1. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi sona erdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi’nce düzenlenen 1. Ulusal Yaban Hayvanları Kongresi sona erdi.

Kongrenin ilk gününde Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, Av Yönetimi Daire Başkanı Cemal Akcan, Van Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Tuşba İlçe Kaymakamı Musa Sarı, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Prof. Dr. Murat Demirel, Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, akademisyenler, bakanlıktan amirlerle merkez ve taşra çalışanları katıldı. Burada konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Bölge Müdürü Faruk Özbek, merkezin Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nce tahsis edilen yaklaşık 55 dönüm arazi üzerinde 1,5 milyon TL’ye inşa edileceğini söyledi. Faruk Özbek, merkezin kuruluş amacının yaralı, hasta, güçsüz kalmış, bakıma muhtaç yaban hayvanlarının kurtarılması, tedavi ve bakımlarının yapılarak doğal yaşam alanlarına tekrar bırakılmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, sadece Van’a değil bölgeye hizmet verileceğini dile getirdi.
Açıklamalarda bulunan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, düzenledikleri kongrenin amacına ulaştığını söyledi. Buradaki törenin ardından Rescate Otel’de kongrenin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Lokman Aslan, “Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar bilimsel araştırmalarını sundular. Ayrıca yaban hayvanlarından ilk yardım ve nakil eğitim seminerini de gerçekleştirdik. Kongremize Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatları ve Darıca Hayvanat Bahçesi, İzmir Kuş Yaşam Cenneti, Adana Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndan temsilcilerle Mersin, Yüzüncü Yıl, Çukurova, İstanbul, Gazi, M. Kemal, Ondokuz Mayıs, Sinop, Afyon Kocatepe, Kırgızistan-Manas, Ağrı İbrahim Çeçen, Atatürk ve Kafkas üniversitelerinden bilim adamları katıldı. Doğal yaşam için bu kadar önemli olan bir kongrenin Van’da düzenlenmesinde emeği geçen Orman ve Su işleri Bakanlığı’na, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne, YYÜ Rektörlüğü’ne, Van Veteriner Hekimler Odası’na, Tuşba Belediyesi’ne, Trakus ve Tramem ile Kongre Düzenleme Kurulu’na, resim öğretmeni Murat Özaraz’a ve yaban hayvanlarının tahnit ve fotoğraf sergisinin hazırlanmasında emeği geçen YYÜ Yaban Hayvanları Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serhat Karacaya teşekkür ederim. Gala yemeğiyle son bulan kongrenin sonuç bildirgesi ile resim yarışmasının sonuçlarını da önümüzdeki günlerde yayınlayacağız” dedi.

Bakmadan Geçme