Uçan Van Balığı Festivali Başladı

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden Van balığının tanıtılması için bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Van Balığı Göçü Kültür ve Sanat Festivali çeşitli etkinlikle başladı.

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefali balığının zorlu yolculuğunu görmek isteyen vatandaşlar, yağmura rağmen Erciş-Van karayolunun 10. kilometresinde bulunan Balık Bendi mevkiinde bir araya geldiler. Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Ticaret Odası ile Erciş Ziraat Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen festivalde, Van balığı eşsiz yolculuğu görüntülerin büyük ilgisini çekti. Burada düzenlenen festivalin açılışında konuşan Vali İbrahim Taşyapan, düzenlenen festivallerin Van balığını daha iyi anlamak, daha iyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi aktarılmasını sağlamak için olduğunu söyledi. Dünyanın öbür ucundan gelen bir insanın da Van Gölü'nün güzelliklerini görmesi gerektiğini dile getiren Taşyapan, "Gölün kirlenmesinden hepimiz mesulüz. Göl kirlenirse burada balıklarda kalmaz. Van Gölü'nü temiz bir şekilde koruyup, gelecek kuşaklara da bu şekilde teslim etmek bizim birinci görevimizdir. Ardından da Van balığımızdır. Çünkü bu suyun içerisinde yaşayan tek canlı. Onu da kaybedersek başka bir şey kalmayacak. Bu da tabiatın dengesini kökten bozmak demek" dedi.
Vali Taşyapan, özellikle yasaklama döneminde balıkçılıkla geçinen vatandaşlardan bu canlı ile barışık olması ricasında bulunarak, "Onun üremesine müsaade edelim, çoğalsın, çoğaldıktan sonra da zaten o balıklar yine bizim olacak. Bunların birer emanet olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Onların buraya yumurtlamak için geldiğini anlatmak bir bilgi, bir bilimdir. Tabiatımızla, canlılarımızla, her şeyimizle barış içerisinde yaşayabilmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz barış sadece insanlar arasında değil, tabiattaki bütün unsurların birbiriyle uyum içerisinde yaşamasıdır. Biz de buna saygı duymalıyız. Bu festivalin yapılmasında emeği geçen bütün kişilere, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın da bir konuşma yapmasının ardından festivalin açılış kurdelesi katılımcılar tarafından kesildi. Açılıştan sonra Vali Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kurum amirleri açılan fotoğraf sergisi, el sanatları, yöresel yemekler stantlarını ve ilçenin Ulupamir Mahallesi'nde kalan Kırgız Türklerinin kurduğu yöresel çadırı gezdi.

Bakmadan Geçme