybeler bellerde adlı türkünün müziğidir. Türkü ilk olarak Salih Turhan tarafından derlenip notaya alınarak Van Türkülerine giriş kitabında yayınlamıştır. Heybeler bellerde türküsü TRT usta yapımcısı değerli hemşeherim İsmail Güngör ve Nuray Yılmaz tarafından Mehmet Özbek,benim ve öğrencilerimin de katıldığı Elimizden Obamızdan  Van programı çekim kayıtlarında da mevcuttur. Aynı şekilde müzik arşivimde türkü bulunmaktadır. Yine hemşeherim müzik araştırmacısı Murat Oto tarafından yayınlanan Van Türküleri kitabında Heybeler bellerde türküsü notasıyla yer almaktadır.  Bütün bunlar bu açık seçik ortadayken Vatan Partisi seçim şarkısında söz ve müzik Mehmet Özbek olarak videonun altına kayıt düşülmüştür. Van ait olan türkü müziğinin seçim şarkısı müziği olarak kullanılması mutluluk vericidir. Benim hiçbir beklentim yoktur. Müzik kullanılmadan önce  eser  sahibi olarak tarafımdan izin alınmasını  veya en azından müziğin bana ait olduğu yazılmasını isterdim. Bu nedenle yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla Mehmet Özbek hocamızdan yanlışın düzeltilmesini  rica ettim” dedi.

Özbek: “Müzik dediğiniz gibi heybelerden alınmıştır”

Ünlü türkücü, araştırmacı Mehmet Özbek, tartışma yaratan müzik ile ilgili olarak Vanlı Mehmet Kürşat’a gönderdiği yazıda Vatan Partisi seçim şarkısın müziğinin Heybeler bellerde türküsünün müziği olduğunu, sahiplenme menfaat  elde  etme gibi bir durumun söz konusu olmadığını  belirtti.

Heybeler bellerde türküsünü ilk olarak kendisinin Mehmet Kürşat’tan derlediğini de kaydeden Özbek yazısında şu ifadelere yer verdi: “ Sayın Mehmet Kursat, sözünü ettiğiniz konuya açıklık getirmem iyi olacak. Böyle bir düzenlemenin altında söz-müzik Mehmet Özbek nerede geçiyor bildirirseniz memnun olurum. Çünkü müzik dediğiniz gibi heybelerden alınmıştır, ancak söz Sayın Perinçek’e aittir. Böyle bir sahiplenme benim tarafımdan olamaz. Seçim halkı yakından ilgilendiren bir konu olduğu için müziğini de halk ezgilerinden yararlanarak oluşturmak gayet yaygın bir olgudur. Bu ezgi size mi ait yoksa anonim halk ezgisi mi? Anonim olduğu için elimizden obamızdan programında kullandık. Böylece aslında türkünün sizden ilk derleyicisi ben oldum. Ezgi çok sade diye TRT repertuarına almamıştım. Ezgi size ait bir beste dahi olsa, yasal olarak 8 ölçüye kadar intihal edilebilir. Kaldı ki heybeler türküsü 2 ölçülük bir temanın sürekli tekrarından ibarettir. Yani burada herhangi bir haksız sahiplenme diye bir şey söz konusu değildir. Sözünü ettiğiniz videonun görüntüsünü lütfedip bana gönderirseniz, sayenizde bilgi sahibi olurum. Gönül isterdi ki 'Mehmet abi seneler sonra bizim heybeler türküsünü nereden hatırladınız, seçim müziğinde kullanmanız güzel olmuş' diyesiniz. Bundan nemalandığı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Ben sadece Vatan Partisi’nden Antalya 3. Sıra adayı olarak bu şirin ezgiyi propagandamda kullanmak üzere düzenledim.Selam ve sevgilerimle..."

Tartışma yaratan Heybeler bellerde Van türküsü müziğinin kullanılmasıyla ilgili Mehmet Özbek’in kendisine gönderdiği yazıdan yeterince tatmin olmadığını ifade eden Mehmet Kürşat, benim tepkim sadece emeğe, sanata saygı gösterilmemesinden kaynaklanıyor dedi.

 

HEYBELER BELLERDE


Heybeler bellerde bellerde bellerde

Kengere gidende gidende gidende

Çatlanguş evelik biçende biçende

Yemilik toplanmış kefkirde kefkirde

Ne hoş olur yiyende yiyende yiyende

 

Balığlar tendırde tendırde tendırde

Lale gibi kızarmış kızarmış kızarmış

Bulgur pilav lengerde lengerde lengerde

Neğoş olur yiyende yiyende yiyende

 

Eşkili pişmiş çömlekte çömlekte çömlekte

Yapılmış uşkun ile uşkun uşkun ile

Lavaş ekmek ile lavaş lavaş ile

Neğoş olur yiyende yiyende yiyende

 

Genç kızların elinde maşrapa maşrapa

Ayran aşı nehrede nehrede negrede

Ayran aşı çanağda çanağda çanağda

Ne ğoş olur yiyende yiyende yiyende

 

Söz Müzik Mehmet Kürşat 

Bakmadan Geçme