TURSAB Van Bölge Toplantısı Yapıldı

Turizm Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Van Bölge Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcü Van’da Enformasyon Memuru sınavı yapılacağını söyledi.

İlhan Siyahtaş

TURSAB Van Bölge toplantısında konuşan TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcü Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde rehber sıkıntısı olduğunu belirterek, “Özellikle Anadolu’daki illerden çıkışlı ister normal satışlı olsun, ister okul turları, ister bir kamu kurumunun turu olsun üyelerimiz rehber sıkıntısından dolayı elleri kolları bağlı. Tur çıkarmakta çok zorluk çekiyorlar. Bunun sebebi de rehber sorunudur” dedi.

Büyük Urartu Oteli’nde yapılan Van’da  turizm alanında yaşanan sorunların görüşüldüğü  TURSAB Van Bölge Toplantısı’na TURSAB genel sekreteri Çetin Gürcü, TURSAB  Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, TURSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ve Van’da faaliyet gösteren seyahat acenteleri sahipleri katıldı

 

“Kaçak acenteleri sıfırlayamıyoruz “

Kaçak turizm acenteleri sorununa değinen Gürcü, Türkiye genelindeki yapılanlarla birlikte bölgesel yürütme kurullarına kendi bölgelerindeki hinterlantları içerisindeki illerde kaçaklarla mücadele konusunda bir görev verdiklerini söyledi. Gürcü,  “Ama bu kaçak acenteleri sıfırlayamıyoruz ne yazık ki bu büyüyen potansiyeli gören yetkisiz kişi ve kuruluşlar var.  Bir taraftan hukuki mücadeleyi başlatıyoruz bir başka yerden başka kişiler çıkıyor. Kaçaklarla mücadele bağlamında bir başka sorunumuz uçak bileti satışı yapan acentelerimizin yetkisiz kişi ve kuruluşlara şifre vermesi meselesi. Kendi satışlarını arttırmak, potansiyellerini büyütmek için kendi mesleklerine ihanet ederek acente olmayan kişi ve kuruluşlara şifre veriliyor.  Dönem başında kurum olarak ciddi çalışmalar yaptık, uyarılar yaptık, duyurular yaptık.  Bu konuda disiplin cezası verdiğimiz acentelerimiz var. Bunun tekrarı halinde de meslekten men cezasına kadar varan bir dizi uygulamayı devreye koyduk”  diye konuştu.

 

“Tüketiciyi bilgilendireceğiz”

Türkiye’de kaçak acentelere karşı yeni bir çalışma başlattıklarını ifade eden TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcü şunları söyledi:”  5-6 aydır yürüttüğümüz bir çalışma var önümüzdeki ay duyurusunu yapacağız. Web sayfası olan üyelerimiz vereceğimiz TÜRSAB logosunun kendi web sitelerine koyma zorunluluğu getireceğiz. TÜRSAB ’tan yasal acenteye kendi belge numarası olan bir logo verilecek, bu logoyu acente kendi sitesine yerleştirecek.  Bu konuda gazeteler, tv’ler yoluyla da tüketiciyi bilgilendireceğiz.”

 

“Bizim ihtiyacımız olan Türkçe rehberdir”  

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde rehber sıkıntısı yaşandığını söyleyen Gürcü, “Özellikle Anadolu’daki illerden çıkışlı ister normal satışlı olsun, ister okul turları, ister bir kamu kurumunun turu olsun üyelerimizin rehber sıkıntısından dolayı elleri kolları bağlı. Acenteler tur çıkarmakta çok zorluk çekiyorlar. Bunun sebebi de rehber bulunmamasıdır. Şimdi TÜREM’e sorarsanız Türkiye’de 9 bin tane rehber var, rehber sıkıntısı yoktur derler. Ama biz TÜRSAB olarak bunun analizini yaptık,  9 bin rehberin 8 bin 600’ü sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya’da. Öbür illerde odalara kayıtlı olan rehberler var ama onlarda başka illerde çalışıyor. Aslında bizim ihtiyacımız olan Türkçe rehberdir,  yani iç turizm rehberi. Bu rehberlik yasası yapılırken bunun çatısı kurulurken Türkiye’de iç turizm potansiyeli yoktu. Bu olaya sadece yurtdışından gelen turist açısından bakılarak bu sistem hazırlandı”dedi.  

 

“Bölgesel rehberlik yapma imkanı verelim”

İç turizm rehberi konusunda sorunun çözümü için öneri getirdiklerini ifade eden Gürcü ,”Bizler TUREM ile masaya oturduk. Bizim sorunumuz Türkçe rehberliğidir. Türkiye’de Rehberlik bölümü olan Üniversitemiz ve MYO var. Buradan 1000 yakın öğrencimiz mezun olmaktadır. Bunların çok kısmı lisan bilmeyen yani Anadolu’dan giden çocuklardır. Şimdi bu öğrencilerden lisan bileni, yabancıya rehberlik edecek kişiler zaten TUREM’in sınavına girecek, mecburen yasa bunu emrediyor. Fakat Türkçe rehber için yasaya da gerek yok, çünkü yasada gerekli görülen dillerde TUREM sınav açabilir diyor. Türkçe konusunda da bir yol açalım bu okullardan mezun olan arkadaşlara Türkçe bölgesel rehberlik yapma imkanı verelim. Yani Van’dan 20 tane kardeşim o yıl mezun olmuşsa Türkiye’nin çeşitli rehberlik bölümünden Van’a gelsin kendi bölgesinde rehberlik yapsın. Hem Türkiye Hem Van için yeni istihdam alanları oluşturulmuş olacaktır. Fakat yasanın kendilerine verdiği bu yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle direniyorlar ve konun çözümü için hiçbir olumlu yaklaşım göstermiyorlar” diye konuştu.

 

“Van’da Enformasyon Memuru sınavı yapılacak”

Van’da bulunan turizm acenteleri ve yetkileriyle yaptıkları görüşmelerde Enformasyon Memuru belgesi konusunda sıkıntı yaşandığının gündeme geldiğini dile getiren Gürcü, “ Buradan İstanbul'a, Ankara’ya gitmek zorunda kalıyor üyelerimiz. Bu sınavla ilgili TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu olarak bir çalışma yapılacak.  İnşallah ilk kez Van’da Enformasyon Memuru sınavı yapılacak. Bununda müjdesini burada vermek isterim”  dedi.

 

Bakmadan Geçme